Pomysł na ogród - amatorskie projekty do wykorzystania
Re: Pomysł na ogród - amatorskie projekty do wykorzystania
wow, moge ? super, a wiec.
Caly front domu trzeba przeprojektowac. To nie tylko o ogrod chodzi ale takze o wjazd do garazu, brame wjazdowa, wytyczenie sciezek i miejsc pokrytych materialem stalym ( bruk, plyty, beton) Niestety nie jestem ani architektem, ani budowlancem a to zadanie spadloo wlasnie na mnie :/
Zaraz wyrysuje pi x bolka oko w paincie co i jak jest i co i jak mialo by byc... i dorzuce
Caly front domu trzeba przeprojektowac. To nie tylko o ogrod chodzi ale takze o wjazd do garazu, brame wjazdowa, wytyczenie sciezek i miejsc pokrytych materialem stalym ( bruk, plyty, beton) Niestety nie jestem ani architektem, ani budowlancem a to zadanie spadloo wlasnie na mnie :/
Zaraz wyrysuje pi x bolka oko w paincie co i jak jest i co i jak mialo by byc... i dorzuce
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=57492" onclick="window.open(this.href);return false; <- moj ogrod, kiedys pewnie bedzie piekny
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dobrze
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
Moje wypociny
Na zielono zaznaczone drzewa, przy wjezdzie jest jablon, ktora zostaje, ma pyyszne owoce.
Reszta do wyciecia, wjazd do garazu ( polokragly ) jest za waski, ledwo miescimy sie tam WV polo.
Garaz mamy pod domem, murki wjazdowe zrobione z betonu, w najwyzszym miejscu jakies 170 cm.
Brazowa plama to rabata, ktora juz zagospodarowalam i wciskam tam wszysko co kupie jak na razie.
Na niebiesko zaznaczylam kostke brukowa/plyty betonowe, ktore trzeba dolozyc i tego jestem pewna.
Tak jak i tego, ze brame trzeba bedzie poszerzyc.
Lewa strona dzialki ( od wjazdu po lewej) biegnie lagodnie w gore, co znaczy ze bedziemy musieli duzo ziemi zabrac, zeby teren wyrownac.
Czerwona linia jest zaznaczona granica dzialki, ale za nia jest jeszcze 4 metry szeroki pasek, ktory mozemy dzierzawic wieczyscie. Polokregiem zaznaczony poczatek skarpy ( jest nieco umowny bo poprzednia wlascicielka nawiozla tam ziemi sama i to sie jej rozlazlo
Nie wiem jak ogarnac plyty betonowe, na jakiej powierzchni je polozyc.
Chcialabym odznaczyc wyraznie skarpe, mam duzoo kamieni z ktorych moge zrobic murek...
Jak zaplanowac skarpe? chcialabym cos w stylu a'la japonskim z woda w obiegu zamknietym....
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=57492" onclick="window.open(this.href);return false; <- moj ogrod, kiedys pewnie bedzie piekny
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
słąbo widać
lepiej daj foto;)
lepiej daj foto;)
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Ok, coś wymyśli
Tylko proszę o fotki dzięki którym jest mi zdecydowanie lepiej zorientować się co i jak. Jeśli masz możliwość wyrównania terenu i posiadasz ziemie to oczywiście zrób to. Nad skarpą to się jeszcze dobrze zastanowię. Tylko musisz trochę poczekać bo na razie robię cały ogród dla Drewutni czyli Ewy i kilka rabat dla innych użytkowników tak troszkę czasu potrzebuje bo z jednej strony szkoła z drugiej obowiązki i jeszcze projektowanie
Tylko proszę o fotki dzięki którym jest mi zdecydowanie lepiej zorientować się co i jak. Jeśli masz możliwość wyrównania terenu i posiadasz ziemie to oczywiście zrób to. Nad skarpą to się jeszcze dobrze zastanowię. Tylko musisz trochę poczekać bo na razie robię cały ogród dla Drewutni czyli Ewy i kilka rabat dla innych użytkowników tak troszkę czasu potrzebuje bo z jednej strony szkoła z drugiej obowiązki i jeszcze projektowanie
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
nie sadzilam,ze to wypadnie takie male. Zeby zrobic foto calosci musialabym wlesc na dach :P
Ziemi mam az za duzo, bo pol lewej stronie wjazdu jest jakies 30 cm wyzej niz po prawej, a chce zeby bylo rowno. Nie da sie nawiesc, trzeba ujac....
