Jak warunki takie same to zostaje inne nawożenie.Gatunek trawy ten sam, ziemia taka sama, naslonecznienie takie same.
Podlewam bo slonce od tygodnia non stop.
Trawnik po zimie cz. 1
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawnik po zimie
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
Witam
Podłączę się do tematu. Otóż trawnik, o którym chciałem napisać ma rok. Zimę przetrwał. Po zimie, został wygrabiony i dodatkowo uruchomiłem wertykulator. Pierwsze nawożenie dopiero dzisiaj, ze względów finansowych. Kosiłem już dwa razy. Na całym trawniku są żółte plamy, które pojawiły się na jesień w zeszłym roku. Cały rok stosowałem ten sam nawóz, z częstotliwością zalecaną przez producenta, więc wydaje mi się że w tej kwestii nie przesadziłem. Trawnik został założony na ziemi wydobytej z budowy drogi , którą zasypali łąkę, żeby wyrównać poziom z drogą. Przekopałem całość na głębokość szpadla i wygrabiłem większość kamieni, cegłówek asfaltu i betonowych płyt chodnikowych. Co jest przyczyną takiego żółknięcia ? Czy ziemia na której powstał trawnik, czy złe nawożenie ?
Wrzucę zdjęcia dzisiaj wieczorem, żeby zobrazować sprawę.
Podłączę się do tematu. Otóż trawnik, o którym chciałem napisać ma rok. Zimę przetrwał. Po zimie, został wygrabiony i dodatkowo uruchomiłem wertykulator. Pierwsze nawożenie dopiero dzisiaj, ze względów finansowych. Kosiłem już dwa razy. Na całym trawniku są żółte plamy, które pojawiły się na jesień w zeszłym roku. Cały rok stosowałem ten sam nawóz, z częstotliwością zalecaną przez producenta, więc wydaje mi się że w tej kwestii nie przesadziłem. Trawnik został założony na ziemi wydobytej z budowy drogi , którą zasypali łąkę, żeby wyrównać poziom z drogą. Przekopałem całość na głębokość szpadla i wygrabiłem większość kamieni, cegłówek asfaltu i betonowych płyt chodnikowych. Co jest przyczyną takiego żółknięcia ? Czy ziemia na której powstał trawnik, czy złe nawożenie ?
Wrzucę zdjęcia dzisiaj wieczorem, żeby zobrazować sprawę.
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 lis 2008, o 21:10
jak wielkie są te placki? to może być jeszcze pozimowa pozostałość (pleśń śniegowa)
Mi juz rece opadaja-nie mam wytlumaczenia dla tej zoltej czesci trawy!
Wysypalem teraz w nienawoznej czesci trawnika saletre i mam to samo co z florovitem-czyli zrobily sie biale koncowki trawy, a nie sypalem w desczu. Czekam co bedzie dalej!!!
Zawsze sypalem tylko saletre i trawka byla miodzio, ale rosla jak szalona dlatego polecili mi florovit.
Wysypalem teraz w nienawoznej czesci trawnika saletre i mam to samo co z florovitem-czyli zrobily sie biale koncowki trawy, a nie sypalem w desczu. Czekam co bedzie dalej!!!
Zawsze sypalem tylko saletre i trawka byla miodzio, ale rosla jak szalona dlatego polecili mi florovit.
- kaftan
- 100p
Witam
Miałem wrzucić fotki wczoraj, ale lało, więc wrzucam dzisiaj. Odpowiadając na pytanie, to raczej nie jest pleśń pośniegowa (głowy nie dam) ponieważ pojawiły się na jesień w zeszłym roku. No i to raczej nie są placki tylko nieregularne kształty które są chyba suche. Oto fotki.

