Sezon 2014 rozpoczęty
Re: Powojniki - sezon 2014
U mnie botaniczne zaczynają przekwitać natomiast wczesne wielkokwiatowe zaczynają zakwitać oto pierwsze z nich
Asao niestety nie ma półpełnych kwiatów
Guernsey Cream
Moonlight
Serafina
Omoshiro
Asao niestety nie ma półpełnych kwiatów
Guernsey Cream
Moonlight
Serafina
Omoshiro
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zakwitła dzisiaj, tak jakby pomógł jej ten deszcz i zimno.janek45 czy ta twoja Niobe jednego dnia zakwitła ? bo mój kwitnie kilka dni i nie może się cały otworzyć
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę, że macie zwykłe drewniane kratki.Czyli powojniki radzą sobie jakoś z taką konstrukcją
Pozdrawiam. Ania
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
U mnie Aniu jak najbardziej choć im pomagam troszkę ,przeplatając nowe pędy między szczebelkami,wtedy listki innych trzymają się ich pędów
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Powojnik Josephine zaczyna powoli rozkwitać:
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Jurku, a czy w tle "Józefiny" rośnie lilak 'Sensation'? Wiem, że trochę out of topic, ale czy mógłbyś napisać jaką ma siłę wzrostu i kiedy zakwitł pierwszy raz? Mam go od zeszłego roku, w przyszłości ma być tłem dla innych roślin, nie wiem jak długo na tą przyszłość przyjdzie mi czekać.
A odnośnie mojego 'Generała Sikorskiego' - nic się nie zmieniło, zupełnie jakby zatrzymał się we wzroście. Stoi na wysokości 15 cm nad ziemią. Zaczęłam się zastanawiać, czy to na pewno jest związane tylko z brakiem słońca wczesną wiosną w tym miejscu, czy też może coś złego dzieje się pod ziemią przy tarasie, przy którym jest posadzony. W trakcie budowy domu robotnicy wsypali tam wszystkie resztki po budowie (oczywiście pod naszą nieobecność), może coś z tego ustrojstwa przenika teraz do gruntu. Ciekawe jednak, że oprócz niego i mahonii inne rośliny są w bardzo dobrej kondycji.
Chcę poczekać jeszcze tydzień (pogoda się poprawiła), jeśli nic się nie zmieni dokupię jeszcze jednego i zrobię rewolucję ziemną w tym miejscu. Radźcie mili moi, może ktoś z Was miał podobny kłopot.
A odnośnie mojego 'Generała Sikorskiego' - nic się nie zmieniło, zupełnie jakby zatrzymał się we wzroście. Stoi na wysokości 15 cm nad ziemią. Zaczęłam się zastanawiać, czy to na pewno jest związane tylko z brakiem słońca wczesną wiosną w tym miejscu, czy też może coś złego dzieje się pod ziemią przy tarasie, przy którym jest posadzony. W trakcie budowy domu robotnicy wsypali tam wszystkie resztki po budowie (oczywiście pod naszą nieobecność), może coś z tego ustrojstwa przenika teraz do gruntu. Ciekawe jednak, że oprócz niego i mahonii inne rośliny są w bardzo dobrej kondycji.
Chcę poczekać jeszcze tydzień (pogoda się poprawiła), jeśli nic się nie zmieni dokupię jeszcze jednego i zrobię rewolucję ziemną w tym miejscu. Radźcie mili moi, może ktoś z Was miał podobny kłopot.
-
Tak, to odmiana Sensation. Kupiłem go dość dawno, jakieś 15-18 lat temu. W tej chwili ma około 2 metry wzrostu, ale już kilkakrotnie zaraz po kwitnieniu skracałem mu pędy ograniczając jego wysokość. Chcę, żeby kwiatostany były mniej więcej na wysokości oczu (i nosa ;) )
ps. Polecam odmianę 'Krasawica Moskwy" - piękne, pełne kwiaty i niesamowicie mocny, ładny zapach.
ps. Polecam odmianę 'Krasawica Moskwy" - piękne, pełne kwiaty i niesamowicie mocny, ładny zapach.
-
Mimochodem kolekcja znów się powiększy, tym razem niezidentyfikowane siewki - samosiejki ;)
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Może coś ciekawego będzie oj czemu moje się tak nie sieją?!