ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Obrazek

Cebula załapała się na wypielenie chwastów.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Moja cebula z dymki praktycznie nie ma już szczypioru. Zastanawiam się ,czy ja już nie wyrwać. Tylko czy nie za wcześnie.
Ta z rozsady jeszcze ma szczypiorek ,chociaż i on jest marny ,polamany i brzydki.
Asia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja z dymki dawno wysuszona, ja bym wyrwała na Twoim miejscu bo te co się ociągałam, miały tendencję do gnicia od szczypiorka.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Cebula wysadzana pojedyńczo już dawno zerwana. Największe ważyły po 0,7kg. Sadzone po2-3 roślinki przez ostatni tydzień dostały ostro w kość ale też i sporo podrosły. Czekam na słonko i już wszystkie wykopię. Niektóre cebule też będą bardzo duże, wygląda na to, że zbiór ogólny będzie dużo wyższy niż w przypadku sadzonych pojedyńczo i myślę, że na przyszłość nie warto dokonywać przerywki w paletodonicach.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Trwa dosuszanie cebuli.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

przemek1136 serdeczne dzięki za lekcje, przeczytałam od deski do deski, posadziłam w tym roku jakąś dymkę :evil: a z nasion nigdy nie próbowałam, widzę, że nie taki diabeł straszny, spróbuję w przyszłym roku.

Chciałam zapytać czy ta cebula na tegorocznych zdjęciach to Globo i Exhibition? nie chorowała? piękny zbiór, a rekordzistka ile miaała tak około?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika -cebule na zdjęciach to Globo i Exhibition. Największe miały po 0,7kg. Część roślin była chroniona chemicznie a część nie. Długo nie chorowały. dopiero pod koniec lipca troszeczkę ucierpiały od mączniaka rzekomego. Problemem jest też śmietka ale uprawa współrzędna z marchwią chyba troszeczkę pomaga.
x-xm-a

Post »

Łooo matko 0,7kg :D zupa cebulowa z 1 cebuli :D gratuluję

Przemku a powiedz mi czy dodatkowo zaprawiałeś nasiona/ no i laickie pytanie czy jesienią ziemię do nasadzeń jakoś specjalnie przygotować?
Papcio
50p
50p
Od: 10 maja 2010, o 22:16

Post »

Przemku!
Mój kolega będąc we Włoszech przywiózł mi nasiona "Cipola di Tropea" są to nasiona słynnej cebuli z regionu Calabrii czy coś w tym rodzaju. Cebula jest - jak mówił - bardzo smaczna. Popatrzyłem w internecie i faktycznie ma swoją renomę. Z opisów wiem, że rośnie w specyficznych warunkach, a jak myślisz - co z niej u nas wyrośnie? Pytanie z serii "głupich" bo najprościej posadzić i czekać co z tego będzie :) Miałeś z nią do czynienia?
Zielonym do góry!
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Tak wyrosła cebula Borettana.Została w gruncie z ubiegłego roku,przezimowała i jest jak widać. Obrazek Obrazek
Na drugim zdjęciu Borettana,przy której trochę pomajstrowałem przed wysadzeniem.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Papcio pisze:Na drugim zdjęciu Borettana,przy której trochę pomajstrowałem przed wysadzeniem.
Masz domowe laboratorium genetyczne?
x-xm-a

Post »

Czy warto teraz kupić nasiona cebuli? u mnie w ogrodniczym jest i Globo i Exhibition, i jak je przechować do wiosny - w suchym i ciepłym miejscu czy w lodówce?
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

monika pisze:Czy warto teraz kupić nasiona cebuli? u mnie w ogrodniczym jest i Globo i Exhibition, i jak je przechować do wiosny - w suchym i ciepłym miejscu czy w lodówce?
Nasiona możesz jak najbardziej kupić, a jeżeli masz zamiar zużyć nasiona wiosną, to nie ma znaczenia czy w ciepłym, czy w chłodnym miejscu. Jeżeli chcesz przechować nasiona dłużej, to polecam chłodziarkę. Obniżenie temperatury w której przechowuje się nasiona, powoduje przedłużenie terminu przydatności do siewu. :D
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”