Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pieczarki jak uprawiać

Post »

nie ma takiej możliwości , żeby w warunkach domowych równo przerastało , niestety
ale nie masz się co przejmować. W sumie to się ciesz, bo jeśliby wszystko równo wyszło to w pierwszym rzucie i z 15 kg mógłbyś mieć , a wtedy to miałbyś problem co z tym nagle zrobić hihihi
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
adasko79
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 23:06

Post »

no może i tak ja już nawet załatwiłem zbyta na małą ilość w warzywniaku u mnie. To co robić przyszłościowo aby równo przerastało bo coś myślę aby teraz więcej kostek kupić tak z 50 no i z 15 już przerośniętych ?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

szczerze ??? ??? :)

ok , nie będę wstręciuch, kup klime będziesz miał warunki do równego przerastania :) i to nie żart
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Aniunia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Weteran :wit , nie jestem w stanie napisać Ci jak dokładnie zostało zrobione podłoże pod pieczarki ponieważ robił je mój Mężczyzna. Z tego co wiem to w skład wchodzi obornik koński, torf, woda. Proporcji nie znam. Jakis czas sie to fermentowało (ok 10-14dni). No i później było użyte. Co z tego wyjdzie to nie wiem ale kto nie próbuje ten sie nie dowie :P
arek_1232
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 cze 2010, o 19:35

Post »

Witam
Pieczarki zacząłem hodować jak sąsiad posadził swoje i zobaczyłem jak to fajnie rosie to zakupiłem swoja grzybnie w ogrodniczym ja swoje posadziłem 3 tygodnie temu i już się pojawiły pierwsze grzybki Obrazek
pieczarki trzymam w piwnicy w starym kufrze za 3dni powinny być pierwsze zbiory mam już zakupioną drugą grzybnie tylko czekam na zamówioną skrzynkę u stolarza :D
arq
______________________________________________________________________________________
Z przeznaczeniem nie wygrasz
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

na pewno będą rosły :)
Z tego co pamiętam , to właśnie trzeba obornik koński , do tego kredę się dodaje , pryzmuje się właśnie koło 14 dni , mieszając to 3 razy i polewając wodą , żeby się obornik nie spalił w środku.
Jakoś tak się to robi :) , ale nie pamiętam dokładnie :(
adasko79
50p
50p

Post »

witam arek ja moją grzybnie zakupiłem dokładnie 29 maja więc troszke chyba dłużej od ciebie tylko, że ja trafiłem na złą pogodę bo zimno było tak koło 16 a co do ilości to mam z 5 pieczarek więcej od ciebie tylko, że na 10 kostkach (wcale sie nie chwale) :wink: to co myślisz, że jeszcze z 3 dni i zbiory ? jak poznasz, że już pora zrywać ?
arek_1232
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jak kupiłem grzybnie to już była pod pleśniała w piwnicy mam około 15-18C a poznam ze już do zbioru jak ładnie już podrosną ale nie za duże bo potem się psuja i się otwierają i czarnieją czekam by posadzić drugi worek na razie pleśnieje w piwnicy dam zdjęcia jak będę zbierał pierwszy raz myślę ze gdzieś w niedziele lub poniedziałek zależny jak będą szybko rosły sąsiad zebrał około 10kg i ma teraz przerwę w zbiorah :wink:
arq
______________________________________________________________________________________
adasko79
50p
50p

Post »

10 kg z jakiej ilości w m2 ? przy pierwszym rzucie ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
arek_1232
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Sąsiad zasadził dwa worki do jednej skrzynki ale mówił ze złe zrobił z tych dwóch worków zebrał gdzieś kolo 10kg i od 4 dni nie rosną.W ogrodniczym mówili żeby teraz odwrócił grzybnie w skrzyńce i drugi worek zacznie rosnąć.
arq
adasko79
50p
50p

Post »

a Wy sie bawicie w workach ja kupiłem gotowe kostki jakos ok 30 na 40 cm mają 10 sztuk ale już myśle więcej teraz kupić
arek_1232
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja kupiłem pieczarki w takich kostkach
Obrazek
a tak sobie rosną
Obrazek
arq
adasko79
50p
50p

Post »

w jakich odstępach czasowych robiłeś te dwa zdjęcia ?
arek_1232
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Chodzi ci już o zasadzone odstęp miedzy tymi zdjęciami to 2 dni
dzisiaj posadziłem drugą grzybnie była ładnie spleśniała ale zapomniałem zrobić zdjęcia tu już posadzona grzybnia
Obrazek
arq
Aniunia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 23:49

Post »

Czy gazety które zraszam wodą mogą dotykać podłoża? Czy to nie szkodzi i nie przeszkadza zapleśnieniu?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”