Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
ok, forumowicz też to zasugerował 'między wierszami'
Od razu zapytam czy kredę podsypać w jednej dawce? Qrcze może się bardzo podnieść pH i może być kłopot z pobieraniem potasu - czy teoretyzuję?
A jakby tak podlać cytrynianem wapnia zamiast sypnąć kredy nawozowej?
Od razu zapytam czy kredę podsypać w jednej dawce? Qrcze może się bardzo podnieść pH i może być kłopot z pobieraniem potasu - czy teoretyzuję?
A jakby tak podlać cytrynianem wapnia zamiast sypnąć kredy nawozowej?
Jako, że sezon minął to wrócę do tego słynnego nawozu krystalicznego Fructus Professional NPK 12-12-36 + mikro http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=116 Widział ktoś go w sklepie? ja nie spotkałam ani 2,5 kg ani 10kg..
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W sklepie jako takim nie widziałem ale w internetowych juz tak.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=120
Może jakiś adres podpasuje ?
Ewentualnie telefon, email do przyjaciela
Może jakiś adres podpasuje ?
Ewentualnie telefon, email do przyjaciela
ech winterek poszłam Ci ja do znajomej ogrodniczki, która chciała ściągnąć 2,5 kg paczki do swojego sklepu - u dystrybutorów niet (w owym czasie)
Monika, ja się w sumie nie dziwię, wszak z nazwy, to nawóz dla profesjonalistów...
Nie lepiej wziąść dziesiątkę ?
Na kilka lat starczy, jak dużo nie potrzebujesz.
Wygląda, że prawie to samo, ale cena pewnie już będzie złodziejska :
http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=111
Jakoś, jeszcze wiosną, widziałem, że mieli swój sklep na stronie głównej. Teraz go wcięło.
Nie lepiej wziąść dziesiątkę ?
Na kilka lat starczy, jak dużo nie potrzebujesz.
Wygląda, że prawie to samo, ale cena pewnie już będzie złodziejska :
http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=111
Jakoś, jeszcze wiosną, widziałem, że mieli swój sklep na stronie głównej. Teraz go wcięło.
Moniko
Jeśli stosujesz systematyczne nawożenie obornikiem, to po co Ci taki nawóz ?. Wystarczy Ci 2,5 kg superfosfatu wzbogaconego + 2,5 kg saletry potasowej + 2,5 kg saletrzaku i możesz sobie zestawić nawóz o dowolnym składzie tym bardziej, że ten Fruktus jest polecany do stosowania w stanie rozpuszczonym. Mikroskładniki masz w oborniku.
Po co sobie utrudniać życie ?.
Jeśli stosujesz systematyczne nawożenie obornikiem, to po co Ci taki nawóz ?. Wystarczy Ci 2,5 kg superfosfatu wzbogaconego + 2,5 kg saletry potasowej + 2,5 kg saletrzaku i możesz sobie zestawić nawóz o dowolnym składzie tym bardziej, że ten Fruktus jest polecany do stosowania w stanie rozpuszczonym. Mikroskładniki masz w oborniku.
Po co sobie utrudniać życie ?.
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znalazłam właśnie w moim mieście hurtownię, która wg informacji na stronie głównej , powinna tymi nawozami handlować.monika pisze:Jako, że sezon minął to wrócę do tego słynnego nawozu krystalicznego Fructus Professional NPK 12-12-36 + mikro http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=116 Widział ktoś go w sklepie? ja nie spotkałam ani 2,5 kg ani 10kg..
Dzisiaj już późno, jutro nie będę miała czasu, ale w środę się tym zajmę, tzn zebraniem informacji o ofercie i cenach.
Jeszcze jedna uwaga Moniko
Fosfor zawarty w nawozie zastosowanym pogłównie jest praktycznie bezużyteczny. On będzie dla roslin dostepny/ pod warunkiem, że nie ulegnie uwstecznieniu/ dopiero w nastepnym roku. Dzieje sie tak dlatego, że fosfor przemieszcza sie pionowo w glebie bardzo wolno. Powinien sie znajdować w glebie przed siewem czy wysadzeniem roślin. Dlatego nawozy fosforowe zaleca sie stosować jesienią.
Fosfor zawarty w nawozie zastosowanym pogłównie jest praktycznie bezużyteczny. On będzie dla roslin dostepny/ pod warunkiem, że nie ulegnie uwstecznieniu/ dopiero w nastepnym roku. Dzieje sie tak dlatego, że fosfor przemieszcza sie pionowo w glebie bardzo wolno. Powinien sie znajdować w glebie przed siewem czy wysadzeniem roślin. Dlatego nawozy fosforowe zaleca sie stosować jesienią.
forumowicz jestem ostatnią osobą, która by chciała utrudnić sobie życie..
Nie wiem jak to mieszać. Może jakiś link co bym się douczyła, a potem gdybym Cię poprosiła o zweryfikowanie
Bo jakoś nie śmiem iść na łatwiznę i Ciebie poprosić o 'gotowca', jeśli w ogóle jest to mozliwe. Rozumiem, że to byłyby mieszanki do posypywania, tak?
