Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I jeśli dajesz nawóz płynny i dałaś pałeczki to jest to objawa zbyt dużej dawki azotu jaką fiołek dostał, tego typu pałeczki mają działanie od 3 do 6 miesięcy i wtedy podlewa się tylko czystą wodą. Przesadziłbym fiołka w nową ziemię i przeszedł na zasilanie nawozami płynnymi gdyż są szybciej asymilowane z ziemi niż wolnodziałające. :wink:
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Od: 6 gru 2008, o 13:21
Kontakt:

Post »

już przesadziłam :D

zauważyłam, że jeszcze na jednej sadzonce, która rośnie w ziemi uniwersalnej pomieszanej z perlitem i wermikulitem też takie pojedyncze zmiany na liskach są.. nie była nawożona ani nic w glebę nie wtykałam
Edyta
rossi33
200p
200p
Od: 6 mar 2007, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć
Proszę o radę.
Umieszczam zdjecie dwóch fiołków. Ten po prawej jest od Marzenki ten po lewej pielegnowała bacia z zabidzonej przeze mnie roslinki.

Brawo dla babci. Jest małe ale... mianowicie ładnie kwitnie jednak ma bardzo blade, wręcz żółtawe liście. Co jest tego stanu przyczyna? Rosnie pod wschodnim oknem na stole za firanka(słońce od ok 5 do 11) - czy to za duzo światła? Czy niedkarmenie. Jak myslicie?

Obrazek

Obrazek
x-C-j
---

Post »

Brak składników pokarmowych przy wysiłku kwitnienia to jedno ale drugie może ma po prostu mało wody podczas kwitnienia. :wink:
rossi33
200p
200p
Od: 6 mar 2007, o 13:34

Post »

Czarodziej_u dziękuję. Czyli oswietlenie dobre.
A jak zasilać i czym zasilać i z jaką czestotliwościa?

Jaką miszankę ziemi i z czego zrobić do doniczkowych. Teraz stosuję ziemie kwiatowa...
x-C-j
---

Post »

Poczytaj tutaj i poprzeglądaj tematy o fiołkach pisaliśmy wielokrotnie o tym. :wink:
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam po długiej przerwie. :)

Chciałam Wam pokazać jak po Waszych radach wyglądają moje fiołki (tak doczekałam się dzieci tego pierwszego biedaka). Teraz mam trzy duże fiołki stojące obok siebie na parapecie w białych doniczkach.

Pierwszy po Waszych poradach wyglądał rok temu tak:

Obrazek

Teraz też tak wygląda ale listki ma trochę jakby pokarbowane. Jego dzieci wyglądają identycznie więc wklejam tylko jedno zdjęcie. Oto dziecię :) :

Obrazek

Jeszcze raz Wam dziękuję ;:4 Jestem Wam bardzo wdzięczna :)

Pozdrowienia! :)
x-C-j
---

Post »

Cieszy mnie to bardzo. :wink:
Awatar użytkownika
sachna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2009, o 11:51

Post »

Cześć,

potrzebuje pomocy w sprawie mojego fiołka. Od niedawna zajmuje się roślinami i nie wiem co sie dzieje z liścmi jednego z fiołków. Nie widziałam jak wyglądały wcześniej bo zostały zakupione juz jakiś czas temu przez kogoś kto mieszkaa w tym mieszkaniu i tak sobie zostały na parapecie. Zajmuje sie nimi od około 1,5 miesiaca i od tamtego czasu zauważyłam dziwne białe odbarwienia na liściach jednego z fiołków.
Inne są ok. Ale podejrzewam że to jakaś inna odmiana (te bez przebarwień mają spód liści w kolorze buraczkowym a ten z przebarwieniami w kolorze jasnozielonym).
Prosze o poradę, czy to jakas choroba. czy to może być spowodowane brakiem nawozu do kwitnących (dostały dpiero nawóz w ostatnim podlewaniu wczoraj).
Prosze równiez o identyfikacje, a raczej jej potwierdzenie - czy to fiołek afrykański?? tak wywnioskowałam po przeglądnięciu niektórych tematów.
Z góry przepraszam jeśli już ktoś prosił o pomoc w sprawie takiego samego problemu ale jest bardzo dużo tematów i wyszukiwarka nie wyrzuciła żadnego z nich w tym konkretnym forum o opisach orób itp.

oto zdjęcia:

wszystkie fiołki:

Obrazek

zdrowy fiołek:

Obrazek

fiłek z odbarwieniami na liściach:

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Stosujesz jakąś odżywkę????
Awatar użytkownika
sachna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

do tej pory podlewałam raz na tydzien zwykłą woda z kranu i nie dawałam nic. Potem ktos mi podpowiedział, że to pewnie przez to, ze fiołek kwitnie a nie ma nawozu więc kupiłam jakis nawóz naturalny do roślin kwitnących i rozrobiłam z wodą zgodnie z opakowaniem i wczoraj podlałam każdego fiołka po 1/4szklanki wody z tym nawozem, ale to dopiero było pierwsze podlanie z nawozem wcześniej nic nie dawałam.
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Tak to fiołek afrykański a druga nazwa to sępolia.Obie są poprawne.

Odbarwienia liści są z 2 powodów:
1)poparzenia słoneczne-za dużo promieni słonecznych
2) brak pożywienia ,czyli nawozu.

Dodam,że fiolki powinno się podlewać na podstawek od dołu. :wink:
Awatar użytkownika
sachna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

aha, a mozna wykluczyć poparzenia słoneczne jeśli wszystkie 3 fiołki stoja na tym samym parapecie (okno wschodnie) i tylko na jednym z nich pojawiły się takie odbarwienia? jeśli tak to powinno się to poprawić jak będę podlewać wodą z nawozem.
Wyczytałam już że powinno się podlewać fiołka do podstawki więc tak zaczełam robić.
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Więc dobrze ktoś zdiagnozował,że brakuje nawozu..
Jeżeli w pobliżu nie stoją żadne inne kwiaty i nie zraszasz ich to można wykluczyć nadmierną ilość słonka.
Awatar użytkownika
sachna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

zobaczymy czy ich stan poprawi się jak będę podlewać wodą z nawozem do kwitnących...
dziękuje za pomoc:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”