Paciorecznik,kanna(Canna) wszystko o niej
- Martyna inż.
- 50p
- Od: 29 cze 2008, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy Canna może zdziczeć?
Drodzy forumowicze!
w zeszłym roku kupiłam piękne Canny, wyglądały tak:
w tym roku wyglądają tak:
może to głupie ale mam wrażenie jak by zdziczały
czy ktoś z Was również miał lub ma właśnie taką sytuację??? poza tym bardzo szkoda, bo mam wrażenie że to, co przytrafiło się moim roślinom to nieodwracalny proces, a były takie piękne....
Proszę pomóżcie jak coś wiecie.
w zeszłym roku kupiłam piękne Canny, wyglądały tak:
w tym roku wyglądają tak:
może to głupie ale mam wrażenie jak by zdziczały
czy ktoś z Was również miał lub ma właśnie taką sytuację??? poza tym bardzo szkoda, bo mam wrażenie że to, co przytrafiło się moim roślinom to nieodwracalny proces, a były takie piękne....
Proszę pomóżcie jak coś wiecie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Martyno, w ub. roku też miałam canny i kwiaty wyglądały identycznie jak u Ciebie.
Gdzieś wyczytałam, że ta roślina jest bardzo żarłoczna, gdy w glebie nie ma pod dostatkiem pokarmu to przede wszystkim rośnie w bulwy, kosztem kwiatów, których w pełni nie wykształci.
I to chyba prawda, bo wsadziłam jedną bulwę a wykopałam karpę wielkości wiaderka, za to kwiaty były dokładnie takie jakby faktycznie zdziczały.
Gdzieś wyczytałam, że ta roślina jest bardzo żarłoczna, gdy w glebie nie ma pod dostatkiem pokarmu to przede wszystkim rośnie w bulwy, kosztem kwiatów, których w pełni nie wykształci.
I to chyba prawda, bo wsadziłam jedną bulwę a wykopałam karpę wielkości wiaderka, za to kwiaty były dokładnie takie jakby faktycznie zdziczały.
- Martyna inż.
- 50p
- Od: 29 cze 2008, o 11:48
Czy Canna może zdziczeć??????????
Drogi Andres74 - pomieszać nie mogłam bo miałam tylko jedne
Gieniu1230, no może coś w tym jest, przy czym mam wrażenie, że w tym roku mają lepsze warunki niż w zeszłym. w doły pod kłącza poszło po wiadrze kompostu pomieszanym z ziemią ogrodową. chyba że faktycznie jest tak, że tegoroczne kwiaty wykształciły na tym co zgromadziły w zeszłym roku - a pokarmu miały nieco mniej. tyle tylko, że znowu w tym roku dorosły do 2m wysokości. Hmmm.... może za dużo azotu w stosunku do potasu???
Gieniu1230, no może coś w tym jest, przy czym mam wrażenie, że w tym roku mają lepsze warunki niż w zeszłym. w doły pod kłącza poszło po wiadrze kompostu pomieszanym z ziemią ogrodową. chyba że faktycznie jest tak, że tegoroczne kwiaty wykształciły na tym co zgromadziły w zeszłym roku - a pokarmu miały nieco mniej. tyle tylko, że znowu w tym roku dorosły do 2m wysokości. Hmmm.... może za dużo azotu w stosunku do potasu???
Witam,
Co to może być??
Czy to są nasiona canny?? Czy jest szansa, że coś z nich wyrośnie??
http://i34.tinypic.com/2nu3uxw.jpg
Co to może być??
Czy to są nasiona canny?? Czy jest szansa, że coś z nich wyrośnie??
http://i34.tinypic.com/2nu3uxw.jpg
- Rodusik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobrze Ze nie osunęłam jak były zielone teraz zaczynają czernieć zobaczymy co będzie
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pacioreczniki - przechowywanie !!!pomocy !!!!
Witam ! Ostatnio dostałem kłącza paciorecznika. Na wiosne wysadziłem je do gruntu i przepięknie rosły .....tylko teraz nie wiem jak je przechować zeby nie zmarniały .
nie wiem czy lepiej zostawić je przykryte piaskiem w garazu gdzie temperatura schodzi poniżej zera czy zostawić w miejscu gdzie jest ok. 15 stponi ......proszę o szybką odpowiedz
nie wiem czy lepiej zostawić je przykryte piaskiem w garazu gdzie temperatura schodzi poniżej zera czy zostawić w miejscu gdzie jest ok. 15 stponi ......proszę o szybką odpowiedz
Pozdrawiam Filip
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Pacioreczniki /canna/
Proszę bardzo, na pierwszej stronie tego wątku jest recepta
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 698#p24698
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 698#p24698
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Pacioreczniki /canna/
Witam
to mój pierwszy post na forum:))
W listopadzie od znajomej dostałem dwie karpy canny wstawiłem do chłodnej piwnicy(plus 10-12 stopni)no i po miesiącu skubana zaczęła bardzo mocno kłączować 3 marca wsadziłem je do dużej doniczki i dzisiaj ma 1,5m wysokości
moje pytanie jest takie czy mogę ją obciąć i jak to wpłynie na rozwój kłącza??
to mój pierwszy post na forum:))
W listopadzie od znajomej dostałem dwie karpy canny wstawiłem do chłodnej piwnicy(plus 10-12 stopni)no i po miesiącu skubana zaczęła bardzo mocno kłączować 3 marca wsadziłem je do dużej doniczki i dzisiaj ma 1,5m wysokości
moje pytanie jest takie czy mogę ją obciąć i jak to wpłynie na rozwój kłącza??