Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2

Post »

stachs pisze: Chyba nie rozumiem Twojej uwagi ;:174
No to się zastanów do czego będziesz teraz pikował te pomidorki ?. Gdybyś wysiał rządkami w kuwecie to przepikowałbyś do tych palet do których wysiałeś pomidorki. Teraz wypada przepikować pomidorki po liścienie wiec musisz pikować już do wysokich doniczek lub kubków. Ale to jest dopiero 20 marzec. Jak ruszą po pikowaniu to znów Ci się wyciągną. Do czego wtedy przesadzisz ?. Pozostaną Ci butelki PET.

Można siać pojedynczo do palet. Ale trzeba wtedy pomidorom zapewnić odpowiednie światło i temperaturę, by nie wybiegły.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Popatrz się stachs na pomidory naszej koleżanki benia_4 w palecie takiej jak Ty użyłeś do siewu

http://images36.fotosik.pl/421/f2c707863548eb82.jpg

i przeczytaj Jej post http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406

Jak teraz jeszcze nie zrozumiesz swego błędu to chyba nie zrozumiesz nigdy.
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

Już rozumiem. Teraz tylko pytanie czy już je pikować - pierwsze listki właściwe pokazują się..
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

I Ty się jeszcze pytasz czy pikować ? :shock:

Właśnie, takie bzdurne informacje, że pikuje się z jednym liściem właściwym skutkują najczęściej u niedoświadczonych takim wybieganiem rozsady, no bo ten i ów czeka na ten moment choćby siewki już zahaczały o żyrandol :D

Kochani, nie czekajcie i nie rozglądajcie się. Rozsadę pomidorów jak tylko rozłoży liścienie możecie pikować śmiało. Więcej . Możecie ją pikować, jeśli zajdzie potrzeba nawet kilka razy dokąd nie wyląduje w pełnym świetle , albo.... doświetlać, jeśli Was stać na to.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie nie stać :evil: A ponieważ musiałam wysiać wcześnie, więc teraz będę je przesadzać, przesadzać.... :;230
W przyszłym roku wysieję chyba w dwóch turach i będzie po kłopocie ;:14
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Najwcześniej można wysiać z przeznaczeniem do ogrzewanej szklarni i na balkon, gdzie w każdej chwili można rośliny ewakuować. Później do zimnych tuneli a na końcu do gruntu. I jeszcze jedno. Przypominam, że produkcja rozsad pomidorów karłowych trwa krócej więc je siejemy najpóźniej.
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

W takim razie dzisiaj pomidory zmienią adres z multipalet do kubeczków a jak będzie potrzeba to jeszcze raz będą pikowane..
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

forumowicz pisze:Najwcześniej można wysiać z przeznaczeniem do ogrzewanej szklarni i na balkon, gdzie w każdej chwili można rośliny ewakuować. Później do zimnych tuneli a na końcu do gruntu. I jeszcze jedno. Przypominam, że produkcja rozsad pomidorów karłowych trwa krócej więc je siejemy najpóźniej.
forumowicz , to takie pomidorki karłowe jak np . Villma , Balkoni red F1 ,z przeznaczeniem na balkon , kiedy siać. ?Postanowiłam się wstrzymać z wysianiem do początków kwietnia, dobrze myślę?
Aga
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja bym z tej multipalety przepikowała do tej samej multipalety, tylko o wiele głębiej :D Na tym etapie wydaje mi się to słuszne, bo sieweczki są płytko.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Samsu

Jak widzisz pogoda jest nieobliczalna. Prawie koniec marca a nie da się wejść na działkę i co gorsze nie widać końca tej anomalii

http://www.niederschlagsradar.de/nieder ... spx?type=0

Miałem zamiar wsadzić czosnek i nie da się, bo śnieg i mróz. Wsadziłem wiec do palety. Już wychyla łebki a ja nawet nie mogę wystawić palety na balkon, bo znów i to do końca miesiąca ma być mroźno. I co Ci tu poradzić z pomidorami?. Siej, tylko patrz by Ci nie wybiegły. Jak będzie trzeba to nawet 3 razy pikuj. Ale posiej . I tak na końcu wsadzisz do donicy,więc może być nawet trochę dłuższy ten pomidorek.
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00

Post »

forumowicz to, że zimno to jedno, ale najgorsze to jest to że słońca nie ma i niebo zachmurzone (przynajmniej w lubuskim). Cieszę się, że wysiałam tylko 30 szt. malinówek do szklarni, z gruntowymi to do 15 IV chyba przyjdzie zaczekać :tan
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Dzięki forumowicz, to wstrzymuję się do końca marca/początek kwietnia.
Gizela , ok 15 kwietnia dopiero będziesz siała ? .
Aga
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć wszystkim :wit
Doradźcie mi proszę, które stanowisko będzie lepsze dla pomidorów? Dysponuję dwoma, pierwsze parapet ok. 22 st., od strony południowej, dużo słońca oraz brak możliwości zmniejszenia temperatury (stare, cieknące kaloryfery :evil: ). Drugie od strony północnej, stopni kilkanaście, w nocy dużo mniej ze względu na nieszczelność okna (skrzynkowe, stare). Póki co stoją na tym drugim. Było dobrze, ale od wczoraj zaczęły się wyciągać i przechylać w stronę okna, więc podejrzewam że czeka mnie pierwsze pikowanie. Czy mam to zrobić po same listki czy np. w połowie łodyżki?
Pozdrawiam ciepło! ;:173
Słoneczko, wyjdź! :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”