Gratulacje!!! Z powodu kasztany, z powodu piękny pies, a najbardziej z powodu kapitalne zdjęcia!!!FRANZMF pisze:Pochwalę się nieśmiało co dzisiaj zebrałem]
Kasztan jadalny (Castanea sativa)
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kasztan jadalny i zębaty
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Moje kasztany, będące w pojemniku z wilgotnym piaskiem i ziemią w lodówce, zachodzą lekko pleśnią. Czy tak ma być? Nigdy nie widziałem, co się dzieje z nasionami pod ściółką, więc nie wiem, czy są powody do obaw.
I drugie pytanie: czy w jakimś supermarkecie mają je teraz w sprzedaży?
I drugie pytanie: czy w jakimś supermarkecie mają je teraz w sprzedaży?
Tutaj jest Polska i mówimy po polsku.
Dość informacji, kreacji, kontekstów, decyzji, stretchingu...!
Fi ja ze trzy lata temu jesienią kupiłam w markecie i od razu bez stratyfikacji dwa posadziłam do doniczki, do ziemi takiej uniwersalnej z grodu. Nacięłam delikatnie łupinę z 0,5cm przed posadzeniem. Trzymałam na parapecie nad kaloryferem. Jeden wykiełkował dość szybko, drugi zgnił. Do wiosny było już maleństwo z listkami i został posadzony w ogrodzie. Co z tego będzie nie wiem, ale rośnie ładnie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Moniko, a możesz wpisać w swoim Profilu w okienku Lokalizacja gdzie ten kasztan rośnie? Bo jeśli na południu Europy, to raczej nic dziwnego, że skiełkował i daje sobie radę już trzeci rok
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ależ Nalewko kasztanów jadalnych w Polsce rośnie mnóstwo, tu tylko namiastka -> http://reichel.pl/bdp/trees/view/7/2/1
ciekawostka w tej bazie - Repty Śląskie - Drzewo o obwodzie pnia ok. 750 cm i wysokości ok. 25 m. Wiek ok. 450 lat. Jest prawdopodobnie najstarszym okazem tego gatunku w Europie Środkowej.
A z rezerwatu przyrody ?Tarkowo? Będą go usuwać (tak przynajmniej pisze w planie ochrony)
http://edzienniki.bydgoszcz.uw.gov.pl/W ... 3_2010.pdf
ciekawostka w tej bazie - Repty Śląskie - Drzewo o obwodzie pnia ok. 750 cm i wysokości ok. 25 m. Wiek ok. 450 lat. Jest prawdopodobnie najstarszym okazem tego gatunku w Europie Środkowej.
A z rezerwatu przyrody ?Tarkowo? Będą go usuwać (tak przynajmniej pisze w planie ochrony)
http://edzienniki.bydgoszcz.uw.gov.pl/W ... 3_2010.pdf
Może za mokro mają?
Chyba nie, bo tylko lekko zwilżyłem ziemię.
Jak nie te, to może inne, np. z Kauflandu. Tylko szkoda, bo moje pochodzą z dużego drzewa, czyli mogą być dobre do naszego klimatu. Jeszcze je potrzymam, może coś się uda.
Jak nie te, to może inne, np. z Kauflandu. Tylko szkoda, bo moje pochodzą z dużego drzewa, czyli mogą być dobre do naszego klimatu. Jeszcze je potrzymam, może coś się uda.
Jak na nich pleśń się pojawiła to chyba nie wróży nic dobrego. Nie możesz po prostu posadzić ich w piasku i wystawić na jakiś chłodny ganek do wiosny? Ja mam zamiar tak zrobić z kasztanami z kauflandu, może coś z tego będzie
I tak chyba zrobię. Pleśń na nich jakby się wstrzymała, więc może jeszcze coś być, ale wątpię, czy coś z tego będzie. Mówią, że mam dobrą rękę, a jakoś nic nigdy nie wschodzi, szczególnie kiedy mi zależy. Dobra, dość łzawych opowieści.
