Ogród warzywny na balkonie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród warzywny na balkonie

Post »

monberka ja kiełkuje kilka nasion pepperoni :D Zobaczymy co wyjdzie ;)
A siać można zioła, szczypiorek, są pomidory doniczkowe (np maskotka).
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no to ja też coś sobie wysieję:))), a pomidory typu maskotka myślisz, że o tej porze to można, bo ciągle przyświeca mi myśl, że będą miały z dnia na dzień coraz mniej światła :?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

One są teoretycznie całoroczne, z tego co wyczytałam. Jak masz od południa okna to myślę, że da rade. Ewentualnie będziesz doświetlać.
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54

Post »

monberka pisze:no to ja też coś sobie wysieję:))), a pomidory typu maskotka myślisz, że o tej porze to można, bo ciągle przyświeca mi myśl, że będą miały z dnia na dzień coraz mniej światła :?
Maskotka wybiegnie w górę. Na wiosnę jak zasiałam swoje pomidorki m.in. maskotkę do hodowli balkonowej była wyciągnięta. Trzeba będzie doświetlać.
Awatar użytkownika
Basia86
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 15:52
Kontakt:

Post »

Alyaa pisze:One są teoretycznie całoroczne, z tego co wyczytałam. Jak masz od południa okna to myślę, że da rade. Ewentualnie będziesz doświetlać.

O tej porze roku trzeba koniecznie doświetlać. Urosnąć urosną ale plonów dużych to z nich nie będzie (o ile w ogóle). Za to spokojnie można wszystkie zielone - sałaty, szczypiorki, roszponkę, rukolę itp.
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
monberka
500p
500p

Post »

A czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, w jakim stadium rozwoju tego nasionka można użyć pierwszy raz jakiś nawóz i jaki? Mam biohumus w domu, czy tym można troszkę podlać? Tylko kiedy? U mnie aktualnie pojawiają się powolutku gdzieniegdzie pierwsze listki właściwe.
Obrazek
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Raczej jeszcze za młode.
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
monberka
500p
500p

Post »

no klasyka ;:63 Pytanie czysto teoretyczne: czy jeżeli zostały zasiane tak jak to powiedziałeś w jałowej ziemi, to kiedy można nawozić i czym najlepiej małe siewki?
To nie jest nic dziwnego, że ktoś pyta o tak prozaiczne kwestie, bo nie każdy jest supermenem w uprawie pomidorów
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

To ja teraz zadam jedno pytanie; kiedy maja być te pomidory posadzone na balkonie?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Można je posadzić najwcześniej w kwietniu tj wcześniej niż w otwartym gruncie, ponieważ w razie nieodpowiedniej pogody zawsze można pojemniki z roślinami wnieść do domu.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Moim zdaniem pół roku nie wytrzymają w tych kubeczkach. Zabawę z sianiem bym odłożył do lutego.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
monberka
500p
500p

Post »

a to jak podrosną nie można ich przesadzić do większej doniczki? :shock:
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Warzywny balkon

Post »

Witam wszystkich warzywnolubnych
wpływ Waszych wpisów i zdjęć, pasji i miłości do prac ogrodowych był na mnie tak duży że postanowiłam założyć swój własny warzywniak ... na balkonie. Ubolewam strasznie że nie jestem posiadaczką jakiegoś kawałka ziemi...no ale, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
Opowiem Wam co zaplanowałam może coś podpowiecie. W miarę postępków będę to dokumentować.
Balkon ma jakieś 1,30 szer na 3,30 dł. Jest od strony zachodniej. Po południu jest tu sporo słońca.
W jednym kocu stoi duża drewniana skrzynia, którą zamierzam zabezpieczyć folią i posadzić w niej ogórki, które będą się pieły po ścianie. Do nich zamierzam dołożyć oberżynkę golden eggs i nie wiem czy to wszystko czy coś jeszcze. Pod sufitem będą wisieć poziomki attila oraz pomidory maskotka. Na parapecie postawię papryki: peperoni tondo ciliegia picante, słodka poupila oraz jakieś ostre bez nazwy bo dostałam nasionka. na barierce będą wisieć: miesznka jadalnych ziół i kwiatów oraz sałatka orientalna (tak to było nazwane - skład niespodzianka - zobaczymy co wyjdzie) Znajdzie się jeszcze miejsce dla pepino oraz pomidorków: back cherry, vilma oraz yellow pearshaped.
Co o tym wszystkim sądzicie???
Mam nadzieje zagospodarować jeszcze miejsce na różne zioła. Widziałam takie fajne doniczki wiszące
na a.....o link zmoderowany- moderator
Zobaczymy co mi z tego wyjdzie, mam nadzieję że będzie ok
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”