Nawożenie rzędowe

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nawożenie rzędowe

Post »

Pabblo_Pl pisze:czyli można przyjąć taką stałą?
Jaką stałą ? :shock:

Czy mówisz o ilości azotu na m2 wynikającej z Normy Azotanowej ?
Pabblo_Pl

Post »

Tak mówię o stałej 1700? tylko nie wiem czy dobrze to zrozumiałem..

bo 1200 fosfor i potas to jest liczba nawozu w g, więc to powinno się zmieniać..
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Za stałą ilość można uznać 17 g/m2, bo to wynika z przeliczenia Normy Azotanowej. Ale nie 1700, bo ta liczba wynika z przekształcenia równania.

Osobiście nie wiem, czy da to się ująć w tabelkę. Wiele warzyw ma wymagania co do azotu wyższe niż ta ilość, którą panowie z miasta B. nam pozwalają wprowadzić do ziemi, i miedzy Bogiem a prawdą, te rośliny powinny być uprawiane na przedplonie nawozowym z roślin motylkowych wzbogaconym albo obornikiem albo nawozami mineralnymi.
Pabblo_Pl

Post »

ok, teraz uwzględniłem rozstaw rzędów ale chyba wychodzi babol..

Bo jak wstawiam mniejszą ilość to wychodzą duże niedobory potasu i fosforu..

Może uda się przystosować tylko do pomidora..
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak, tak.
Zmniejszając odstęp rzędów przybliżasz się pomału z ilością obornika jaką trzeba dać w rowek do nawożenia rzutowego ;:108 ;:108 i zachodzi potrzeba uzupełnienia nawożenia

Również zwiększając odstęp rzędów ponad 0,7 m też się sytuacja zmienia, ponieważ nie możesz w rządek dać z kolei więcej obornika niż to wynika z zapotrzebowania rośliny na azot, bo albo zasolisz glebę albo w plonie pojawią się azotany.

Pablo- przyjacielu, Nie sil się na tabelki. Dla każdego warzywa trzeba liczyć nawozy indywidualnie. A jeszcze gdybyśmy dysponowali analizą gleby to już całkiem Meksyk .

Amatorską uprawę warzyw można porównać do ślepca grającego w tenisa. Bez analizy gleby, bez znajomości kwasowości, bez znajomości składu nawozu, bez znajomości fizjologii roślin .
Pabblo_Pl

Post »

Odstępu nie zmieniłem, zmieniłem długość która u mnie to max 1,5 metra..

czyli dwa rzędy 1,5 metra długie z przerwą 70 cm..

I tu wychodzi że muszę dać i fosfor i potas bo jest go za mało.. albo zwiększyć ilość obornika bo jak pisałeś azot uwalnia się przez 3 lata po 30parę procent..

Nie chodzi już o tabelkę ale nie mogę przyjąć 5m bo nie mam tyle miejsca i co teraz radzisz?

Ok. to tyle wychodzi azotu 371,9 4,8 100,0 17,9 - 17,9 g. na 1.5 metra bieżącego czyli na metr to 17,9/1,5=12 g czyli mamy zapas i mogę zwiększyć ilość nawozu?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pablo

Pomyśl trochę.

Skoro wyliczyłeś, że do rowka o długości 5 m masz dać 1,2 kg nawozu to przecież oznacza, że na 1 metr przypada tego nawozu 1,2/5 =0,24 kg. Ćwierć kilo na metr :!: /bieżący / :!: :!:

Ja celowo przyjmowałem do obliczeń rządek długości 5 metrów ponieważ przy szerokości rzędu 2o cm dawało mi to po wymnożeniu 1 m2 co ułatwiało obliczenia.
Pabblo_Pl

Post »

Na podstawie twoich obliczeń można policzyć dokładnie do 1 m..

Wiem tabelka nr 2 ma poprawkę na to właśnie..

Zobacz mój post wyżej edytowany..
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pabblo_Pl pisze:Zobacz mój post wyżej edytowany..
Paweł

Nie rozumiem po co komplikujesz sobie życie ?. Na każdy metr rzędu dajesz 0,24 kg obornika !
.

I tyle filozofii. I nie zmienia się ani potas ani fosfor, bo te są odniesione do powierzchni. Mniej obornika, mniej fosforu ale i mniejsza powierzchnia. No co tu jest do rozumienia ?.
Pabblo_Pl

Post »

forumowicz pisze:
Pabblo_Pl pisze:Zobacz mój post wyżej edytowany..
Paweł

Nie rozumiem po co komplikujesz sobie życie ?. Na każdy metr rzędu dajesz 0,24 kg obornika !
.

I tyle filozofii. I nie zmienia się ani potas ani fosfor, bo te są odniesione do powierzchni. Mniej obornika, mniej fosforu ale i mniejsza powierzchnia. No co tu jest do rozumienia ?.

Przecież potrzebne zapotrzebowanie na fosfor i potas się nie zmieni i wynosi ono 32g fosfor i 65g potas na m2(sam tak pisałeś)..

a w oborniku wyjdzie ich tyle:
Fosfor

240x3,3/100=7,92g na m2 a powinno być 32g..

Czy nie tak??

Czyli trzeba uzupełnić fosfor??
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Koniec dyskusji Paweł

Coraz bardziej nabieram przeświadczenia, że Ty sobie po prostu robisz ze mnie jaja

Bo mi się w pale nie mieści, że człowiek może nie rozumieć prostych rzeczy.
Pabblo_Pl

Post »

forumowicz pisze:[b]Koniec dyskusji Paweł[/b]

Coraz bardziej nabieram przeświadczenia, że Ty sobie po prostu robisz ze mnie jaja

Bo mi się w pale nie mieści, że człowiek może nie rozumieć prostych rzeczy.
Ja nie robię sobie jaj przeliczyłem według twoich norm na zapotrzebowanie fosfor i potas..

Czy mam wkleić to co pisałeś?

Moje pytanie jest proste czym i ile uzupełnić fosfor i potas..

Zresztą o potasie pisałeś wcześniej..
forumowicz pisze:Fosfor

1200x3/100= 36 g/m2 wobec wymaganych 32 g/m2. Jest pokrycie

Potas

1200x2,8/100 = 34 g/m2 wobec wymaganych 65 g/m2 . Brak pokrycia

Należy glebę zasilić dodatkowo siarczanem potasu w ilości 6 deko na m2 albo inaczej 60 dkg na 10 m2

Obornik granulowany należy rozsiać w rowku równomiernie. Siarczan potasu rozsiać po całości przed nawożeniem obornikiem
Wcale nie chcę cię denerwować ale raz piszesz że trzeba uzupełnić a teraz twierdzisz że tylko sam obornik..
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pabblo_Pl pisze:teraz twierdzisz że tylko sam obornik..
Gdzie tak twierdzę ? Gdzie napisałem, że nie musisz uzupełniać potasu ? Proszę mi pokazać
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”