Miałem wrzucić fotki wczoraj, ale lało, więc wrzucam dzisiaj. Odpowiadając na pytanie, to raczej nie jest pleśń pośniegowa (głowy nie dam) ponieważ pojawiły się na jesień w zeszłym roku. No i to raczej nie są placki tylko nieregularne kształty które są chyba suche. Oto fotki.
- ellap75
- 200p
- Od: 5 lip 2010, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kaftan, czy ziemia jest dostatecznie przepuszczalna? Nawoziłeś już w tym roku?
Ela
Moje bagno
Moje bagno

- kaftan
- 100p
Nawoziłem już w tym roku, ale po zrobieniu zdjęć. Natomiast tak jak pisałem wcześniej. Ta ziemia to jedno wielkie gruzowisko, na zdjęciu na końcu trawnika widać wszystko co z niej wyciągnąłem. Kiedy kopałem to były momenty, że była glina, natomiast tutaj tak naprawdę może być wszystko. Moim zdaniem to problem jest z wyjałowioną ziemią, chciałem żeby mi ktoś to potwierdził i poradził, czy może częściej nawozić czy co. Czy mogłem przelać trawnik i takie są efekty ?
- ellap75
- 200p
- Od: 5 lip 2010, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
IMO wygląda jakby miała problemy z pobieraniem składników z gleby, czyli jak mój pierwszy trawnik wypisz wymaluj. Po sypaniu nawozu zazieleniała się, po 2 tygodniach znów żółta. Ja mam glebę bagienno-torfową, ciężką, mokrą i bardzo zasobną. Trawa jednak nie mogła sobie z nią poradzić. Trawnik udał się dopiero jak rozluźniliśmy ją piaskiem. Nie mogę jej wałować. Może za dużo tej wody? Zazielenia się nagle po nawiezieniu? IMO dla trawnika lepiej jak jest za suchy niż za mokry. Musisz nawozić i czekać, najwyżej założysz jeszcze raz 

Ela
Moje bagno
Moje bagno

- kaftan
- 100p
Dokładnie jak mówisz, zazielenia się po nawożeniu a po jakimś czasie znów to samo. Być może tak trzeba będzie zrobić. W tym roku chcę przedłużyć go o taką samą długość jak jest i jeśli nie będzie poprawy, to w przyszłym roku rozluźnię ziemię piaskiem i założę od nowa. Ta ziemia raczej jest uboga i to ekstremalnie w składniki odżywcze. W takim razie czekam na efekty nawożenia i będę skromniej podlewał.
Kaftan,
Twój trawnik wygląda jakbys go przelał ......
czym nawozisz??
w marcu wertykulowałam 2000 m2 trawnika, posiałam nawóz Yara Mila (jest rewelacyjny- ktoś o niego wcześniej pytał), stosuję go 2 rok.
po nawożeniu siewnikiem mój dla odmiany był w paski
no ale może następnym razem uda mi się zrobić mniejsze przerwy ;)
w zeszłym roku siałam ręcznie, więc był w łuki
kiedy mogę wysiać saletrę amonową? teraz czy pod koniec czerwca?
może lepiej pod koniec czerwca znów wysiać wieloskładnikową Yara Milę? saletry nigdy nie siałam, to granulat? ile na ok 2000 m2 jej potrzebuję?
trawa rośnie jak szalona .....
Twój trawnik wygląda jakbys go przelał ......
czym nawozisz??
w marcu wertykulowałam 2000 m2 trawnika, posiałam nawóz Yara Mila (jest rewelacyjny- ktoś o niego wcześniej pytał), stosuję go 2 rok.
po nawożeniu siewnikiem mój dla odmiany był w paski

w zeszłym roku siałam ręcznie, więc był w łuki

kiedy mogę wysiać saletrę amonową? teraz czy pod koniec czerwca?
może lepiej pod koniec czerwca znów wysiać wieloskładnikową Yara Milę? saletry nigdy nie siałam, to granulat? ile na ok 2000 m2 jej potrzebuję?
trawa rośnie jak szalona .....
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
- kaftan
- 100p
Florovit w granulacie. Przyznaję, że teraz po nawożeniu trawa jest soczyście zielona i trzyma się to już dość długo.
Kaftan,
to super
i pytanko: czy Starane działa na koniczynę??
to super

i pytanko: czy Starane działa na koniczynę??
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
- kaftan
- 100p
Teoretycznie powinien, ale jak jest w praktyce, to może niech się wypowie ktoś kto stosował.
ellap75 pisze:Działa, stosuję co roku. Koniczyna zwija się po kilku dniach.

jaki roztwór stosujesz??
zakupiłam właśnie 500 ml