leszek2 pisze:Śnieżka,te liliowce są przepiękne,czy ty je już starałąś się zapylać i czy ty masz liliowce czysto białe
poz.Leszek
Tak, zapylałam te liliowce, ale nie zawiązywały nasienników jako matki. Robiłam też krzyżówki z ich pyłkiem(ojcowie), to liczę na to, że jakieś dzieci po nich będą. Mam nadzieję, że pierwsze zakwitną w bieżącym roku.
Co do drugiej kwestii- to nie bardzo wiem o co konkretnie chodzi? Czy masz na myśli czysto białe - zarejestrowane w AHS pod takim pojęciem? Czy może chodzi Tobie o jak najbardziej białe- w pojęciu subiektywnym- nas liliowcomaniaków?
Jeśli chodzi o pierwszy przypadek-AHS- to na ponad 60 odmian posiadanychprzeze mnie i wg mnie białych- prawie wszystkie określone są tam, jako ,prawie białe'. Jest tylko jedna odmiana określona jako ,lodowo biała'- i wg mnie jest chyba najbardziej biała ze znanych mi odmian- to
,
Light The Way'.
Co do drugiej kwestii, to trudno wskazać najbardziej białą odmianę, bo w różnych warunkach podłoża, kolor może nie byc całkiem taki, jaki powinien być. Co u mnie jest białe, gdzie indziej może być z różowym zabarwieniem albo kremowym.