Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. IV
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. IV
Madziu, wszystko co ważne zostało już powiedziane...życzę na codzień pogody duchy, szczęścia i miłości które potrafią przenosić góry i uśmiechu który rozświetli każdy dzień.
-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Kochana najlepszego Niech się spełnią Twoje marzenia
marzenia się spełniają! Dana
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O matko kochana
Odpowiem wszystkim z osobna jutro, ale teraz tak w przelocie chciałabym bardzo serdecznie podziękować za życzenia i Wasze odwiedziny
Stuknęła mi dzisiaj podwójna osiemnastka i sama nie wiem kiedy to się stało !
Cieszę się, że Was mam bo pomimo, że większości nie spotkałam w realu to i tak czuje Wasze szczere wsparcie i sympatię.
Ściskam i do napisania
Odpowiem wszystkim z osobna jutro, ale teraz tak w przelocie chciałabym bardzo serdecznie podziękować za życzenia i Wasze odwiedziny
Stuknęła mi dzisiaj podwójna osiemnastka i sama nie wiem kiedy to się stało !
Cieszę się, że Was mam bo pomimo, że większości nie spotkałam w realu to i tak czuje Wasze szczere wsparcie i sympatię.
Ściskam i do napisania
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Ja też przyłączam się do życzeń
- czar_na
- 1000p
- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Buziak urodzinowy i ode mnie wszystkiego naj naj naj !!
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
No to Ty Młodzieniaszek jesteś kochana. Mnie jeszcze kilka dni tego wspaniałego wieku zostało
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Witam.
Na początek składam spóźnione życzenia urodzinowe. Sto lat w szczęściu i zdrowiu!
Już nie mogę doczekać się motylego wzgórza, dlatego pozwolę sobie zaglądać. Kompozycje kwiatowe w domu cudowne! Tak jak i kocurrry
Pozdrawiam.
Na początek składam spóźnione życzenia urodzinowe. Sto lat w szczęściu i zdrowiu!
Już nie mogę doczekać się motylego wzgórza, dlatego pozwolę sobie zaglądać. Kompozycje kwiatowe w domu cudowne! Tak jak i kocurrry
Pozdrawiam.
- variegata
- 1000p
Witam
Już nadrabiam zaległości:
Hiacynty doniczkowe niestety tylko dwa dni wyglądały dobrze. Później trzeba było je umieścić w wazonach, ponieważ jak zakwitły w pełni, zrobiły się ciężkie paskudnie i pokładały się na boki.
Kolejne perfumy domowe
Byłam na szopingu ogrodowym, zwanym szkółkingiem Kupiłam bratki zwisające, stokrotki, skalnice i goździki kropkowane. Poza tym mam taaaaką listę traw i bylin do zakupu w Grassfactory oraz w Dobrepole.
Lista jest ogromna i mam nadzieję, że dam radę ją zrealizować
Klaruje się już pomysł na zagospodarowanie Wzgórza Motyli, co jest w ogromnej mierze zasługą Aguni-aguniady, która pomogła mi w projekcie
To plany na kwiecień/maj a tymczasem przy użyciu syna a raczej jego mięśni, uporządkowałam rabatę przylegająca do tarasu. Nie ma tam już nic a było mnóstwo, ponieważ była to tak zwana przechowalnia. Teraz wystarczy teren wyrównać, położyć agrowłókninę ( bez której na mojej działce nie działam ze względu na chwasty a zwłaszcza perz), zasypać korą i kiedyś posadzić tam mnóstwo hortensji, ponieważ to ma być przedłużenie rabaty kwaśnej i zaplanowałam na niej dziesiątki hortensji I trawy oczywiście, ale jak już niejednokrotnie wspominałam, w moim ogrodzie będą one punktem stałym, wszędzie, gdzie tylko będzie można, bo mam zamiar ogród naturalistyczny podkreślić trawami na całej jego powierzchni
Pokażę Wam kochani jak już w ogrodzie robi się kolorowo. Mały odcinek przed domem, ale cieszy
Już nadrabiam zaległości:
Hiacynty doniczkowe niestety tylko dwa dni wyglądały dobrze. Później trzeba było je umieścić w wazonach, ponieważ jak zakwitły w pełni, zrobiły się ciężkie paskudnie i pokładały się na boki.
Kolejne perfumy domowe
Byłam na szopingu ogrodowym, zwanym szkółkingiem Kupiłam bratki zwisające, stokrotki, skalnice i goździki kropkowane. Poza tym mam taaaaką listę traw i bylin do zakupu w Grassfactory oraz w Dobrepole.
Lista jest ogromna i mam nadzieję, że dam radę ją zrealizować
Klaruje się już pomysł na zagospodarowanie Wzgórza Motyli, co jest w ogromnej mierze zasługą Aguni-aguniady, która pomogła mi w projekcie
To plany na kwiecień/maj a tymczasem przy użyciu syna a raczej jego mięśni, uporządkowałam rabatę przylegająca do tarasu. Nie ma tam już nic a było mnóstwo, ponieważ była to tak zwana przechowalnia. Teraz wystarczy teren wyrównać, położyć agrowłókninę ( bez której na mojej działce nie działam ze względu na chwasty a zwłaszcza perz), zasypać korą i kiedyś posadzić tam mnóstwo hortensji, ponieważ to ma być przedłużenie rabaty kwaśnej i zaplanowałam na niej dziesiątki hortensji I trawy oczywiście, ale jak już niejednokrotnie wspominałam, w moim ogrodzie będą one punktem stałym, wszędzie, gdzie tylko będzie można, bo mam zamiar ogród naturalistyczny podkreślić trawami na całej jego powierzchni
Pokażę Wam kochani jak już w ogrodzie robi się kolorowo. Mały odcinek przed domem, ale cieszy
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Hiacynty w wydaniu wazonowym uwielbiam, kupuję już ścięte bo jakoś sama nie mam serca ich ciachać.
