Ciemiernik(Helleborus) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Haniu ja mam taką sobie ziemię ale ulepszam ją torfem . obornikiem i sypię dużo trocin . Wiadomo że trociny rozlużniaja glebę i jeszcze dodaję pisku a poza tym to daję ciemiernikom dolomit bo one lubią wapno.
Te krzaczki mam 3 lub 4 lata . Dostałam małą szczepeczkę od sąsiadki i rozdzieliłam na pół a jak widać to się przyjęły.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Judyto ! Nie radzę sadzić ciemiernika w konwalie bo Ci go poprzerastają.Pod jabłonką czemu nie? Zimą i wczesną wiosną kiedy ciemiernik kwitnie to lepiej jak jest odsłonięty a latem liście drzew czy krzewów niech go cieniują.Dobrze się czuje od wschodniej lub północnej strony pod winogronami.Podłoże wapienne.
OLA
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

A nie nie..w konwalie nie posadzę..wiem co one potrafią.Pół ogrodu pod zaborami konwalii :evil: Zamierzam ograniczyć im teren i trochę okiełzać :twisted: przez wkopanie paska linoleum szerokości ok.40-50 cm-chyba powinno je to trochę powstrzymać.Tym sposobem zyskam miejsce dla cieniolubnych innych gatunków roślin.Skończę z konwaliową monotonią :evil:
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

:)
Niewiele znam się na ciemiernikach, ale mój po raz pierwszy zakwitł
Nie sądziłem,ze ma tak duże kwiaty

Obrazek
Awatar użytkownika
elanutka
50p
50p
Od: 12 lip 2006, o 17:12

Post »

Przecudny ! Czy zechciałbyś napisać w jakim stanie go nabyłeś ? Tzn - czy w postaci klącza , czy malej sadzonki. Ile czasu czekałeś , aby zakwitł ?
W moich okolicach w tym roku , to pewnie prędzej czarna roże by się dostalo niż sadzonkę ciemiernika. W sklepach wytrzeszczaja oczy i dziwią sie , co to takiego. Ech, Mazury...
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

W Grajewie są, drogo bo 20 zł:( Można zobaczyć na Allegro, tam są ciągle, ale trzeba zapytac sprzedawcę, czy wysyła rośliny z kapersów (foliowa torebka z ilustracją i nazwą ). Teraz nie kupujcie takich, są wybiegnięte, białe i prawie martwe, raczej nie do uratowania:(

Dostałem go dwa sezony temu, jako siewkę. Teraz wszedł w trzeci sezon.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Jest śliczny! Ale Tomku on Ci jakoś wcześniej zakwitł chyba..po dwóch latach...chyba ,że należy doliczyć ten "siewkowy "roczek, ale ma strasznie dużo kwiatów jak na pierwsze kwitnienie..niesamowity!
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

judyta pisze:Przeczytałam w którejś działkowej gazetce, że siewki ciemiernika należy zasadzić w doniczki, wkopać je ziemi na miejscu cienistym i tak pozostawić do następnego roku.Dostałam sieweczki, które miały po dwa listki, już wypuściły kolejny trzeci-ale doniczki są małe i zastanawiam się czy wysadzić je do grunty czy z zadołować z doniczkami. :roll: Jakie macie doświadczenie,co doradzacie...wysadzać czy zakopywać w doniczkach?.Nie wiem czemu mają służyć te doniczki :roll: - gdyż o zabieraniu ich na zimę z ogrodu nic nie słyszałam.
Nasiona ciemiernika zostawiam tam gdzie się wysiały i dopiero gdy siewki są duże przesadzam na miejsce stałe.
Choć pisze że nie lubią przesadzania, ja osobiście nie zauważyłam aby działo się z nimi coś złego.
Natomiast zauważyłam, że jeśli posadzi się je za głęboko, to chorują i słabo kwitną.
To moje ciemierniki dzisiaj, są u mnie trzy lata.
Chcę jeszcze zaznaczyć że rosną w pełnym słońcu.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kiedy dostałem swojego dwa lata temu był malutki, miał trzy listki, poważnie.
mam w tym samym wieku dwa purpurowe, są mniejsze i jeszcze nie kwitły.
Wielkość kwiatów zadziwia.
Awatar użytkownika
elanutka
50p
50p
Od: 12 lip 2006, o 17:12

Post »

Może trafiłes na dobrą odmianę. Dwa lata temu kupilam na Allegro u p.Majewskiego ciemiernika. Mial kwitnąć w następnym roku , a do dziś nic specjalnego z nim się nie dzieje. Tzn. ma trzy listki , w tym jeden jakiś taki plamisty ( a ponoć ciemierniki nie choruja ). Chciałam dokupić dorosły egzemplarz , ale nie mogę dostac w okolicach , a z Allegro , to bedzie mała roślinka , ktorej przecież nie zobaczę przed zakupem. ak więc czekam , bo w jednym sklepie powiedziano mi, że MOŹE jeszcze dostaną. Pozdrawiam wszystkich zakreconych hodowców ciemierników !
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

A moje dopiero teraz zakwitły. Ciemiernik orientalny rośnie u mnie już kilka lat i sam się rozsiewa, na kwitnienie korsykańskiego musiałam czekać 3 lata, a ciemiernik biały kupiłam w ubiegłym roku na allegro
Obrazek Obrazek

Ciemiernik orientalny i Ciemiernik biały
Obrazek
Ciemiernik korsykański

Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Doroto!!!
Właśnie dzisiaj posadziłam takiego ciemiernika jak na Twoim zdjęciu "korsykańskiego " , tylko bez kwiatków . Czy ten ciemiernik ma jakieś specjalne wymagania bo Twój jest piękny . Też bym chciała żeby mój w przyszłym roku zakwitł .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

W ogrodzie zakwitł ciemiernik korsykański długo trwało zanim rozwinął kwiaty, ale jest piękny. W ogrodzie drugi rok, ma słoneczne stanowisko i rośnie między wrzoścami a różanecznikiem.
Obrazek

Ps. Ten, który pokazujecie wyżej na zdjęciach to sądząc po liściach ciemiernik cuchnący.
Edyta
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”