ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Re: ABC- cebula z rozsady
Moja cebula z dymki praktycznie nie ma już szczypioru. Zastanawiam się ,czy ja już nie wyrwać. Tylko czy nie za wcześnie.
Ta z rozsady jeszcze ma szczypiorek ,chociaż i on jest marny ,polamany i brzydki.
Asia
Ta z rozsady jeszcze ma szczypiorek ,chociaż i on jest marny ,polamany i brzydki.
Asia
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja z dymki dawno wysuszona, ja bym wyrwała na Twoim miejscu bo te co się ociągałam, miały tendencję do gnicia od szczypiorka.
-
Cebula wysadzana pojedyńczo już dawno zerwana. Największe ważyły po 0,7kg. Sadzone po2-3 roślinki przez ostatni tydzień dostały ostro w kość ale też i sporo podrosły. Czekam na słonko i już wszystkie wykopię. Niektóre cebule też będą bardzo duże, wygląda na to, że zbiór ogólny będzie dużo wyższy niż w przypadku sadzonych pojedyńczo i myślę, że na przyszłość nie warto dokonywać przerywki w paletodonicach.
-
przemek1136 serdeczne dzięki za lekcje, przeczytałam od deski do deski, posadziłam w tym roku jakąś dymkę a z nasion nigdy nie próbowałam, widzę, że nie taki diabeł straszny, spróbuję w przyszłym roku.
Chciałam zapytać czy ta cebula na tegorocznych zdjęciach to Globo i Exhibition? nie chorowała? piękny zbiór, a rekordzistka ile miaała tak około?
Chciałam zapytać czy ta cebula na tegorocznych zdjęciach to Globo i Exhibition? nie chorowała? piękny zbiór, a rekordzistka ile miaała tak około?
-
Monika -cebule na zdjęciach to Globo i Exhibition. Największe miały po 0,7kg. Część roślin była chroniona chemicznie a część nie. Długo nie chorowały. dopiero pod koniec lipca troszeczkę ucierpiały od mączniaka rzekomego. Problemem jest też śmietka ale uprawa współrzędna z marchwią chyba troszeczkę pomaga.
Łooo matko 0,7kg zupa cebulowa z 1 cebuli gratuluję
Przemku a powiedz mi czy dodatkowo zaprawiałeś nasiona/ no i laickie pytanie czy jesienią ziemię do nasadzeń jakoś specjalnie przygotować?
Przemku a powiedz mi czy dodatkowo zaprawiałeś nasiona/ no i laickie pytanie czy jesienią ziemię do nasadzeń jakoś specjalnie przygotować?
Przemku!
Mój kolega będąc we Włoszech przywiózł mi nasiona "Cipola di Tropea" są to nasiona słynnej cebuli z regionu Calabrii czy coś w tym rodzaju. Cebula jest - jak mówił - bardzo smaczna. Popatrzyłem w internecie i faktycznie ma swoją renomę. Z opisów wiem, że rośnie w specyficznych warunkach, a jak myślisz - co z niej u nas wyrośnie? Pytanie z serii "głupich" bo najprościej posadzić i czekać co z tego będzie Miałeś z nią do czynienia?
Mój kolega będąc we Włoszech przywiózł mi nasiona "Cipola di Tropea" są to nasiona słynnej cebuli z regionu Calabrii czy coś w tym rodzaju. Cebula jest - jak mówił - bardzo smaczna. Popatrzyłem w internecie i faktycznie ma swoją renomę. Z opisów wiem, że rośnie w specyficznych warunkach, a jak myślisz - co z niej u nas wyrośnie? Pytanie z serii "głupich" bo najprościej posadzić i czekać co z tego będzie Miałeś z nią do czynienia?
Zielonym do góry!
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz domowe laboratorium genetyczne?Papcio pisze:Na drugim zdjęciu Borettana,przy której trochę pomajstrowałem przed wysadzeniem.
Czy warto teraz kupić nasiona cebuli? u mnie w ogrodniczym jest i Globo i Exhibition, i jak je przechować do wiosny - w suchym i ciepłym miejscu czy w lodówce?
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nasiona możesz jak najbardziej kupić, a jeżeli masz zamiar zużyć nasiona wiosną, to nie ma znaczenia czy w ciepłym, czy w chłodnym miejscu. Jeżeli chcesz przechować nasiona dłużej, to polecam chłodziarkę. Obniżenie temperatury w której przechowuje się nasiona, powoduje przedłużenie terminu przydatności do siewu.monika pisze:Czy warto teraz kupić nasiona cebuli? u mnie w ogrodniczym jest i Globo i Exhibition, i jak je przechować do wiosny - w suchym i ciepłym miejscu czy w lodówce?