W domu, w ogrodzie zapachniało wiosną...wariacja wiosenna na całego.
Trzymam kciuki za Wzgórze Motyli i zrealizowanie wszelakich ogrodowych planów
W domu, w ogrodzie zapachniało wiosną...wariacja wiosenna na całego.
Trzymam kciuki za Wzgórze Motyli i zrealizowanie wszelakich ogrodowych planów
ech, moje hiacynty już czekają na żółknięcie liści a pachniało tak, że oszaleć można było
Szczerze nigdy nie kupowałam tych kwiatów, w tym roku od męża na urodziny dostałam wielką donicę
- variegata
- 1000p
Aguś, widziałam u Ciebie piękne zdjęcia wiosenne. Masz rację, że czuć ją wszędzie dookoła. Ptaki pięknie śpiewają, powietrze pachnie, jest bosko
Basiu, jaki miły prezent Czekasz aż zżółkną i uschną a potem przechowujesz je w suchym miejscu do jesieni? Zastanawiam się co z moimi począć, ponieważ jeszcze nigdy nie udało mi się nie wysuszyć cebul na wiór
Wzgórze Motyli...
podliczyłam dzisiaj mniej więcej czekające mnie koszty
Same rośliny po najmniejszej linii oporu, czyli kupowane w małych doniczkach i w cenach prawie hurtowych to koszt około 3tys. złotych.
Trawy planowane na uzupełnienie pozostałych rabat to dodatkowo koszt około 1,5 tys. złotych + Wzgórze Motyli + robocizna= w tym sezonie nie zrezygnuję z wakacji, o nie!
A ja jeszcze chciałam kaskadę i strumyk
Zdecydowanie muszę podzielić prace na etapy
A wracając na ziemię.
Jutro sąsiad ma przywieźć wielkie, ładne pniaki dębowe pocięte w plastry i będzie tworzył jakieś meble ogrodowe. A nóż będą mi pasowały do altany
Miłego weekendu. Oby pogoda dopisała
Basiu, jaki miły prezent Czekasz aż zżółkną i uschną a potem przechowujesz je w suchym miejscu do jesieni? Zastanawiam się co z moimi począć, ponieważ jeszcze nigdy nie udało mi się nie wysuszyć cebul na wiór
Wzgórze Motyli...
podliczyłam dzisiaj mniej więcej czekające mnie koszty
Same rośliny po najmniejszej linii oporu, czyli kupowane w małych doniczkach i w cenach prawie hurtowych to koszt około 3tys. złotych.
Trawy planowane na uzupełnienie pozostałych rabat to dodatkowo koszt około 1,5 tys. złotych + Wzgórze Motyli + robocizna= w tym sezonie nie zrezygnuję z wakacji, o nie!
A ja jeszcze chciałam kaskadę i strumyk
Zdecydowanie muszę podzielić prace na etapy
A wracając na ziemię.
Jutro sąsiad ma przywieźć wielkie, ładne pniaki dębowe pocięte w plastry i będzie tworzył jakieś meble ogrodowe. A nóż będą mi pasowały do altany
Miłego weekendu. Oby pogoda dopisała
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
Madziu, ja wiem, że to wszystko boli finansowo... sama nie jestem w stanie (i wolę tego nie robić!) podliczyć, jakie grube tysiące wydaliśmy na ogród. Prace dzielimy na poszczególne sezony, bo w naszym przypadku nie da się zrobić wszystkiego naraz, zwłaszcza że w międzyczasie zawsze coś extra wyskakuje (oczko ). I tak co roku posuwamy się do przodu, doskonaląc jakiś fragment ogrodu...
W Twoim przypadku takie podejście ma jeszcze większy sens - masz przecież ogromny ogród do zagospodarowania.
Koszt rzeczywiście wychodzi niemały, ale wierzę że dacie radę, a i wakacje uda się fajnie spędzić
Trzymam bardzo mocno kciuki za powodzenie całego przedsięwzięcia i do zobaczenia jak najszybciej!
W Twoim przypadku takie podejście ma jeszcze większy sens - masz przecież ogromny ogród do zagospodarowania.
Koszt rzeczywiście wychodzi niemały, ale wierzę że dacie radę, a i wakacje uda się fajnie spędzić
Trzymam bardzo mocno kciuki za powodzenie całego przedsięwzięcia i do zobaczenia jak najszybciej!
A propos, chcesz może jeszcze tego miskanta, którego Ci przywiozłam jesienią? Muszę radykalnie zmniejszyć kępy, bo strasznie mi się rozrosły i zasłaniają róże.variegata pisze:I trawy oczywiście, ale jak już niejednokrotnie wspominałam, w moim ogrodzie będą one punktem stałym, wszędzie, gdzie tylko będzie można, bo mam zamiar ogród naturalistyczny podkreślić trawami na całej jego powierzchni