Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.2
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.2
Tez tak właśnie czytałam dlatego zdecydowałam się na zakup ale wolę podpytać.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Jeśli pogoda będzie łaskawa to ładnie zakwitną, ale ja wysadzam wszystkie (pierwsza tura 2 maja) już w tym tygodniu. W zeszłym roku wysadziłam dopiero w czerwcu i miałam kwiaty do mrozów.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Jakie kolory kupiłaś?
Ja jeszcze kupywałam w Care... niby na promocji mix kolorów białe, różowe, żółte, czerwone wymieszałam wszystkie powstanie bukiet różnokolorowych mieczy w dodatku troszkę popleśniały bo za długo leżały w domku, ale wykiełkowały wszystkie
Ja jeszcze kupywałam w Care... niby na promocji mix kolorów białe, różowe, żółte, czerwone wymieszałam wszystkie powstanie bukiet różnokolorowych mieczy w dodatku troszkę popleśniały bo za długo leżały w domku, ale wykiełkowały wszystkie
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
wypisałam wszystkie w swoim wątku zaraz dodam zdjęcia poglądowe
- Krakowiaki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
och to super, ciekawe jak moje polecą wysadziłam tydzień temu chyba z 50 sztuk po 5 z koloru a co ....taki szpalerek, cebule piękne jędrne ślicznie zapakowane i niedrogie , w paru wyszły już ząbki polecam z miejscowości Chrzypsko Wielkierenzal pisze:Jeśli pogoda będzie łaskawa to ładnie zakwitną, ale ja wysadzam wszystkie (pierwsza tura 2 maja) już w tym tygodniu. W zeszłym roku wysadziłam dopiero w czerwcu i miałam kwiaty do mrozów.
pozdrawiamy Bożena i Paweł
Witam.
Jestem początkującą fanką mieczyków i niestety spotkala mnie jakaś niespodzianka z ich strony...może mi, a przy okazji im, będziecie mogli pomóc?
Otóż rosły sobie pięknie ale od jakiegoś czasu zauważyłam na liściach plamki, małe dziurki- w tych miejscach liść się kurczy, robi uschnięty i brązowy a potem się łamie...nie widać na liściach żadnych stworzeń. Mam trochę mrówek w ogrodzie, czy to one moga być winne? Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Jestem początkującą fanką mieczyków i niestety spotkala mnie jakaś niespodzianka z ich strony...może mi, a przy okazji im, będziecie mogli pomóc?
Otóż rosły sobie pięknie ale od jakiegoś czasu zauważyłam na liściach plamki, małe dziurki- w tych miejscach liść się kurczy, robi uschnięty i brązowy a potem się łamie...nie widać na liściach żadnych stworzeń. Mam trochę mrówek w ogrodzie, czy to one moga być winne? Z góry dziękuję za wszelkie porady.
a tak to wygląda - liście niedługo się złamiąalga pisze:Witam.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Zastrzegam, że nie jestem specjalistą - mogę się mylić.
Na podstawie dostępnej mi literatury podejrzewam, że objawy mogą wskazywać na parch bakteryjny. Chodzi mi o te żółto-brązowe plamy, które powiększając się powodują przełamanie liści. Najprawdopodobniej bulwa też jest zainfekowana.
Niestety nie ma na to "lekarstwa".
Ja bym usunął roślinę razem z ziemią wokół bulwy (inaczej bakteria pozostanie w ziemi) i zniszczył.
Pozdrawiam
Adam
Na podstawie dostępnej mi literatury podejrzewam, że objawy mogą wskazywać na parch bakteryjny. Chodzi mi o te żółto-brązowe plamy, które powiększając się powodują przełamanie liści. Najprawdopodobniej bulwa też jest zainfekowana.
Niestety nie ma na to "lekarstwa".
Ja bym usunął roślinę razem z ziemią wokół bulwy (inaczej bakteria pozostanie w ziemi) i zniszczył.
Pozdrawiam
Adam
Dzięki za informację. Czy po wykopaniu mogę w te miejsca wsadzić inne rośliny? Czy to paskudztwo może je zaatakować?
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Oczywiście możesz. Oby nie następne gladiole i dla ostrożności żadnych cebulowych.
I mam prośbę. Nie zniechęcaj się do uprawy mieczyków w swoim ogrodzie. Wprawdzie wymagają wielu zabiegów, uwagi, są podatne na choroby i czasem spotyka nas niepowodzenie, ale za to gdy wszystko się powiedzie, możemy cieszyć się ich pięknem.
Powodzenia
Pozdrawiam
Adam
I mam prośbę. Nie zniechęcaj się do uprawy mieczyków w swoim ogrodzie. Wprawdzie wymagają wielu zabiegów, uwagi, są podatne na choroby i czasem spotyka nas niepowodzenie, ale za to gdy wszystko się powiedzie, możemy cieszyć się ich pięknem.
Powodzenia
Pozdrawiam
Adam
Dziękuję.
Przepraszam jeśli wydźwięk moich wypowiedzi byl negatywny, nie było moim zamiarem znięchecanie nikogo - uwielbiam mieczyki i na pewno jeszcze spróbuje zasadzic je w ogrodzie.
Przepraszam jeśli wydźwięk moich wypowiedzi byl negatywny, nie było moim zamiarem znięchecanie nikogo - uwielbiam mieczyki i na pewno jeszcze spróbuje zasadzic je w ogrodzie.
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Alga, to chyba nie chodziło o "nie zniechęcaj innych", tylko nie zniechęcaj SIĘ". Innymi słowy - uszy do góry, będzie dobrze
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
taak, ten mój pośpiech...Saskja pisze:Alga, to chyba nie chodziło o "nie zniechęcaj innych", tylko nie zniechęcaj SIĘ". Innymi słowy - uszy do góry, będzie dobrze
dzięki jeszcze raz. Z bólem serca w ten weekend pozbędę się wszystkich 30 chorych mieczyków
A za rok lepiej przygotuje cebulki przed sadzeniem i spróbuje jeszcze raz.
Pzdr.