Winorośle i winogrona cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 3

Post »

mączniak rzekomy-utrata liści,owoców,osłabienie rośliny=złe zimowanie.Folpan 50 WP,Kaptan 50 WP,Dithane M-45 ???(substancja-mankozeb :http://www.winogrona.org/forum/choroby- ... t2997.html,Miedzian 50.Znalazłem ciekawy link ,środki stosowane w europie do winorośli u nas są do zwalczania zarazy ziemniaczanej-no ale jak słyszałem to i z kartofli wychodzi zacne wino, trza mieć jedynie destylator.

Może odezwie się ktoś bardziej doświadczony bo mnie też to interesuje czy można opryskać Acrobatem i będzie to lepsze niż Amistar?
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Odpowiedz tyczy się którego zdjęcia???
  • Pozdrawiam Jurek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na moje oko to to samo tylko pierwsze to infekcja pierwotna a drugie wtórna.

trzeba poczekać co powie Kapitan.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Może ktoś jeszcze się wypowie co zastosować na obecna chwile żeby pozbyć się tego dziadostwa
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Tak to mączniak rzekomy.Folpan się nie nadaje bo jest to środek do zwalczania szarej pleśni,podobnie Kaptan który służy do zwalczania parcha jabłoni czy gruszy.O mączniaku rzekomym i jego zwalczaniu można znaleźć trochę informacji w necie np.tutaj:http://www.klinikaroslin.com/index.php/ ... -winorosli
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak to sadzonki (nie owocujące !) to można zastosować dowolny środek interwencyjny na m.rz. np. Ridomil gold posiadający w składzie środek systemiczny.

W przyszłym roku pilnuj profilaktyki i agrotechniki.

Druga fotka to... trudno powiedzieć ale nie przejmował by się jak to tylko tak wygląda.

Andrzeju Folpet też działa na m.rz. ale zapobiegawczo no i w Polsce nie ma rejestracji na winorośl.

Za południową granicą mają jeszcze do wyboru inne środki interwencyjne na m.rz. jak np. Tanos, Curzate, Acrobat, Milkal M (Mildex) i kilka innych ale u nas nie mają rejestracji.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Folpan i Kaptan poleca Roman Myśliwiec w książce"Uprawa winorośli".Przeczytajcie link który podałem,tam są jeszcze ciekawsze rzeczy,Europa pryska winogrona tym czym my ziemniaki!

andrew54 to co podałeś jest identyczne z tym co podałem ja.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Czytamy, czytamy ..i nie tylko. Czasami nawet coś tam piszemy :D
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

kaLo pisze:Folpan i Kaptan poleca Roman Myśliwiec w książce"Uprawa winorośli".
Czytałem tą książkę i do zwalczania mączniaka rzekomego jest tam polecany tylko Miedzian i Dithane.Zresztą książka jest dostępna w internecie i na samym końcu podana jest tabela środków do zwalczania chorób winorośli.O środkach które wymieniłeś nie ma tam mowy.Zresztą jak wspomniał Marcin są to środki które w Polsce nie są zarejestrowane do ochrony winorośli, nie wiadomo nawet jaką mają dla niej karencję.
http://www.winnica.golesz.pl/pdf/roman- ... plantpress
kaLo pisze: andrew54 to co podałeś jest identyczne z tym co podałem ja.
Co masz ma myśli?
Space99 pisze: Andrzeju Folpet też działa na m.rz. ale zapobiegawczo no i w Polsce nie ma rejestracji na winorośl
Pewnie masz rację ale ja i tak odradzam stosowania tego środka,zwłaszcza na odmianach deserowych.Z tego co mi wiadomo na zachodzie zaprzestają jego używania ze względu na działanie rakotwórcze.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

I w sumie nie mam pojęcia co zastosować na rzekomego na owocującej roślinie w razie większego rozwoju tego grzyba
  • Pozdrawiam Jurek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

andrew54 książka papierowa i z internetu to dwie różne książki-inna treść i inny skład

Obrazek

przepraszam,mój błąd,podaję link:

http://winnicejaworek.pl/pdf/Rozwoj%20i ... komego.pdf

a jeśli chodzi o folpet to kapitan przytaczał sen o winnicy pod Hamburgiem który miał uczestnik innego forum,chodziło o mieszanie folpanu z amistarem czyli środek Universum o ile dobrze pamiętam.

pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za przeoczenie. Obrazek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

kaLo pisze:
a jeśli chodzi o folpet to kapitan przytaczał sen o winnicy pod Hamburgiem który miał uczestnik innego forum,chodziło o mieszanie folpanu z amistarem czyli środek Universum o ile dobrze pamiętam.

[/url]
Folpet jest składnikiem Universalisu, o którym kiedyś wspomniałem. Universalis jest w Niemczech zarejestrowany dla winorośli, ale tylko dla odmian przerobowych. Na tej stronie http://sitem.herts.ac.uk/aeru/footprint/pl/index.htm są ponoć w miarę rzetelne opisy substancji aktywnych stosowanych w fungicydach i żeby było jasne - folpet może powodować problemy w związku z chorobami nowotworowymi.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
DarekRz

Post »

Na mączniaka rzekomego w tym stadium to moim zdaniem zdecydowanie Ridomil Gold MZ. Ma on rejestrację dla winorośli. Okres karencji dla winogron przerobowych (na wino) to 56 dni - więc można jeszcze prysnąć odmiany średnio-wczesne i późne, oraz oczywiście nieowocujące sadzonki.
Na tym drugim zdjęciu to ja widzę przede wszystkim pozasychane ślady po żerowaniu owadów ssących - jak nie powiększają się nekrozy i nie ma nalotów - to niegroźne.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”