Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Palio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2011, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wioenne..

Post »

Popiół drzewny jest uzupełnieniem obornika, ma wszystkie i dobrze zbilansowane minerały pod pomidory oprócz azotu. A obornik azotu ma go jednak za dużo.
Cytat:
Większe znaczenie w ogrodach ma popiół drzewny, z racji dostępności i bogactwa składników pokarmowych (popiół z drzew iglastych posiada mniej składników niż popiół z drzew liściastych). Jeżeli posiadamy kominek czy kocioł na drewno możemy wykorzystać powstały w nich popiół dodając go do kompostu czy też bezpośrednio na zagony. Działa powoli i w przeciwieństwie do pozostałych nawozów mineralnych ma w miarę zrównoważony skład (nie zawiera tylko azotu).
Tabela:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodnictwo/Nawo żenie/Nawozy
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Palio
Wszyscy chyba wiedza jaki ilości azotu czy potasu są potrzebne pod wybrane roślinki,
I według tego powinno stosować się odpowiednie ilości obornika. Stosując obornik musimy tez pamiętać, że składniki pokarmowe wolniej przechodzą do gleby niż z nawozów mineralnych tzn. roślinka dłużej może korzystać z "gównianego pożywienia" a tym bardziej w glebie gliniastej gdzie wypłukiwanie azotu i potasu jest minimalne.
Średnio w masie obornika jest
0,5% Azotu
0,3% Fosforu
0,7% Potasu
0,16% magnezu
Łatwo wiec obliczyć ile mamy tego gówienka zakopać w ziemi pod przyszłe plony.
Wartości te są troszkę inne dla obornika kompostowanego i kurzego-tutaj wartości te możemy spokojnie wymnożyć przez 3 a w suszonym nawet przez 7.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak się zastanawiam czy na okres grzewczy a co za tym idzie czas palenia w kominkach, piecach nie okryć mojego skrawka ziemi przeznaczonej pod ogródek jakąś folią. U mnie na wsi ludzie palą niekoniecznie drewno lub węgiel, niestety wieczorem czuć odór palonych plastików. Boję się tych wszystkich dioksyn, węglowodorów aromatycznych i co roku mówię sobie, że kończę uprawę warzyw. Myślicie , że takie okrycie uchroni moją glebę przed tym całym syfem z powietrza chociaż częściowo?
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hancik30[/b
I to jest to o czym już pisałem w jakimś wątku, przerzedzając przez nasz kraj zima a zwłaszcza przez małe miejscowości czasami nie widać drogi tak kopcą niektóre kominy a szyby w samochodzie ciężko domyć płynem ze spryskiwaczy.
Okrywając ziemie na pewno zabezpieczysz ja przed sadzą jaka osiada na ziemi po spalaniu plastików i gumy i kto wie co tam jeszcze "pomysłowi i oszczędni" ludzie wkładają do pieca.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Taki dym z plastyku jest najbardziej niebezpieczny dla ludzi oddychający takim powietrzem. A później dla żywych roślin rosnących. Dlatego powinniśmy chronić siebie, bo przyroda sama się obroni, tak samo jest z dwutlenkiem węgla, im więcej go będzie, tym lepiej będą rosły rośliny, takie sprzężenie zwrotne.
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04

Post »

A miało być tak pięknie, dom na wsi, świeże powietrze. Powoli myślę by porzucić moje warzywne uprawy, na rzecz tych z marketów. Niestety skłaniam się ku twierdzeniu, że na tych przemysłowych uprawach nie ma w pobliżu tzw. niskiej emisji- tak niebezpiecznej.
Dziękuję i pozdrawiam,
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Twierdzicie że 2 duże taczki obornika końskiego to za mało na pow 6x2 czy w takim razie dołożyć żarłocznym pomidorkom jeszcze taczkę tym razem krowiego podczas wiosennego przekopywania A może lepiej podlać przefermentowanym krowieńcem
Mam na działce beczkę 2letniego łajniaka odziedziczonego po poprzednim właścicielu ale nie wiem czy nie jest zwietrzały bo beczka była odkryta mąż twierdzi że jest bezwartościowy i lepiej wylać go na otwartej działce i pprzekopać pod warzywa
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krystynac50
Jeżeli znasz zapotrzebowanie pomidorów, cofnij się jedna stronę tam podałem średnie zawartości NPK w masie obornika, a potem to już tylko troszkę matematyki.
Na pomidorkach się nie znam wiec nie powiem czy to dużo czy mało, trzeba policzyć, Chyba, że forumowicz nas odwiedzi i podzieli się swoja wiedzą.
brak polskich znaków
Palio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2011, o 22:37

Post »

majs
Pytałeś po co popiół?
Cytat:
Przy stosowaniu kompostu lub obornika wymagane jest uzupełnienie zawartości fosforu i potasu. Jako źródło fosforu można zastosować mączki fosforytowe, rybne, z piór, włosów i skóry, natomiast potas można uzupełnić siarczanem potasu. Uzupe łnienie tymi składnikami jak również magnezem (w postaci siarczanu magnezu) powinno być stosowane w oparciu o wyniki analizy chemicznej gleby.
A tu o ilości obornika:
Dawka kompostu lub obornika pod uprawę pomidora powinna wynosić 3- 4 kg/m2, w zależności od jakości kompostu, stopnia rozkładu obornika oraz zasobności gleby w składniki pokarmowe.
Wszystko jest tu: http://www.uprawyekologiczne.pl/292_Met ... idora.html

Raz paliłem dużo gałęzi z brzozy na działce i na tym miejscy urosly mi pory i buraki czerwone jakich nigdy nie miałem.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Palio
To nie ja pytałem, pytał wampir_wawelski
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Sadząc pomidory daję do dołka porządną garść obornika i jakoś im to wystarcza.
Nie ma mowy o dwóch taczkach obornika.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

krystynac50 pisze:Twierdzicie że 2 duże taczki obornika końskiego to za mało
Nie. Twierdzimy, że 2 taczki to nie jest za dużo.

Pozdrawiam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Comcia ,ale garść obornika suszonego? Stosowałam taki obornik do tego sezonu. Byłam Zadowolona. Wsypywałam do dolka obornik suszony (kupowany w ogrodniczym) dodawałam jeszcze gałązkę pokrzywy,wlewałam wodę i wsadzałam do tego dołka sadzonkę pomidora. No oczywiście gnojowica z pokrzyw....fajnie rosły.
W tym roku w marcu przekopałam ziemię z obornikiem gołębim. Myślę ,że był świeży. Miałam falstart z pomidorami. Najpierw odchorowały...pisałam o tym na forum.Ale potem załapały...rosły jak szalone no i owocowały. Miałam pomidorów ful. Na okrągło. do października.
Myslę ,że jednak jest b.ważne żeby zasilić glebę .Kiedy? Wybór należy do nas...
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”