Najbardziej wnerwia mnie ten wjazd, ja nie wiem czym jezdzili poprzedni wlasciciele, nasze polo ledwo sie miesci
Zaczne od sprzatania i wyrownywania terenu, potem nowe ogodzenie, tkze jeszcze duuzo czasu minie zanim zabiore sie za urzadzanie skarpy...
Ale będę wdzieczna za wszelkie sugestie
Ziemi mam az za duzo, bo pol lewej stronie wjazdu jest jakies 30 cm wyzej niz po prawej, a chce zeby bylo rowno. Nie da sie nawiesc, trzeba ujac....
Najbardziej wnerwia mnie ten wjazd, ja nie wiem czym jezdzili poprzedni wlasciciele, nasze polo ledwo sie miesci
Zaczne od sprzatania i wyrownywania terenu, potem nowe ogodzenie, tkze jeszcze duuzo czasu minie zanim zabiore sie za urzadzanie skarpy...
Ale będę wdzieczna za wszelkie sugestie
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Nie musisz wychodzić na dach wystarczy porobić zdjęć spacerując po ogrodzie
A skarpę można w różny sposób umocnić:
1. kamienie duże kamienie ułożyć wokół niej
2. na skarpie też ułożyć kamienie
3. Wyłożyć agrotkaniną skarpę co spowoduje, że skarpa się nie obsunie tak jest u Drewutni zobacz sobie koło domu
4. rośliny które mocno się rozrastają, okrywowe
A skarpę można w różny sposób umocnić:
1. kamienie duże kamienie ułożyć wokół niej
2. na skarpie też ułożyć kamienie
3. Wyłożyć agrotkaniną skarpę co spowoduje, że skarpa się nie obsunie tak jest u Drewutni zobacz sobie koło domu
4. rośliny które mocno się rozrastają, okrywowe
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
Bardzo dziękuję
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
ANNA1976, ale praktycznie nic Ci nie pomogłam
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Ewuś piękne kolorki ,,ale czy mogłabyś dodać te moje roślinki ,które tam rosną ,bo troszkę potem by za gęsto było
- aagaaz
- 1000p
- Od: 7 maja 2011, o 10:58
Chciałabym prosić o popatrzenie na moją rabatę, którą chcę poprawić...Nie jest to oczywiście na już , więc spokojnie poczekam w kolejce..
Zdjęcia kiepskie, bo robione sprzed godziny czasu..
Rabata jest po prawej stronie od wejścia na podwórko, więc chciałabym , aby była dość ładna. Myślę o dosadzeniu jakis iglaków, żeby była ładna przez cały rok..
Mam posadzone już tam tulipany ( w miejscu za leżącym słupem ).
Rabata jest w pełnym słońcu, gleba ciężka - na wiosnę ja poprawię - użyźnię kompostem..
Jest to widok z przodu , bardziej lewa strona..
A to drugi widok..
Chciałabym zostawić w tym miejscu piwonie , hakuro, choinkę , pięciornika , bo dobrze tam się komponują..
Mam jeszcze tam kocimiętkę, czyściec, berberysa, tawułę , dwa liliowce..Mogę je wykorzystać..
Masz Ewo jakieś pomysły ??
Zdjęcia kiepskie, bo robione sprzed godziny czasu..
Rabata jest po prawej stronie od wejścia na podwórko, więc chciałabym , aby była dość ładna. Myślę o dosadzeniu jakis iglaków, żeby była ładna przez cały rok..
Mam posadzone już tam tulipany ( w miejscu za leżącym słupem ).
Rabata jest w pełnym słońcu, gleba ciężka - na wiosnę ja poprawię - użyźnię kompostem..
Jest to widok z przodu , bardziej lewa strona..
A to drugi widok..
Chciałabym zostawić w tym miejscu piwonie , hakuro, choinkę , pięciornika , bo dobrze tam się komponują..
Mam jeszcze tam kocimiętkę, czyściec, berberysa, tawułę , dwa liliowce..Mogę je wykorzystać..
Masz Ewo jakieś pomysły ??
Jak to nieRewi pisze:ANNA1976, ale praktycznie nic Ci nie pomogłam
Zajrzałaś do mojego wątku, obejrzałaś moje projekty, wyraziłaś opinię i podpowiedziałaś co powinnam zmienić.
To naprawdę dużo
Bardzo polubiłam program Garden Puzzle i projektowanie w nim
Zaglądaj do mnie w miarę wolnego czasu