Goździk brodaty(Dianthus barbatus)
Re: Goździk brodaty i ogrodowy
Niby tak ,ale ja mam roznokolorowe.Pod koiec lata wytrzasam z roznych kolorkow co mi sie podobaja i jakos na razie zaden kolor nie zdominowal Trzeba probowac
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zasiane w sierpniu można w jesieni porozsadzać po różnych częściach ogrodu.Jest duża szansa,że rozdzieli się kolory.
Zauważyłam,że te kwitnące w jasnych mają jaśniejsze łodyżki,a im ciemniejszy kolor tym ciemniejsza łodyżka.Miałam ciemno bordowe,prawie czarne,łodyżka też była bardzo ciemna.
Zauważyłam,że te kwitnące w jasnych mają jaśniejsze łodyżki,a im ciemniejszy kolor tym ciemniejsza łodyżka.Miałam ciemno bordowe,prawie czarne,łodyżka też była bardzo ciemna.
Pozdrawiam!!!
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki myszko, to już jest jakaś podpowiedź jak to dzielić. Chociaż na samosiew i tak zbytnio nie liczę
Myszka , muszę i ja zrobić tak jak radzisz , mam w jednym miejscu od kilku lat , czas to zmienić
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cieszę się,że moje spostrzeżenia Wam się przydadzą.Steasi w marcu mogę Ci przesłać nasion zbieranych z kwiatów o odcieniach bordo i czerwień.
Pozdrawiam!!!
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Dziękuje bardzo, nie mniej paczuszka którą kupiłam wystarczy mi na kilka sezonów. Niestety ogród nie jest z gumy
Goździk brodaty - wysiany w lutym czy zakwitnie w tym samym
Dziś się zalogowałam bo stałam się właścicielką wymarzonego ogródka Pytań i wątpliwości mam całą masę Jak to debiutantka, hahaha! W wolnych chwilach poczytywałam forum i dzięki Wak Kochani mam już troszkę samodzielnie wyhodowanych maleńkich roślinek. Z rozpędu wysiałam też goździka brodatego, pięknie rośnie, ma już około 10 cm. Tylko..............ignorantka jedna dopiero potem przeczytałam, że on nie jest jednoroczny i kwitnie w następnym roku....nie wiedziałam co z nim zrobić...trochę z donicą postała na tarasie, zahartował się i dziś posadziłam go w ogródku....nie wiem co będzie??? Doradźcie proszę
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dobrze zahartowałaś to nie powinno nic się stać.
Mariola, byłam rano sprawdzić jak przetrwał noc i jest świeży, ładny A jak myślisz? ma szansę zakwitnąć jeszcze w tym roku? wiem....wszędzie jest napisane, że kwitnie na następny rok ale wiesz...tak bardzo bym chciała....
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Ja w tym roku czekam na swoje goździki,siałam w tamtym roku.Myślę ,że Ty też będziesz musiała czekać do następnej wiosny...przykro mi,wiem jak bardzo byś chciała je mieć.Możesz pokazać zdjęcie swoich goździków?
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
Wysiałam dziś brodate jakieś 4 metry po długości ogrodu.
Bardzo bym chciała aby kwitły w tym roku, ale niestety moje doświadczenie z nimi mówi że nie ma szans na kwaty w tym sezonie tak jak mówiliście.
Bardzo bym chciała aby kwitły w tym roku, ale niestety moje doświadczenie z nimi mówi że nie ma szans na kwaty w tym sezonie tak jak mówiliście.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Nie będzie kwiatków , wiem jak być chciała mogę Cię pocieszyć moimi goździkami które siałam i też czekałam rok na kwiatki ...MirellaM pisze:wysiałam dziś brodate jakieś 4 metry po długości ogrodu.
ale jaka radocha