Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
Ja swoje rzodkiewki posiałam w okolicach 20 sierpnia, kiedy pogoda się u mnie wyraźnie pogorszyła i upały zelżały. Wzeszły szybko bo po kilku dniach ale potem wyraźnie przyhamowały. Od tygodnia je zbieram, są ostre i kruche ale wielkości mikroskopijnej, tak na jeden kęs i raczej większe już nie będą. Panująca u mnie susza też im pewnie nie pomaga. Ale nie narzekam, dobrze że urosło cokolwiek
Razem z rzodkiewką posiałam też sałatę strzępiastą, ale ta to w ogóle zapomniała, że powinna rosnąć
Razem z rzodkiewką posiałam też sałatę strzępiastą, ale ta to w ogóle zapomniała, że powinna rosnąć
Pozdrawiam
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
mam pytanie czy ktoś hodował na parapecie w domu rzodkiewkę na jesieni lub w zimę? Chciałabym mieć swoją rzodkieweczkę i czy mogłabym ją posiać teraz?
mam pytanie czy ktoś hodował na parapecie w domu rzodkiewkę na jesieni lub w zimę? Chciałabym mieć swoją rzodkieweczkę i czy mogłabym ją posiać teraz?
MONIA
Zapraszam:)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli jej nie przegrzejesz, to coś urośnie, rzodkiewka jest krótkiego dnia, tj. żeby nie miała ciągle światła
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 500p
oj, to się troszkę zasmuciłam, gdyż u mnie w pokoju 23 stopnie, a to chyba dla niej za gorąco
no ale spróbuję, poeksperymentuję sobie
wielkie dzięki za odpowiedź
no ale spróbuję, poeksperymentuję sobie
wielkie dzięki za odpowiedź
MONIA
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Przy takiej temperaturze będą trudności żeby wytworzyła zgrubienie, raczej pójdzie w górę, jeszcze można wyszukać odpowiednią odmianę.
pozdrawiam Ludwik
-
- 500p
a może ktoś wie jaka odmiana rzodkiewki lubi wyższe temperatury?
MONIA
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Musisz sama poszukać odmiany, chociażby tu,oraz która jest osiągalna w sklepie, bądż w małych opakowaniach.
pozdrawiam Ludwik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie w sklepach teraz trudno o nasiona,nie mówiąc o wyborze(chyba,że w internecie)miałam problem z kupieniem nasion marchewki na siew zimowy.Rzodkiewkę można,ewentualnie wystawić na zewnętrzny parapet,pogoda obecnie jak najbardziej sprzyjająca,moja w gruncie ładnie rośnie,podgryzana przez gryzonie.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sprawdziłam pogodę i posiałam rzodkiewę i rzepę, oczywiście w gruncie, może się udadzą, jak nie będzie olbrzymich mrozów i zasp śniegowych...
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Zebrała swoje ostatnie rzodkiewki. Smak już niestety nie ten. Mam jeszcze trochę rukoli, ale skubię na bieżąco. Szczypiorek też jeszcze jest i ziółka.
Robiłam kilka dni temu masło czosnkowe
Robiłam kilka dni temu masło czosnkowe
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja rzodkiewkę na wiosnę znowu posieję. Ale jak mi znowu coś ją będzie podgryzać to będzie to ostatni raz. W tym roku były u mnie małe rzodkiewki, pękały i coś je podgryzało Bardzo szybko wyskoczyły w górę i bulw nie było. Kupiłam jeszcze nasiona rowy. Zobaczymy jak ta będzie się spisywać. Jeszcze się nad taką białą zastanawiam.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Wiosną tego roku chyba większość ogrodników miała liche rzodkiewki z bujnym ulistnieniem - ale powód takiej sytuacji, został już rozwiązany - ano, dlatego tak się stało, bo po prostu w tym roku nie było meteorycznej wiosny Po zimnej zimie, prawie natychmiast pojawiły się temperatury letnie - a tego rzodkiewki nie lubią.
Zdecydowałam się posiać teraz rzodkiewki i rzepę, kiedy zobaczyłam, że do połowy listopada na moim terenie zapowiadają po 15-16st i żadnych przymrozków (chociaż czytałam, że rzodkiewka zniesie bez problemów do -4 st), poza tym dzień się zrobił krótszy - co lubią takie warzywa- tak więc może z moich eksperymetalnych warzyw coś będzie
Zdecydowałam się posiać teraz rzodkiewki i rzepę, kiedy zobaczyłam, że do połowy listopada na moim terenie zapowiadają po 15-16st i żadnych przymrozków (chociaż czytałam, że rzodkiewka zniesie bez problemów do -4 st), poza tym dzień się zrobił krótszy - co lubią takie warzywa- tak więc może z moich eksperymetalnych warzyw coś będzie
Pozdrawiam