MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

11krzych u mnie samce w ciągu dnia latają po okolicy, na noc część wraca do miejsca wystawienia kokonów. Są takie które wchodzą do rurek ale mam też takie które nocują na kamieniach obok rurek :wink:
Jeżeli zaczną się pierwsze budzić ze snu te z tyłu, a te z przodu jeszcze nie , to te ostatnie nie mają żadnych szans na przeżycie !
Nie jest tak, w naturze wszystko jest przemyślane. Pszczoły samotnice funkcjonują w ten sposób od kilku tysięcy lat. Moim zdaniem większym "problemem" może być wyciąganie kokonów, oby nie doszło do takiej sytuacji jak z pszczołą miodną :roll: - przyczyniamy się częściowo do tego, że murarka staje się owadem antropofilnym.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

U mnie murarki nadal śpią, ale coś się ruszyło - wczoraj widziałem pierwszego trzmiela - matkę :)
Zaczyna kwitnąć Gęsiówka Kaukaska, lada dzień zakwitnie Śnieżnik i Krokusy, szkoda tylko, że ma być tak zimno..

Krzychu - w zeszłym roku u mnie samczyki wygryzły się w taki ziąb i wicher jak teraz i nie widziałem ich kilka dni. Myślałem, że już po nich, ale jak się ociepliło w każdy słoneczny ranek przylatywały i kręciły się w sąsiedztwie rurek czekając na samiczki :D

malumalu - podobno z brzegu zawsze są kokony z samczykami a w drugiej części samice. W naturze nikt im nie pomaga więc muszą sobie radzić :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
malumalu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 gru 2011, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Suppa pisze:
Krzychu - w zeszłym roku u mnie samczyki wygryzły się w taki ziąb i wicher jak teraz i nie widziałem ich kilka dni. Myślałem, że już po nich, ale jak się ociepliło w każdy słoneczny ranek przylatywały i kręciły się w sąsiedztwie rurek czekając na samiczki :D

malumalu - podobno z brzegu zawsze są kokony z samczykami a w drugiej części samice. W naturze nikt im nie pomaga więc muszą sobie radzić :wink:
Kolego , nie do końca prawda - cytat który znajduje się na większości stron dotyczących Murarki : Dzięki dobrej znajomości biologii murarki oraz jej wymagań ekologicznych łatwo można ją hodować. W sztucznym chowie najczęściej do przygotowania gniazd dla murarki ogrodowej wykorzystuje się źdźbła trzciny pospolitej które powinny mieć długość 18-20 cm i średnicę otworów 8 mm. W źdźbłach o mniejszej średnicy (5-6 mm) rozwija się większa liczba samców, natomiast w tych o średnicy otworów 6-7 mm utrzymuje się równowaga płci, a przy równej 7-8 mm ? przeważają samice.
Awatar użytkownika
tax-us
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sie 2010, o 23:56

Post »

malumalu - faktem jest, że samice wybierają większe rurki do składania jaj zapłodnionych (samice) a mniejsze rurki na jaja niezapłodnione (samce) ale i tak w ok. 50% gniazd jaja są wymieszane, nie zmienia to faktu, że zawsze kokony z samcami, które wygryzają się wcześniej znajdują się bliżej wylotu.
Suppa ma rację, pszczoły sobie same poradzą i to doskonale :)
Pozdrawiam Krzysztof
malumalu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 gru 2011, o 08:31

Post »

@@tax-us @@
Ja tam mogę przyrodzie pomóc... !! I bym wyłuskał wszystkie kokony z trzciny. Zawsze to duży procent na powodzenie, że wykluje się więcej naszych Murarek.
Gamon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 mar 2012, o 21:44

Post »

witia pisze:Ja mam pytania dotyczące ulika dla trzmieli. Jakich rozmiarów powinny być ulik: wys.17Xszer.18Xdł.18 czy 16X 14X 21? Gdzie ma być otwór: w pierwszym przypadku mówią, że pośrodku, w drugim, że 5cm od lewego brzegu i 5cm od dna? Który jest lepszy?
Weż ten drugi wymiar i 5 cm od brzegu i od dna. Ośrodek badawczy, który to opracował nie wziął sobie tych wymiarów z kapelusza.
na pewno testowali różne kształty i wymiary i wybrali taki jaki najchętniej zasiedlały trzmiele.
Chociaż każda skrzynka, której wymiary wewnętrzne nie są mniejsze od 13cm nadaje się na mieszkanie dla trzmieli.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Czy komuś udało się z trzmielami, czy zadomowiły się u Was ?
u mnie budka stoi już drugi sezon i jakoś nie zagnieździła się jeszcze żadna pani trzmielowa :D :D
Alembik

Post »

Widziałem wczoraj dość dziwną pszczołę. Była koloru rudego, prawie czerwonego. Już kilka razy widziałem podobne pszczoły. Potrafi ktoś po samym kolorze powiedzieć co to za gatunek pszczoły?
pasjonat
100p
100p
Od: 13 mar 2009, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alembik

Post »

Tak, wyglądała identycznie jak ta na zdjęciu w wikipedii. Dzięki :)
Awatar użytkownika
JaKama
50p
50p
Od: 3 mar 2012, o 22:24

Post »

U mnie napadało śniegu :(
schowałam domek do drewutni :roll:
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Kontakt:

Post »

JaKama nie wiem czy dobrze zrobiłaś z tym chowaniem skrzynki. U mnie zaczeły się już ostro wygryzać samiczki, poza tym po przestawieniu ula w inne miejsce pszczoły dosyć długo go szukały. Moim zdaniem lekkie przymrozki murarce nie szkodzą, lepiej nie wynosić im schronienia w inne miejsce zwłaszcza w tym czasie.

Dzisiaj w bardzo pogodny dzień byłem doglądnąć "ula" i już 2/3 kokonów jest pustych, pszczółki latają aż miło :wink:
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
Awatar użytkownika
JaKama
50p
50p
Od: 3 mar 2012, o 22:24

Post »

U mnie bardzo mało wyszło z kokonów... pogoda od kilku dni okropna, 2 stopnie, wiatr, deszcz, śnieg, zero słońca... teraz je schowałam, rano wystawię. Masz rację, mogą szukać domu, nie pomyślałam ;:223
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”