Gleby nie mam zbadanej, ale mw wiem czego jej brakowało. Obornik koński, wtedy nie w pełni zmineralizowany, uważam że dobrze był zbilansowany, w składzie nie zawierał nadmiaru azotu. Teraz jest zmineralizowany i czy skład będzie dla mnie niespodzianką w przyszłym roku tego nie wiem. W każdym razie cały czas był okryty folią, pilnowałam tylko, żeby był wilgotny (no i żeby chwasty nie wlazły). Strukturę ma fantastyczną, nie spodziewałam się szczerze mówiąc takiego efektu.
Oxalis dzięki, sprawdź, bo może cena będzie przystępna to takie info bardzo się przyda
-----
forumowicz widzę, że dopisałeś, zaraz doczytam
---
Więc to o fosforze mam w kajecie zapisane, bo wielokrotnie o tym pisałaś.
Ale może wrócę najpierw do obornika.
Literatura podaje % wartości przybliżone NPK dla obornika zwierząt (przybliżone, bo zależne od wielu czynników jak pasza, długość kompostowania itd)
- krowi 0,6-0,4-0,5
- koński 0,7-0,3-0,6
- świński 0,8-0,7-0,5
- kurzy 1,1-0,8-0,5
- owczy 0,7-0,3-0,9
- króliczy 2,4-1,4-0,6
no i jak to ugryźć z tym co proponujesz? Zakładam, że taki jest ten mój oborniki i zastosuję nawożenie rzędowe, tak jak w tym sezonie
Nie wiem jak to mieszać. Może jakiś link co bym się douczyła, a potem gdybym Cię poprosiła o zweryfikowanie
Bo jakoś nie śmiem iść na łatwiznę i Ciebie poprosić o 'gotowca', jeśli w ogóle jest to mozliwe. Rozumiem, że to byłyby mieszanki do posypywania, tak?
Gleby nie mam zbadanej, ale mw wiem czego jej brakowało. Obornik koński, wtedy nie w pełni zmineralizowany, uważam że dobrze był zbilansowany, w składzie nie zawierał nadmiaru azotu. Teraz jest zmineralizowany i czy skład będzie dla mnie niespodzianką w przyszłym roku tego nie wiem. W każdym razie cały czas był okryty folią, pilnowałam tylko, żeby był wilgotny (no i żeby chwasty nie wlazły). Strukturę ma fantastyczną, nie spodziewałam się szczerze mówiąc takiego efektu.
Oxalis dzięki, sprawdź, bo może cena będzie przystępna to takie info bardzo się przyda
-----
forumowicz widzę, że dopisałeś, zaraz doczytam
---
Więc to o fosforze mam w kajecie zapisane, bo wielokrotnie o tym pisałaś.
Ale może wrócę najpierw do obornika.
Literatura podaje % wartości przybliżone NPK dla obornika zwierząt (przybliżone, bo zależne od wielu czynników jak pasza, długość kompostowania itd)
- krowi 0,6-0,4-0,5
- koński 0,7-0,3-0,6
- świński 0,8-0,7-0,5
- kurzy 1,1-0,8-0,5
- owczy 0,7-0,3-0,9
- króliczy 2,4-1,4-0,6
no i jak to ugryźć z tym co proponujesz? Zakładam, że taki jest ten mój oborniki i zastosuję nawożenie rzędowe, tak jak w tym sezonie
Do rozpuszczania. Do posypywania nie ma potrzeby mieszać.monika pisze:Rozumiem, że to byłyby mieszanki do posypywania, tak?
Taki zestaw jest uniwersalny. Począwszy od samego azotu/ saletrzak/ do samego fosforu/ superfosfat/. Kombinacji jest wiele.monika pisze:Może jakiś link co bym się douczyła, a potem gdybym Cię poprosiła o zweryfikowanie
Przykładowo :
- dajesz do 10 l wody po 5 deko saletrzaku i superfosfatu i jest to doskonały nawóz startowy do pomidorów i ogórków i bedzie odpowiadał użyciu nawozu o składzie 13,7 % N 20 % P2O5 17 % CaO 2 % Mg i mikroelementy.
Ty u mnie zawsze otrzymasz odpowiedź. Podasz tylko o jakim składzie chcesz mieć nawóz i ja Ci to wyliczę.monika pisze:Bo jakoś nie śmiem iść na łatwiznę i Ciebie poprosić o 'gotowca',
Bardzo mi miło forumowicz
Dopisałam wyżej o NPK obornika, czy to ma jakiś wpływ na robienie mieszanek?
Dopisałam wyżej o NPK obornika, czy to ma jakiś wpływ na robienie mieszanek?
Nie. Nie ma wpływu.
Rośliny nie wykorzystują w sezonie wszystkiego co w oborniku jest .
My tu mówimy o nawożeniu pogłównym a ono jest zależne od wymagań pokarmowych rośliny i, jak w przypadku pomidora, te wymagania zależą od fazy wzrostu i jak wiesz, są różne. Na starcie saletrzak z superfosfatem, w czasie owocowania saletra potasowa jako nawożenie uzupełniające.
Rośliny nie wykorzystują w sezonie wszystkiego co w oborniku jest .
My tu mówimy o nawożeniu pogłównym a ono jest zależne od wymagań pokarmowych rośliny i, jak w przypadku pomidora, te wymagania zależą od fazy wzrostu i jak wiesz, są różne. Na starcie saletrzak z superfosfatem, w czasie owocowania saletra potasowa jako nawożenie uzupełniające.