Miskanty
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Miskanty
Nie, jest kępowy, więc nie musisz się obawiać.
Jedynym rozłogowym miskantem jest cukrowy. Inne są "bezpieczne".
Jedynym rozłogowym miskantem jest cukrowy. Inne są "bezpieczne".
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- andzia1606
- 50p
- Od: 29 maja 2011, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, przyjrzałam się mu, ma przez środek liścia białą pręgę, nie na każdym liściu. Nie zmienia to faktu?
Alina
Alina
- Mariusz_S
- Kontakt:
Jeśli biała pręga jest na środku liścia, to jest to żebro, ale jeśli oprócz niego na liściach sa jeszcze jakieś paski, to pewnie masz odmianę 'Jubilaris' - też kępowa. Miskant olbrzymi, niezależnie od odmiany, jest kępowy.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
A ja mam pytanie dotyczące miskanta chińskiego Cabaret.W ubiegłym roku kupiłam dwie dorodne sadzonki,które do jesieni pięknie przyrosły.I tyle ich widziałam.Po zimie ani jeden z nich się nie pokazał.Dlaczego Dodam,że jeden z nich rósł na piaszczystej przepuszczalnej glebie,drugi na gliniastej części działki.Czyżby miał jakieś szczególne wymagania
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Cosmopolitan i Cabaret oraz Dixieland należą ro roślin tzw. podwyższonego ryzyka - mogą mieć problemy z zimowaniem. Pozostaje albo okrycie ich na zimę albo uprawa w pojemnikach i chowanie na zimę
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
W pobliskiej szkółce są dwie odmiany niższych miskantów - Krater i Herman Mussel. Który kupić Najlepiej oba , bo mam bzika na ich punkcie, ale trochę ich już u mnie rośnie, a z miejscem krucho Czy ten pierwszy zakwita niezawodnie w naszym klimacie ( bo czytam, że późno), jak to wygląda w praktyce?
- andzia1606
- 50p
- Od: 29 maja 2011, o 11:05
Mariusz, mój miskant wygląda tak:Mariusz_Surowinski pisze:Jeśli biała pręga jest na środku liścia, to jest to żebro, ale jeśli oprócz niego na liściach sa jeszcze jakieś paski, to pewnie masz odmianę 'Jubilaris' - też kępowa. Miskant olbrzymi, niezależnie od odmiany, jest kępowy.
http://img560.imageshack.us/img560/7843/dscf3364o.jpg
Pozdrawiam Alina
Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - załóż ogród.
tu jest mój ogród http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p2391130" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - załóż ogród.
tu jest mój ogród http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p2391130" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój miskant Kleine Silbersprine posadzony w czerwcu. Nie był przycięty w szkółce i takie pojedyncze kłoski już przekwitły prawie. Ciekaw jestem kiedy zakwitnie na całego i jak dożo będzie kwiatów . Zastanawiam się też jak wygląda kilkuletnia roślina w tym momencie. Może ktoś ma?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Ja mam, choć nie ma 100% pewności, że to on. Próbowałem zidentyfikować tu z pomocą forumowiczów i nie było jednoznaczności.
Ale jeśli to on, to wygląda po kilku latach tak:
Ale jeśli to on, to wygląda po kilku latach tak:
- falkenburg
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
Nasze (Cosmopolitan i Cabaret) jak na razie po dwóch ostatnich ostrych zimach całkiem dobrze się mają. Może nie są tak wysokie jak w opisach, ale ładnie przyrastają. A 'Fern Ostern' już szykuje się do kwitnienia.Mariusz_Surowinski pisze:Cosmopolitan i Cabaret oraz Dixieland należą ro roślin tzw. podwyższonego ryzyka - mogą mieć problemy z zimowaniem. Pozostaje albo okrycie ich na zimę albo uprawa w pojemnikach i chowanie na zimę
Małgorzata i Krzysztof
Sylwku.
Wygląda niesamowicie .
Pamiętam że przeglądałem Twoje zmagania z Identyfikacją tego miskanta .
Jeśli to ta odmiana to już jestem zadowolony, bo bardzo długo nie mogłem podjąc decyzji jakie miskany wybrać. Jest ich sporo .
Ostatecznie na razie mam:
Kleine Silbersprinne
Kleine Fontane
Grazziella
Zebrinus
Kryterium był okres kwitnienia(oczywiście prócz Zebrinusa). Podobno to jedne z kwitnących najwcześniej.
Pozdrawiam.
Wygląda niesamowicie .
Pamiętam że przeglądałem Twoje zmagania z Identyfikacją tego miskanta .
Jeśli to ta odmiana to już jestem zadowolony, bo bardzo długo nie mogłem podjąc decyzji jakie miskany wybrać. Jest ich sporo .
Ostatecznie na razie mam:
Kleine Silbersprinne
Kleine Fontane
Grazziella
Zebrinus
Kryterium był okres kwitnienia(oczywiście prócz Zebrinusa). Podobno to jedne z kwitnących najwcześniej.
Pozdrawiam.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Z kwitnących wcześnie jeszcze może być Ferner Osten, Wodan, Juli, Werner Neufliess.Romik pisze:Sylwku.
Kleine Silbersprinne
Kleine Fontane
Grazziella
Zebrinus
Pozdrawiam.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach