Z kwiatowego dworku "M & M" cz.1
- maria5
- 1000p
- Od: 18 wrz 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rzeczywiście nie ma półek bo M powiedział że to będzie trudno (po prostu poszedł na łatwiznę) Pierwsza część oczka jest płytka więc tam sadzę ewentualnie w wiadrze na środku jest bardzo płytko tylko druga część jest głęboka, a sadzę w glinę której u mnie nie brakuje daję do worka jutowego i do skrzynki plastikowej z dziurami. i jak mówiłam nie było wcale takiego mrozu.
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Dzięki Marysiu za odpowiedź. Oczko to dla mnie nowość, ale tak się zaparłam, żeby je mieć, że siedzę i wertuję czasopisma , net i forum.
W "Działkowcu"8/06 przeczytałam takie ciekawostki:
albo:
W "Działkowcu"8/06 przeczytałam takie ciekawostki:
Jak myślisz, może to jest jakiś sposób na czystą wodę?Do worka jutowego (80l) upychamy słomę jęczmienną i obciążamy kamieniami, a następnie zanurzamy w oczku. Po ośmiu dniach wodę z oczka można podobno pić. Taki stan utrzymuje się przez około 1,5 miesiąca.
albo:
Nie skomplikowane metody, a może warto spróbować.Z glonami świetnie radzi sobie węgiel drzewny połączony z liśćmi sumaka. Wkładamy oba składniki do jutowego worka i umieszczamy w oczku w najgłębszym miejscu. Po około tygodniu wymienia się je na nowe. Efekt zauważalny jest po dwóch tygodniach.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- judyta
Majka, Ty chcesz wywalać sumaka, a ja robię już drugi raz sadzę go u siebie i jakoś nie chce rosnąć. I pomyśleć, że to niby takie chwascisko.
- maria5
- 1000p
Judytko o słomie jęczmiennej słyszałam ale sama nie próbowałam więc może pomaga tylko ciężko ze słomą , o sumaku i węglu to nie wiedziałam . W tamtym roku miałam tylko jedną lilię i to najgłębsze miejsce w oczku prawie było zakryte przez liście,a w tym będę miała trzy więc nie powinno być glonów.A sumaka zawsze chciałam mieć ale skoro tak się rozrasta to chyba wolę podziwiać go z daleka.
Maju - ty znasz się na hostach może rozpoznasz te dwie na zdjęciu.
Maju - ty znasz się na hostach może rozpoznasz te dwie na zdjęciu.
- judyta
Jeśli chodzi o sumaka, to czytałam, że on nie wypuszcza odrostów do czasu kiedy mu się korzeni nie uszkodzi.
A to drzewko mi się tak podoba., o każdej porze roku, że nie mam nic przeciwko odrostom. Sekator jest, wiec nie ma problemu.
Ze słoma jęczmienną może być faktycznie problem , to krótka słoma, więc najczęściej już na polu jest ciachana przez kombajn na sieczkę
A to drzewko mi się tak podoba., o każdej porze roku, że nie mam nic przeciwko odrostom. Sekator jest, wiec nie ma problemu.
Ze słoma jęczmienną może być faktycznie problem , to krótka słoma, więc najczęściej już na polu jest ciachana przez kombajn na sieczkę
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mario, ta bliższa to pewnie undulata, druga nie wiem, może jakaś plantaginea. Aż tak dobrze to się nie znam bo one na zdjęciach potrafią tak inaczej wyglądać.
Judyto, ja tez się za bardzo nie przejmuję odrostami ale mam je nawet w odległości kilku metrów. Jak wyrywam to muszę bardzo uważać żeby nie zniszczyć innych roślin bo korzenie są dosyć grube.
Judyto, ja tez się za bardzo nie przejmuję odrostami ale mam je nawet w odległości kilku metrów. Jak wyrywam to muszę bardzo uważać żeby nie zniszczyć innych roślin bo korzenie są dosyć grube.
- maria5
- 1000p
Judytko- tak w zasadzie to miałam coś podobnego do sumaka ale nie miał szyszek i liści mało przebarwiły się jesienią ale był jakiś krzywy więc się go pozbyłam no i teraz żałuję.
Maju dziękuję chociaż jedną mam nazwaną tylko ciekawi mnie ,że ten krzak undulaty w jednym miejscu inny ma ten biały pasek w środku a pochodzą od tej samej roślinki.
Maju dziękuję chociaż jedną mam nazwaną tylko ciekawi mnie ,że ten krzak undulaty w jednym miejscu inny ma ten biały pasek w środku a pochodzą od tej samej roślinki.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt: