Wprawdzie wrzuciłem pytanie na zaprzyjaźnione forum kaktusowe, ale pomyślałem że napiszę i tutaj to może przeczyta ktoś, kto tam nie bywa. Otóż zirytowany nieco faktem, że z ok 30 wysianych lithopsów zostało mi obecnie 7 (czytaj: wojna z ziemiórkami :/) i niepewny co do przyszłości tych niedobitków kupiłem sobie taki oto zestaw dorosłych osobników (w tym 3 Pleiospilosy i gratisowe to coś w plamki

No i teraz pytania:
1) czy rośliny przesadzić - obecnie są w oryginalnych "opakowaniach": może są za ciasne?
2) jeśli przesadzić to: a) do indywidualnych doniczek czy: b) do jednej większej zbiorczej; w sumie wymagania mają takie same, ale jak łatwiej zapobiec niekorzystnym zjawiskom, takim jak np. niepotrzebna wilgotność (w dużej doniczce substrat dłużej przesycha)?;
3) co prowadzi do kolejnego pytania związanego z podlewaniem: bo to że wystarczy podlać z 5 razy w sezonie wegetacyjnym to już wiem, ale nie wiem jaką najlepszą technikę podlewania zastosować. Podsiąkanie? I jaką ilością wody? Miałem do tej pory do czynienia z siewkami, a one mają nieco większe wymagania co do wilgotności.
Stąd prośba: spójrzcie na fotkę i napiszcie co byście zaordynowali rzeczonym roślinom, jeśli chodzi o ewentualne przesadzanie i podl(ew)anie?
Pozdrawiam
--
LeHardi