Dyptam jesionolistny,Krzew Mojżesza( Dictamnus albus )pielęgnacja,problemy
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krzew Mojżesza
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Mariola,ale cudeńko pokazałaś.
Mój ma tylko jeden pęd kwiatowy.
Mój ma tylko jeden pęd kwiatowy.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dyptam jesionolistny
A mój po chorobie w tym roku wygląda nieciekawie.Z dużej kępy zostały jakieś resztki pędów, musiałam wyciąć bo zwiędły w czasie kwitnienia.Nie przesadzałam go jak tu ktos radził, bo to starsza roślina i mógłby tego zabiegu nie przeżyć, tym bardziej w sezonie wegetacyjnym.Z dwojga złego podlałam go środkiem grzybobójczym.
Ale jest nadzieja, przy karpie widać nowe przyszłoroczne pąki, nie wiem jak wyglądały w innych latach o tej porze, bo nie zwracałam uwagi.Nie wiem czy odzyska dawną świetność, aż boję się wiosny, bo gdy okaże się, że nie to...
Czytałam, że dyptam jest rośliną reliktową i reaguje na skażenie środowiska, stąd podobno ta choroba uwiądu.
Ale jest nadzieja, przy karpie widać nowe przyszłoroczne pąki, nie wiem jak wyglądały w innych latach o tej porze, bo nie zwracałam uwagi.Nie wiem czy odzyska dawną świetność, aż boję się wiosny, bo gdy okaże się, że nie to...
Czytałam, że dyptam jest rośliną reliktową i reaguje na skażenie środowiska, stąd podobno ta choroba uwiądu.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Witam!
Uparłam się również na dyptam, pomimo że to dopiero moje początki. Od forumowiczki dostałam dwie malutkie siewki, mam nadzieję, że się przyjmą, ale kiedy zakwitną???
Ale, ale ... to nie wszystko... Udało mi się nabyć u miejscowej ogrodniczki (staruszki) 4!!! krzaczki dyptamu, które prawdopodobnie już kwitły i są koloru różowego i białego Sadziłam je prawie z nabożeństwem jak na krzew Mojżesza przystało. Wiosna pokaże co z tego wszystkiego będzie. Trzymajcie kciuki!!!
Helena
Uparłam się również na dyptam, pomimo że to dopiero moje początki. Od forumowiczki dostałam dwie malutkie siewki, mam nadzieję, że się przyjmą, ale kiedy zakwitną???
Ale, ale ... to nie wszystko... Udało mi się nabyć u miejscowej ogrodniczki (staruszki) 4!!! krzaczki dyptamu, które prawdopodobnie już kwitły i są koloru różowego i białego Sadziłam je prawie z nabożeństwem jak na krzew Mojżesza przystało. Wiosna pokaże co z tego wszystkiego będzie. Trzymajcie kciuki!!!
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- annau+15
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 mar 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
przeczytałam solidnie cały watek i w związku z tym mam pytanie kupilam w ubiegłym roku mojego pierwszego dyptama , byl koniec czerwca więc jeszcze kwitł a na niektórych pędach miał już nasiona czy to , że był już kwitnący i w czsie kwitnienia nie spowoduje że na wiosnę może mi nie wyrosnąć ?
przeczytałam solidnie cały watek i w związku z tym mam pytanie kupilam w ubiegłym roku mojego pierwszego dyptama , byl koniec czerwca więc jeszcze kwitł a na niektórych pędach miał już nasiona czy to , że był już kwitnący i w czsie kwitnienia nie spowoduje że na wiosnę może mi nie wyrosnąć ?
- Comcia
Nie martw się na zapas, raczej wyjdzie, co najwyżej w tym roku nie zakwitnie.
Dyptamy są humorzaste, ale jeśli twój był hodowany w doniczce to pewnie nawet nie zauważył przesadzania.
Dyptamy są humorzaste, ale jeśli twój był hodowany w doniczce to pewnie nawet nie zauważył przesadzania.
- annau+15
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 mar 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję podniosłas mnie troche na duchu , był w doniczce przy przesadzaniu korzeni nie ruszałam , wyjęłam i w całości wsadziłam do ziemi , juz się nie mogę doczekać wiosny żeby zobaczyć jak moje nabytki rosną , bo zakupiłam jeszcze perukowca podolskiego .
Mój wieloletni rozrośnięty okaz dyptamu padł Maleńkie pączki nie rozwijały się w pędy kwiatowe jak co roku.Wykopałam, grube korzenie, wyglądały na zdrowe, ale środek karpy maksymalnie zdrewniały, ze szczątkowymi pączkami.Co mogło być przyczyną, może zwyczajnie się zestarzał ? W zeszłym sezonie opisywałam w tym wątku jak to sie zaczęlo.
- aleksanderk
- Comcia
Dyptamy są naprawdę zdrowe z natury.
Ja bym jednak upatrywała problemów w miejscu sadzenia, może jakieś szkodniki, mrówki, coś przypadkowego ?
Ja bym jednak upatrywała problemów w miejscu sadzenia, może jakieś szkodniki, mrówki, coś przypadkowego ?
- aleksanderk
To chyba najlepiej wykopać obejrzeć ,podzielić ,posadzić w innym miejscu -rośnie tam od kilkunastu lat i zawsze pięknie kwitł -tak ma od dwóch lat .
Jak widać na pierwszy zdjęciu tego wątku .
Jak widać na pierwszy zdjęciu tego wątku .