Żywopłot z grabu

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
junkersica
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sie 2013, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grab na żywopłot

Post »

Dziękuję za odpowiedź, niestety niewiele mi pomogła. Jestem początkującym ogrodnikiem i pojęcie "przewodnik" nic mi nie mówi.
Sprecyzuję moje pytania i proszę Was o odpowiedzi :)

1. Czy w obecnym stanie mogę rozłożyć włókninę a potem posypać graby korą?
2. Jeśli tak, to jaką korę wybrać? Iglastą, drobną...
3. Czy po wyplewieniu mogę spryskać ziemię jakimś środkiem chwastobójczym nie uszkadzając drzew? Jeśli tak, to jakim?
4. Jak się przycina graby? Moje są różnej wysokości, nie wiem, czy równać do najniższego, czy tnie się je po bokach itd.
5. Czy przed włókniną i cięciem mogę je jakoś zasilić? Jaki środek polecacie?
6. Czy to wszystko mogę robić naraz?

Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość.
junkersica
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sie 2013, o 12:05

Re: Grab na żywopłot

Post »

I jeszcze jedno ważne pytanie:
Czy mogę jeszcze teraz przyciąć drzewka? Nie będzie za późno?
Idaho
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2013, o 12:42

Re: Grab pospolity na żywopłot.

Post »

Witam.

Mam działkę, która bezpośrednio sąsiaduje z peronem kolejowym w małej miejscowości. Granica z koleją jest na szczęście od strony północnej. Ogrodzenie jest wykonane z pełnych płyt betonowych. Ogrodzenie jest oddalone od toru jazdy od 15-25m pomiędzy ogrodzeniem a pasem płyt chodnikowych na peronie rosną luźno 40 letnie sosny, które stanowią doskonałe schronienie dla pijących i hałasujących podróżnych. Czasami zdarzają się przypadki przerzucania pustych butelek przez ogrodzenia a raz doszło do jego dewastacji poprzez wyłamanie płyt. Ziemia piaszczysta 6-7klasa, sucha. Zastanawiam się nad wysokim żywopłotem obronnym ale takim aby zimą też coś na nim wisiało, dlatego zainteresował mnie grab. Co sądzicie o pomieszaniu głogu, grabu i tarniny. Tarninę chcę zastosować bo mam nadzieje, że przez odrosty korzeniowe przerośnie na drugą stronę i uniemożliwi dostęp do ogrodzenia i jego dewastacje. Proszę o wasze opinie i uwagi.
suchyLBN
50p
50p
Od: 12 sty 2012, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moim zdaniem grab do dobry pomysł. Na mojej działce mam posadzony żywopłot i ładnie rośnie ( 20 cm trochę lepsza ziemia reszta piach). Ja bym posadził od strony działki rząd grabu a dalej dwa rzędy tarniny może to trochę zniechęci pijaczków, ale czy nie będą mieć jeszcze lepszego miejsca?
Pozdrawiam Wojtek
Idaho
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
Mam nadzieje że tarnina tak się rozrośnie, że porośnie skarpę za moim płotem i odsunie towarzystwo od niego. Rozumiem to, że nie wybudowałem się w puszczy białowieskiej i nie mogę oczekiwać takiego spokoju, ale chcę ograniczyć ich wpływ na moją posesję.
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Idaho pisze:Mam nadzieje że tarnina tak się rozrośnie, że porośnie skarpę za moim płotem
Wydaje mi się, że będzie Ci trudno ukierunkować tarninę tylko w kierunku torów. W niedługim czasie zacznie także wypierać Twój właściwy żywopłot i będzie to jeszcze większy problem. A w zaciszu wyrośniętej tarniny będziesz miała jeszcze częściej nieproszonych gości. Natomiast krzewy dzikiej róży na skarpach według mnie będą bardziej spełniały Twoje oczekiwania, a dodatkowo, niektórzy twierdzą, że z owoców dzikiej róży można robić bardzo dobre wino. Jak wygląda u mnie, 10-cio letni żywopłot z grabów można zobaczyć w równoległym wątku " grab na żywopłot" na stronie 4. Polecam i pozdrawiam.
Norberto pisze:Czy jeszcze można ciąć grab?
Podpowiedź spóźniona o dwa miesiące, ale tu nie zaglądałem, w następnym roku pozwól im rosnąć jak najbardziej intensywnie i tnij jak najmniej. Silne graby w następnych latach zagęszczą się same. Obserwuje, że po silnym cięciu wiosennym z uśpionych pąków wyrastają nowe przyrosty nie tylko na gałęziach, ale także w dużych ilościach na pniach. W pierwszych trzech latach nie ograniczałem im wzrostu, a tylko nieznacznie korygowałem boki żywopłotu. Pozdrawiam. :wit
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A pomyślałeś o akacji ( robinii akacjowej)od strony skarpy?Nie trzeba sadzić ,wystarczy posiać.To chyba jedyny gatunek który rośnie bujnie nawet na samym piasku i z moich obserwacji wynika ,że zarośla akacjowe to jedyne miejsce bez pustych butelek i kubków jednorazowych.
Norberto
100p
100p
Od: 23 mar 2012, o 17:42

Post »

badylarz pisze: w następnym roku pozwól im rosnąć jak najbardziej intensywnie i tnij jak najmniej. Silne graby w następnych latach zagęszczą się same. Obserwuje, że po silnym cięciu wiosennym z uśpionych pąków wyrastają nowe przyrosty nie tylko na gałęziach, ale także w dużych ilościach na pniach. W pierwszych trzech latach nie ograniczałem im wzrostu, a tylko nieznacznie korygowałem boki żywopłotu. Pozdrawiam.
Dzięki! :)
Czyli rozumiem, że wystarczy przyciąć raz na wiosnę i będzie dobrze? Nie chciałbym później martwić się, że zmarnowałem najlepszy czas na cięcie.
badylarz
200p
200p

Post »

Nie do końca tak. Ja przez trzy pierwsze lata dążyłem do uzyskania wysokości około 4.0 m więc góra nie była cięta. Natomiast kilka razy w roku, wtedy kiedy się nudziłem, wycinałem gałęzie rozrastające się na boki. Obecnie, mój żywopłot jest cięty wiosną zarówno z boków jak i z góry, natomiast w czerwcu tnę tylko boki. Pozdrawiam.
Idaho
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Badylarz, czy mógłbyś wkleić zdjęcia swojego żywopłotu. Ciekaw jestem czy tak szybko pędzony w górę nie jest łysawy z dołu. Co sądzicie o pomieszaniu głogu z grabem? Poradzi sobie czy grab go zadusi?
badylarz
200p
200p

Post »

Na stronie 4 wątku "grab na żywopłot" zamieściłem zdjęcie swojego "płotu" z miesiąca maja tego roku. Jeszcze dwa lata temu był wysokości około czterech metrów, teraz 2.5 m. Zobacz i sam oceń. Pozdrawiam.
Norberto
100p
100p
Od: 23 mar 2012, o 17:42

Post »

Tutaj masz fotki żywopłotu, o którym pisze badylarz -> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=42
Kiton
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 wrz 2013, o 21:20

Post »

Witam !
Mam dwa pytania :
01. Kiedy można przesadzić garab z naturalnego środowiska do ogrodu (chodzi o termin) ?
02. Czy grab nadaje się do trzymania w doniczce na balkonie ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”