Sad na piaszczystej ziemi, zakładanie sadu na różnych klasach ziemi

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sad na piaszczystej ziemi, zakładanie sadu na różnych klasach ziemi

Post »

Zastanawiam się, jak się zachowają jabłonie na M26 na glebie IVb - piaszczysta, kwaśna.
Woda bywa dość płytko, ale są spore wahania poziomu. Przez 2 lata szły nawozy zielone. Gleba została zwapnowana początkiem września. Teraz, na koniec października pójdzie Polifoska 6. Teraz jesienią nie zdążę posadzić drzewek i będę sadzić wiosną, no i będę modlić się o mokrą wiosnę.
Wkrótce się przekonam.
jagusia111

Post »

Dadzą radę, ewentualnie w przypadku mocnej suszy trzeba będzie podlać parę razy w pierwszych dwóch latach.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W razie suszy dostaną wodę. Być może zdążymy abisynkę zmajstrować, a jak nie, to sąsiad poratuje kubikiem. :)
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18

Post »

Na piaszczystej glebie klasy V/VI, strefa 6A nie chce mi owocować węgierka zwykła. Albo praktycznie nie ma owoców lub dosłownie kilka szt albo nawet jak są jak jednego roku cała masa to garstka dojrzewa, reszta opada, a te co dojrzeją są robaczywe. Węgierka ma ok 12 lat. Czy jest jakaś śliwa która może być bezproblemowa w takich warunkach czy raczej śliwy które tam słabo owocują trzeba sobie darować. Kiedyś posadziłem tarninę ale w ogóle słabo rosła. Dodam że nie pryskam i nie chcę używać chemii.

Myślałem np o mirabelce z Nancy. Czy lepiej sobie darować i pozostać przy borówkach czy aronii które dobrze owocują? PS takie różowawe mirabelki trochę słodsze od tych żółtych to jest ałycza?
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A masz szczepiona tą węgierkę? Na jakiej podkładce? Na słabe gleby potrzebna jest silna podkładka i dobrze przygotowane miejsce. Może też być potrzebne podlewanie i nawożenie.

Ałycza to gatunek dzikiej śliwy, tak samo, jak tarnina. Ałycza może mieć owoce od żółtych do czerwonych.

Mirabelką nazywa się potocznie dzikie śliwki - ałycze. Jeśli chodzi o śliwę domową, to odmiana "Mirabelka" ma tylko podobne owoce do ałyczy, jednak jest odmianą wyhodowaną we Francji i można ją odróżnić od ałyczy po tym, że pestka odchodzi od miąższu.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mamy jakąś mirabelkę z podkładki która nie wypaliła też 6a i piach 6kl i co roku owocuje. Teraz nie pamiętam czy to ta żółta czy nancy.Jadłem ją miesiąc temu. Jak dojrzeją i jestem w stanie sięgnąć lub spady z ziemi to są bardzo słodkie. Smakowo bardziej mi smakują od pospolitej węgierki. Tylko jest problem ze zbiorem ,bo urosła bardzo wysoko. Ilość owoców na śliwkach zależy od wiosennych przymrozków, ale szału nie ma i ze wzrostem na takim piachu. Mamy kilka śliw i co roku mało. Stara ulena to może jedną śliwkę zjadłem od blisko 10 lat. W tej samej strefie ,ale na innej działce drzewka rosną rewelacyjnie. Stare śliwy zaatakowały szpeciele i zaczęły podupadać. Mam mało miejsca słonecznego i skupiam się na krzewach których nie muszę pryskać od robaków.
Na takiej glebie jak masz dobrze rosną borówki ,aronie i jagody kamczackie. Mirabelkę rozważam , żeby gdzieś wcisnąć na tej drugiej działce z razem z gruszkami i jabłonkami. Niezawodnie plonuje.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Na piachu świetnie poradzą sobie brzoskwinie i nektaryny. Warto przed sadzeniem wysiać jakieś rośliny fitosanitarne zwalczające m.in. nicienie.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na luźnych piaskach w pradolinie Wisły ładnie mi rosną wszystkie rodzaje krzewów owocowych i mniejsze drzewa.
Wystarczy je sadzić w większe doły wypełnione różnorakim kompostem i ziemią próchniczą.
Awatar użytkownika
jasminek55
50p
50p
Od: 22 maja 2009, o 10:42

Post »

grapes pisze: 5 sie 2024, o 20:42 Na piaszczystej glebie klasy V/VI, strefa 6A nie chce mi owocować węgierka zwykła. Albo praktycznie nie ma owoców lub dosłownie kilka szt albo nawet jak są jak jednego roku cała masa to garstka dojrzewa, reszta opada, a te co dojrzeją są robaczywe. Węgierka ma ok 12 lat. Czy jest jakaś śliwa która może być bezproblemowa w takich warunkach czy raczej śliwy które tam słabo owocują trzeba sobie darować. Kiedyś posadziłem tarninę ale w ogóle słabo rosła. Dodam że nie pryskam i nie chcę używać chemii.

Myślałem np o mirabelce z Nancy. Czy lepiej sobie darować i pozostać przy borówkach czy aronii które dobrze owocują? PS takie różowawe mirabelki trochę słodsze od tych żółtych to jest ałycza?
U mnie daje rade śliwa Trailblazer. Do przerobu sie nie nadaje bo nie odchodzi pestka, ale do zjedzenia i nalewek wyśmienita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”