Fi jak masz dobrą rękę to spróbuj chociaż z jednym moim sposobem, jutro jak będą w markecie to kupię i posadzę eksperymentalnie, mogę zdawać realcję
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Podejrzałam dziś swoje kasztany w lodówce po miesięcznej stratyfikacji. Pleśni zero, przynajmniej jeden skiełkowany. Przed stratyfikacją nasiona wymoczyłam przez kilkanaście minut w roztworze Domestosa z podchlorynem sodu w składzie chem. ( 1 część Domestosa na 5 części wody). Po dezynfekcji dokładnie przemyłam wodą, w lodówce leżą w najchlodniejszym miejscu. Zanosi się na dobre wschody.
Pozdrawiam, kozula.
Pozdrawiam, kozula.
Według tego co pisali przedmówcy to jest niezbędny warunek, chociaż zdarzają się przypadki że znajdziesz parę owoców na pojedynczym drzewku.
U mnie było w tym roku 100 do 150 owoców i wszystkie były puste ( podobnie jak w zeszłym roku).
Dobrze, że kolejne drzewka rosną jak na drożdżach.
Mam nadzieje że zakwitną w następnym roku i wtedy zapylą się wzajemnie.
Loeb, nie mogę do Ciebie odpisać, zatem odpowiem na forum.
Gdzie znajduje się polanka z mnóstwem kasztanów?
Ponieważ wszyscy jesteście miłośnikami zieleniny, nie zniszczycie tego niepowtarzającego miejsca.
Ja zachwycam się nim co roku i mam nadzieje że tak pozostanie.
Przechodzę do podania lokalizacji.
Jadąc z Chocianowa przez Przemków w kierunku na Żagań ( Żary), chyba ?
W każdym razie przejeżdżasz przez miasteczko , czymś w rodzaju obwodnicy.
Za miasteczkiem na pierwszym zakręcie w prawo ( od tablic jakieś kilkaset metrów), zjeżdżasz w las.
Zostawiasz samochód i idziesz perę metrów przed siebie, skręcasz w drogę leśną w lewo i idziesz dalej ( jakbyś wracał do Przemkowa, ale lasem).
Po 100 metrach zaczniesz spotykać pierwsze drzewa i drzewka. Trzeba trochę pobuszować.
Na pewno dasz sobie radę.
A może też znacie jakieś ciekawe miejsca warte odwiedzenia?
Podzielcie się nimi.
U mnie było w tym roku 100 do 150 owoców i wszystkie były puste ( podobnie jak w zeszłym roku).
Dobrze, że kolejne drzewka rosną jak na drożdżach.
Mam nadzieje że zakwitną w następnym roku i wtedy zapylą się wzajemnie.
Loeb, nie mogę do Ciebie odpisać, zatem odpowiem na forum.
Gdzie znajduje się polanka z mnóstwem kasztanów?
Ponieważ wszyscy jesteście miłośnikami zieleniny, nie zniszczycie tego niepowtarzającego miejsca.
Ja zachwycam się nim co roku i mam nadzieje że tak pozostanie.
Przechodzę do podania lokalizacji.
Jadąc z Chocianowa przez Przemków w kierunku na Żagań ( Żary), chyba ?
W każdym razie przejeżdżasz przez miasteczko , czymś w rodzaju obwodnicy.
Za miasteczkiem na pierwszym zakręcie w prawo ( od tablic jakieś kilkaset metrów), zjeżdżasz w las.
Zostawiasz samochód i idziesz perę metrów przed siebie, skręcasz w drogę leśną w lewo i idziesz dalej ( jakbyś wracał do Przemkowa, ale lasem).
Po 100 metrach zaczniesz spotykać pierwsze drzewa i drzewka. Trzeba trochę pobuszować.
Na pewno dasz sobie radę.
A może też znacie jakieś ciekawe miejsca warte odwiedzenia?
Podzielcie się nimi.