U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie
Rh zapowiada się pokazowy , a co do migdałka to nie widzę powodu dlaczego miałby się nie ukorzenić. Mój dopiero zaczyna kwitnąć. A orliki to jeszcze ho, ho, kiedy. Dziś solidnie popadało tak jak trzeba - nie ulewnie ale po trochę, z przerwami, żeby ładnie powsiąkało. Roślinkom się to bardzo podoba . Ja z kolei czekam na rezultat mojego eksperymentu z azalią pontyjską. Wykopałam, jakiś miesiąc temu, gałąż, która się ukorzeniła obok rośliny właściwej. Wsadziłam i czekam. Wygląda, że żyje, bo pączki się powiększają. Będę meldować o postępach. Z wielu krzewów można tak zrobić sadzonki.
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Monika, najlepiej w dzień słoneczko, a w nocy podlewanie.
Agatko, orliki przetrwały budowę, w zeszłym roku zrobiły mi wielką niespodziankę kiedy zakwitły w pustym jeszcze ogrodzie. Wcześniej nie znałam tych kwiatów, zidentyfikowałam je dopiero jesienią na forum.
Lucy, rh miał być różowy, więc pewnie będzie jaśniejszy, ale taki kolor też by mi na tej rabacie pasował.
Jola, trzymam kciuki żeby twoja azalia pontyjska się przyjęła. Czy ona pachnie?
zaczęła kwitnąć borówka wysoka 'Duke'
kwitną też poziomki
Agatko, orliki przetrwały budowę, w zeszłym roku zrobiły mi wielką niespodziankę kiedy zakwitły w pustym jeszcze ogrodzie. Wcześniej nie znałam tych kwiatów, zidentyfikowałam je dopiero jesienią na forum.
Lucy, rh miał być różowy, więc pewnie będzie jaśniejszy, ale taki kolor też by mi na tej rabacie pasował.
Jola, trzymam kciuki żeby twoja azalia pontyjska się przyjęła. Czy ona pachnie?
zaczęła kwitnąć borówka wysoka 'Duke'
kwitną też poziomki
Witaj Małgosiu
Bardzo chciałam podziękować za linka.
Nie wiem, czy dobrze to zrobiłam, ale widzę,że coś tam się wkleiło
Pozdrawiam serdecznie raz jeszcze i do zobaczenia na zapowiadanej herbatce
Marzena
Bardzo chciałam podziękować za linka.
Nie wiem, czy dobrze to zrobiłam, ale widzę,że coś tam się wkleiło
Pozdrawiam serdecznie raz jeszcze i do zobaczenia na zapowiadanej herbatce
Marzena
Zielona Ja
* Marzena*
* Marzena*
Rododendron pięknie się zapowiada A jak tam budka? Czy ptaszki choć trochę się nią interesują?
-
Azalia pontyjska pachnie oszałamiająco i zakwita jako pierwsza.
- megi1402
Marzenko
Przeczytaj proszę PW.
IzaPtaszki interesują się budką, kilka zaglądało do środka, widziałam sikorkę i wróbla, M też widział jakiegoś. Ale żadne się chyba nie wprowadziły. Koniec kwietnia, wszystkie ptaki mają już chyba gniazda... A jak twoja budka, zasiedlona?
Jolu, tak mi się właśnie pokojarzyło, że to ta pachnąca. Super, jeśli ci się przyjmie.
Zamierzałam dzisiaj podziałać w ogrodzie, ale pada od rana. Baniak niedługo się zapełni, mam około 500 l deszczówki. Idę pozwiedzać wasze ogrody
Przeczytaj proszę PW.
IzaPtaszki interesują się budką, kilka zaglądało do środka, widziałam sikorkę i wróbla, M też widział jakiegoś. Ale żadne się chyba nie wprowadziły. Koniec kwietnia, wszystkie ptaki mają już chyba gniazda... A jak twoja budka, zasiedlona?
Jolu, tak mi się właśnie pokojarzyło, że to ta pachnąca. Super, jeśli ci się przyjmie.
Zamierzałam dzisiaj podziałać w ogrodzie, ale pada od rana. Baniak niedługo się zapełni, mam około 500 l deszczówki. Idę pozwiedzać wasze ogrody
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Gosiu, już u Ciebie orliki kwitną ja ciągle czekam na moje też mają być takie niebieskie
- megi1402
Aga, ostatnie dni były u nas bardzo ciepłe, a orliki rosną pod murem osłonięte od wiatru. W zeszłym roku kwitły chyba trochę później, po tulipanach.
Przed południem padało i było pochmurnie, teraz wyszło słońce i zrobiło się ciepło.
Właśnie pylą brzozy i wszędzie na ziemi i na liściach roślin są żółte plamy, których nie zdołał spukać deszcz.
Zdjęcia z dzisiejszego obchodu:
Rh rozwija pąki
zakwitła żurawka
winorośl rozwija liście
szafirki przekwitły, czy to okrągłe jasnozielonkawe to nasiona?
kolejna zagadka z cyklu 'kwiatek czy chwast?'
Przed południem padało i było pochmurnie, teraz wyszło słońce i zrobiło się ciepło.
Właśnie pylą brzozy i wszędzie na ziemi i na liściach roślin są żółte plamy, których nie zdołał spukać deszcz.
Zdjęcia z dzisiejszego obchodu:
Rh rozwija pąki
zakwitła żurawka
winorośl rozwija liście
szafirki przekwitły, czy to okrągłe jasnozielonkawe to nasiona?
kolejna zagadka z cyklu 'kwiatek czy chwast?'
- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosiu , a na ostatniej fotce , to nie jest czasem niezapominajka ?
- megi1402
Nie wiem Agatko, na niezapominajkę liście wydają mi się za duże w stosunku do kwiatków.
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiaczku , to jest niezapominajka dzika , mało raczej będzie ozdobna , liście w stosunku do kwiatów duże , lekko owłosione , sztywne , w dotyku są szorstkie . Kwiaty niepozorne , mało dekoracyjne . Wyrwij ją , bo raczej nie będzie ozdobnikiem Twego ogrodu .
Szafirkowe nasionka muszą dojrzeć na roślinie , by móc je potem wysiać jesienią , gdzieś na boku , by nie przeszkadzały w plewieniu .
Na wiosnę wyrosną młode roślinki , ale ...zakwitną dopiero po kilku latach i nie jest pewne , czy powtórzą cechy matki . Łatwiej jest kupić cebulki , bo na kwiaty nie potrzeba tyle czekać . Jeżeli nie chcesz zebrać nasion , to oberwij je teraz , ponieważ one niepotrzebnie osłabiają cebulki .
Szafirkowe nasionka muszą dojrzeć na roślinie , by móc je potem wysiać jesienią , gdzieś na boku , by nie przeszkadzały w plewieniu .
Na wiosnę wyrosną młode roślinki , ale ...zakwitną dopiero po kilku latach i nie jest pewne , czy powtórzą cechy matki . Łatwiej jest kupić cebulki , bo na kwiaty nie potrzeba tyle czekać . Jeżeli nie chcesz zebrać nasion , to oberwij je teraz , ponieważ one niepotrzebnie osłabiają cebulki .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Małgosiu, ja mam 3 budki dla ptaków. Powodzeniem cieszy się tylko jedna. Mam w niej ptaszki co roku. W tym również Miło patrzeć, jak się uwijają i urządzają mieszkanko
-
U Ciebie już żurawka (drżączkowa?) kwitnie. Jak się kępa rozrośnie to będzie piękny bukiet wysokich, delikatnych,różowych kwiatków. Bardzo je lubię