Bluszcz (Hedera) - uprawa w mieszkaniu/na balkonie
Re: Bluszcz (Hedera) - uprawa w mieszkaniu/na balkonie
Bardzo dziękuję za odpowiedź . Zastanawiałam się po prostu, czy nie jest to jakaś odmiana domowa, bowiem zależy mi na tym, aby przetrwał zimę na balkonie (oczywiście odpowiednio zabezpieczony).
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To zależy, gdzie jest ten balkon.
W mroźne zimy, to on może nie przetrwać nawet na balkonie we Wrocławiu. Chyba na Dolnym Śląsku przebiega północno-wchodnia granica naturalnego występowania tego gatunku. Kilkanaście lat temu powymrażało część bluszczy na ścianach we Wrocławiu.
W mroźne zimy, to on może nie przetrwać nawet na balkonie we Wrocławiu. Chyba na Dolnym Śląsku przebiega północno-wchodnia granica naturalnego występowania tego gatunku. Kilkanaście lat temu powymrażało część bluszczy na ścianach we Wrocławiu.
Balkon w Bydgoszczy .
Cześć, mam bluszcz na balkonie w donicach, który rośnie tam od 3 lat i do tej pory radził sobie całkiem nieźle. Zauważyłem, że ostatnio coraz więcej pojawia się na nim zbrązowiałych, twardych i suchych liści. Wyraźnie widać to na zdjęciach na pnączu z lewej strony. Podlewam go regularnie, zimą również jeśli temperatura na to pozwalała. Co się mogło z nim stać i jak mu pomóc? Bo chyba nie tak powinien wyglądać budząc się do życia na wiosnę
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 maja 2023, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie podłoże będzie dobre dla bluszczu (uprawa w mieszkaniu/doniczka)? Ziemia uniwersalna + perlit 3:1 będzie ok? czy jakieś inne dodatki są mile widziane.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wystarczy ziemia i perlit/żwirek.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cześć, dokupiłem w tym roku pare sadzonek bluszczu do donic, które na początku jesieni dołożyłem do bluszczu już obecnego. Na liściach tego nowego pojawiają się sporadycznie, ale regularnie, ciemno brązowe plamki, a same liście są zdeformowane. Roślina rośnie i rozwija się dosyć intensywnie, ale martwią mnie te plamy.
Wygląda jak plamistość bakteryjna. Walczyć z tym? Ppryskać rośliny środkami Biosept 33 SL (0,1%), następnie Miedzian 50 WP (0,3%)?
Wygląda jak plamistość bakteryjna. Walczyć z tym? Ppryskać rośliny środkami Biosept 33 SL (0,1%), następnie Miedzian 50 WP (0,3%)?