Storczyki Callanthe :)
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Callanthe :)
Przed chwilą zauważyłam, że otworzył się drugi pączek u cytrynowego Od razu chwyciłam za aparat i
Tak wygląda najnowszy kwiatek :
A tak dla porównania kwiatek , który rozkwitł 10 dni temu:
Jak widać całkowicie różnią się kształtem płatków i starszy jest już lekko przebarwiony. Nowy jest o wiele mniejszy od tego starszego.
Tak wybarwiają się kwiaty od początku do końca:
Ale już niedługo będę mogła oglądać kolejne jego kwiatki , bo postanowił wypuścić z oczka i przedłużyć dwa pędy:
Tak wygląda najnowszy kwiatek :
A tak dla porównania kwiatek , który rozkwitł 10 dni temu:
Jak widać całkowicie różnią się kształtem płatków i starszy jest już lekko przebarwiony. Nowy jest o wiele mniejszy od tego starszego.
Tak wybarwiają się kwiaty od początku do końca:
Ale już niedługo będę mogła oglądać kolejne jego kwiatki , bo postanowił wypuścić z oczka i przedłużyć dwa pędy:
Cały czas Cię intryguje, zaskakuje, ciekawa roślinka. Przynajmniej się nie nudzisz
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Oj, chyba nie jesteś wyjątkiem Pati. Ja też ciągle podglądam swoje storczyki, a prawdopodobnie one tego nie lubią
Z pozdrowieniami - Janka
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Oj, ja tez im spoglądam pod listki Ostatnio zauwazyłam na teczowym dwa zalążki pędów (jeden dokładnie w tym samym miejscu, w którym teraz jest kwitnący pęd ) i na Phal. Sweet Sigrid jeden malutki zalążek, ale u obu stoją w miejscu Może kiedyś się uaktywnią? A może nic z tego nie będzie ;)
Super kwitnienie cytrynka Pati. Pięknie wygląda z tą kontrastującą warżką. Fajnie, że wypuszcza odgałęzienia, uwielbiam takie obfite kwitnienia. Bardzo lubię multiflory bo one właśnie potrafią wypuścić kilka takich odbić na jednej gałązce.
Co do podlewania miniaturek w shagnum nie należy ich namaczać, bo mech bardzo mocno nasiąka i długo później schnie. Najlepiej podlewać przez przelewania albo spryskiwaczem o takim wąskim rozprysku (strumyczku wody).
Co do podlewania miniaturek w shagnum nie należy ich namaczać, bo mech bardzo mocno nasiąka i długo później schnie. Najlepiej podlewać przez przelewania albo spryskiwaczem o takim wąskim rozprysku (strumyczku wody).
-
- 1000p
Dufin - na pewno się ruszą nowe zalążki
Andziu - właśnie ja moje storczyki w sphagnum też przelewam. Nie moczę ich we wodzie, a jednak ten mech tak nasiąkł, że kwiatki prawie w nim pływały. No nie potrafię wyczuć tego nowego sphagnum
Andziu - właśnie ja moje storczyki w sphagnum też przelewam. Nie moczę ich we wodzie, a jednak ten mech tak nasiąkł, że kwiatki prawie w nim pływały. No nie potrafię wyczuć tego nowego sphagnum
- Dufin
to przelewaj odrobinkę, nawet jak widzisz, ze mech miejscami jest suchy to zostaw, niech się woda rozejdzie, bo zauważyłam, ze u mnie jak mech po przelaniu plackami zostaje suchy to po kilku godzinach już cała doniczka jest mokra Mam nadzieję, ze wiesz o co mi chodzi Zawsze łatwiej dolać wody niż ująć ;) A jak nie to tylko spryskuj podłoże obficie zraszaczem U mnie też wilgotność mchu zależy od temp. w pokoju, od tego czy stoją na parapecie blisko ciepłej szyby czy w głębi pokoju, gdzie po dwóch tygodniach nawet mają mokro. Staram się też uchylać okno aby ruch powietrza szybciej je osuszył
-
- 1000p
Właśnie teraz przy następnym podlewaniu wypróbuję metodę zraszania mchu , a jak to nie wyjdzie to spróbuję sposób z podlewaniem odrobinę. Żeby te placki zostały Najgorszy z tych dwóch jest ten mech co wygląda kolorem jak ciemna kasza... Koszmarny, chyba będę musiała kupić sphagnum, bo to to jakieś nieporozumienie jest Nawet tego dziada nie mogę z pomiędzy liści wyjąć
- Dufin
powiem Ci, ze jeden u mnie po namoknięciu wygląda podobnie, ale jak przesycha to jest normalny a może Ty masz za dużo tego mchu i dlatego tak długo trzyma wilgoć?
Hej Pati ,Ania moze miec racje ,oni tak ubijaja ten mech ze biedna mini nie ma czym oddychac ,wiec to moze byc przyczyna