Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokaż ją, żółknięcie końcówek liści może być w Twoim przypadku spowodowane przesadzeniem, roślina musi się zaaklimatyzować w nowej ziemi i doniczce i do tego w pomieszczeniu w jakim jest, miała zapewne inne warunki do tej pory niż ma u Ciebie, resztę jak opisujesz widzę robisz prawidłowo, pytanie tylko jeszcze czy nie dostaje za dużo lub za mało wody? :wink:
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sty 2009, o 23:06

Post »

Oto zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I tak jest już prawie ze wszystkimi liśćmi :( Podlewam ją raz na tydzień-czy to za mało? Przed podlaniem sprawdzam ziemię-jeśli trochę pod powierzchnią jest już suchsza, to podlewam. Niestety na liściach jest biały osad od twardej wody-zraszam przegotowaną wodą, jednak i tak jest twarda :( I na ziemi także pojawił się jakiś biały osad- na ziemi innych kwiatków go nie ma. Więc to chyba nie od wody? Bardzo prosze o poradę.
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Oto zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I tak jest już prawie ze wszystkimi liśćmi :( Podlewam ją raz na tydzień-czy to za mało? Przed podlaniem sprawdzam ziemię-jeśli trochę pod powierzchnią jest już suchsza, to podlewam. Niestety na liściach jest biały osad od twardej wody-zraszam przegotowaną wodą, jednak i tak jest twarda :( I na ziemi także pojawił się jakiś biały osad- na ziemi innych kwiatków go nie ma. Więc to chyba nie od wody? Bardzo prosze o poradę.

Przepraszam, niechcący wysłałam 2 takie same posty i nie wiem jak ten drugi usunąć. :oops: Jeśli to możliwę, proszę o jego usunięcie.
x-C-j
---

Post »

Patrząc na ziemię ma za sucho po prostu, ziemia powinna przesychać od podlania do podlania ale powierzchniowo, dracena marginata nie lubi przesuszania bryły korzeniowej. Zwiększ jej troszkę dawkę wody i nie przejmuj się schnącymi końcówkami, roślina musi się też zaaklimatyzować do warunków jakie ma obecnie. :wink:
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za odpowiedź, zastosuję sie do twoich wstazówek :) A czy te zeschnięte końcówki liści mogę obciąć czy lepiej ich nie ruszać?
darek37
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2009, o 17:46

Dracena

Post »

Witam wszystkich z forum
przesadzając dracene do większej doniczki, zauważyłem przerost bryły korzeniowej.. Chciałem się zapytać, czy mogę te korzenie trochę skrócić ?
DD
x-C-j
---

Post »

Raczej nie, daj jej większą doniczkę ale nie tnij korzeni bo możesz stracić roślinę. :wink:
darek37
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2009, o 17:46

Dracena

Post »

Tak mi się właśnie wydawało, dziękuję bardzo .
DD
x-C-j
---

Post »

agrazka pokaż co się dzieje z draceną? jakieś dobre zmiany czy poszła pod nóż i na śmieci? :wink:
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2009, o 17:37

Post »

witam.
mam kilka problemów
1) Mam Dracenę. Na liściach (nie na wszystkich) pojawiły się zółte kropki.
Co może być powodem ??
Wcześniej moja Dracena stała w półcieniu. I od niedawna zauważyłem te kropki.
Teraz wystawiłem ją na okno.
Czyżby za dużo wody dostaje? Czy może za mało? Jak często ją zraszać?
2) Mojej Kalathei zółkną liście. próbuję często ją podlewać. ale zauważyłem że młode listki już zaczynają więdnąć.
Jakie stanowisko preferuje ten kwiat? Obecnie stoi w pólcieniu. Może powinna stać na oknie ? Jak często ją zraszać? Codziennie w okresie wiosenno - letnim?
3) Mam Chamedorę. Do niedawna stała blisko koło okna. Jak przyszły ciepłe dni to zaczęły jej młode listki zółknąć i wysychać. Stoi teraz obecnie w półcieniu.
Czyżby za mało dostawała wody? I częściej ją zraszać?

I teraz podsumowując :)
Czy powierzchnia tych wszystkich roślin ma być non - stop wilgotna? , wiem że w Kalathei tak ale czy w Draceanie i Chamedorze ? Nie wiem czy teraz dobrze je podlewam, czyli prawie codziennie je zraszając i podlewać by nie dopuścić do wyschnięcia podłoża.
Proszę o pomoc.
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dracena Sandera ma poogryzane listki, co jest sprawką mojego kota.
Przedtem stała w półcieniu, a teraz znalazłem dla niej bardziej cienisty zakątek.
Obrazek
a tutaj jeszcze jedna fotka Draceny Marginata z kropkami. Nie pojawiają się na wszystkich liściach. Na młodych zwłaszcza, ale to nie na wszystkich. wczesniej stała bardziej w półcieniu teraz stoi z dala od okna,
x-C-j
---

Post »

Moim zdaniem, za suche powietrze, brak zraszania i mało wody. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”