Wygląda to na L.wrightiana. Któregoś zimowania musiała się strasznie wyciągnąć w górę. Może w czasie transportu?Liczi123 pisze:Lobivia hybrid L145.
Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kaktusy, czyli same plusy :D - Liczi123
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Owszem, po tym jak porównywałem jej kwiat z tymi pokazywanymi przez Ciebie (i nie tylko) to mi też wydawał się podobny do L.wrightiana. A co do wyciągnięcia - to w transporcie. Jednak na szczęście nie przeszkodziło jej to kwitnąćblabla pisze:Wygląda to na L.wrightiana. Któregoś zimowania musiała się strasznie wyciągnąć w górę. Może w czasie transportu?
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lobivia arachnacantha piękna
Re: Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123
Paulino - dziękuję, też tak uważam Zebrało jej się jeszcze na 2 pąki, zobaczymy co z tego będzie.
A teraz takie małe podsumowanie dotychczasowych wakacji:
Echinopsis subdenudata - Mam 6 sztuk, z czego zakwitły 4 co mnie bardzo cieszy, bo rośliny niewielkie:
Echinopsis hybrid - Jeszcze chyba nigdy nie miałem tak dużych problemów z oddaniem barwy. Na zdjęciu wygląda trochę jak Chamaecereus hybrid 'Violet', natomiast w rzeczywistości środek kwiatu był bardziej pomarańczowy, a zewnętrzna część płatków różowa, lecz nie tak luminescencyjna jak na zdjęciach:
Przedwczoraj zakwitł znów, lecz tym razem kwiat się nie otworzył do końca:
I jeszcze raz Mammillaria zeilmanniana, dla odrostów. Niesamowicie to wyglądało jak wydawały tyle kwiatów, że były całe zasłonięte
Weingartia sp. (multispina?):
Aylostera heliosa v. cajasensis:
Notocactus ottonis:
Rebutia sp. - Bardzo ją podziwiam, bo zakwitła jako druga w tym sezonie (i to tylko dzień po otwierającej sezon mammillarce) i kwitła aż do tego tygodnia, często nie jednym, a 3/4/5 kwiatkami na raz Chyba już skończyła, ale to i tak bardzo dobry wynik :
Chamaecereus hybrid 'Violet' - dał ładny bukiecik :
Chamaecereus hybrid - to raczej nie violet, ma inny korpus i kwiat niż ten wyżej. Tu kolor lekko zakłamany, lecz był bardzo ładny czerwony i większy niż u 'violet':
Co prawda zdjęcie trochę nie wyraźne, ale myślę, że różnicę widać:
I taka dla mnie mała wisienka na torcie, kolejny Chamaecereus hybrid Kwiat raczej standardowych rozmiarów, z tego co pamiętam to chyba 5,5cm. Ale ta biel jest taka... biała Warto było czekać :
I na koniec małą zbioróweczka z któregoś dnia:
Mam nadzieję że choć trochę wynagrodziłem swoją nieobecność
A teraz takie małe podsumowanie dotychczasowych wakacji:
Echinopsis subdenudata - Mam 6 sztuk, z czego zakwitły 4 co mnie bardzo cieszy, bo rośliny niewielkie:
Echinopsis hybrid - Jeszcze chyba nigdy nie miałem tak dużych problemów z oddaniem barwy. Na zdjęciu wygląda trochę jak Chamaecereus hybrid 'Violet', natomiast w rzeczywistości środek kwiatu był bardziej pomarańczowy, a zewnętrzna część płatków różowa, lecz nie tak luminescencyjna jak na zdjęciach:
Przedwczoraj zakwitł znów, lecz tym razem kwiat się nie otworzył do końca:
I jeszcze raz Mammillaria zeilmanniana, dla odrostów. Niesamowicie to wyglądało jak wydawały tyle kwiatów, że były całe zasłonięte
Weingartia sp. (multispina?):
Aylostera heliosa v. cajasensis:
Notocactus ottonis:
Rebutia sp. - Bardzo ją podziwiam, bo zakwitła jako druga w tym sezonie (i to tylko dzień po otwierającej sezon mammillarce) i kwitła aż do tego tygodnia, często nie jednym, a 3/4/5 kwiatkami na raz Chyba już skończyła, ale to i tak bardzo dobry wynik :
Chamaecereus hybrid 'Violet' - dał ładny bukiecik :
Chamaecereus hybrid - to raczej nie violet, ma inny korpus i kwiat niż ten wyżej. Tu kolor lekko zakłamany, lecz był bardzo ładny czerwony i większy niż u 'violet':
Co prawda zdjęcie trochę nie wyraźne, ale myślę, że różnicę widać:
I taka dla mnie mała wisienka na torcie, kolejny Chamaecereus hybrid Kwiat raczej standardowych rozmiarów, z tego co pamiętam to chyba 5,5cm. Ale ta biel jest taka... biała Warto było czekać :
I na koniec małą zbioróweczka z któregoś dnia:
Mam nadzieję że choć trochę wynagrodziłem swoją nieobecność
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo ładnie dziś u Ciebie.
Zbierasz się, zbierasz aż zaskoczyć potrafisz.
Biały chamaecereus - miodzio! Sam takiego mieć chciałbym (bo nie mam) bo taki inny od wszystkich. No i echinopsis hybr. pięknota, z racji tego że one mnie ostatnio się bardzo podobają to od razu się w oczy rzucił...
Brawo!
I więcej takich pokazów, proszę. Nie osiadaj na laurach.
Zbierasz się, zbierasz aż zaskoczyć potrafisz.
Biały chamaecereus - miodzio! Sam takiego mieć chciałbym (bo nie mam) bo taki inny od wszystkich. No i echinopsis hybr. pięknota, z racji tego że one mnie ostatnio się bardzo podobają to od razu się w oczy rzucił...
Brawo!
I więcej takich pokazów, proszę. Nie osiadaj na laurach.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Wszystkie bez wyjątku, cudowne
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Biały chamaczek - Chyba każdy chciałby mieć!
I bardzo piękna różowa ajlosterka. Te szczególnie mnie zauroczyły.
I bardzo piękna różowa ajlosterka. Te szczególnie mnie zauroczyły.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysyp kwiatów na chamakach cudowny nie wspomnę o rebucji różowej a chamaczek w bieli jest cacuszko
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Mam słabość do białych.Chamaczek śliczny jeszcze o takim kolorze nie widziałam.
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Wielkie brawa dla białej "wisienki na torcie" , bo dla mnie to też ukoronowanie piękna.
Dużo i kolorowo u ciebie.
A te czerwienie na fotkach to nie tylko tobie dają się we znaki.
Teraz jak mam do nowego aparatu program to siedzę i elektronicznie podkręcam, co i rusz spoglądając, czy już jest taki jak w rzeczywistości. Te czerwienie z amarantową nutą lub żółcie z lekką zieloną nutą to prawdziwe wyzwanie dla oddania barw na fotkach.
Dużo i kolorowo u ciebie.
A te czerwienie na fotkach to nie tylko tobie dają się we znaki.
Teraz jak mam do nowego aparatu program to siedzę i elektronicznie podkręcam, co i rusz spoglądając, czy już jest taki jak w rzeczywistości. Te czerwienie z amarantową nutą lub żółcie z lekką zieloną nutą to prawdziwe wyzwanie dla oddania barw na fotkach.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
"Rozbrykały" się Twoje rośliny z kwitnieniem, różnymi kolorami i kształtem kwiatów .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Weingartia jak dla mnie naj