Fasolka szparagowa cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fasolka szparagowa cz.2

Post »

anka22639
Bardzo ci dziękuję :)

No to fasolkę wysieję w wiaderkach ok. 5-l., to już jej musi starczyć, bo balkon mały, ogrodu nie mam, a potrzebuję jeszcze miejsce na pomidory, truskawki, poziomki, kwiaty i zioła. A czy wiesz może, czy groszek cukrowy podobnie się korzeni, bujnie i też większej donicy potrzebuje ?

Mydło ogrodnicze - tak, tak, dzięki, znam jego dobroć, czosnkowym zwalczałam w zeszłym roku mączlika szklarniowego na miętach i paru innych oraz czarne mszyce, które uporczywie cały sezon atakowały na balkonie kocimiętkę nepeta cataria mojej kotki. Pomagało, ale musiałam pryskać regularnie. Nepeta cataria (k. właściwa) to jedyna, którą koty tak uwielbiają, choć sprzedawcy wmawiają nam to o każdej, nie wierzcie ;:185 .
Mydła trochę szkoda do dezynfekcji doniczek, nadmanganian chyba będzie lepszy i jest tańszy.

W międzyczasie skorzystałam z wyszukiwarki i trochę poczytałam na temat nadmanganianu - dużo wzmianek jest, aż za dużo jak na szybkie poczytanie, lecz ociupinę rozszerzyły mi się horyzonty.
forumowicz gdzieś wyjaśniał w odniesieniu do oprysków nadmanganianem, że powstający tlen in statu nascendi niszczy mikroorganizmy na powierzchni liści. Zastanawiam się wobec tego nad podlewaniem - wtedy są też pewnie niszczone różne pożyteczne mikroorganizmy, bakterie bytujące w ziemi i potrzebne roślinom, a więc czy regularnym podlewaniem, prócz profilaktyki przeciwgrzybowej, nie robimy sobie kuku, nie wyjaławiamy podłoża ? Rośliny w gruncie mogą sobie chyba poradzić z uzupełnieniem potrzebnej mikroflory, doniczkowe tych możliwości nie mają.
Faktem jest, że podlewanie daje roślinom dodatkowy potas i mangan.
Anka, czy pierwszy raz sięgnęłaś w tym roku po nadmanganian, czy też już w ubiegłych latach w taki sposób go stosowałaś ?

Tak fajnie by było, jeśliby forumowicz zechciał wtrącić swoje trzy mądre grosze ;:108 na temat podlewania nadmanganianem - kiedy i jak, profilaktycznie i/lub leczniczo, zwłaszcza gdy idzie o rośliny w pojemnikach (doniczkach, skrzynkach).
Może nawet warto by było stworzyć wątek poświęcony nadmanganianowi potasu, usystematyzować informacje, skoro to taki tani i łatwo dostępny środek ? W czytanych wypowiedziach widzę duże zróżnicowanie.
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ochłodziło się. Dzisiaj u mnie tylko +5*C. A ja właśnie wczoraj wysiałem pierwszą partię nasion odmiany Bartava-84 zaprawione nasiona , na szczęście w domku jest troszeczkę cieplej niż na dworze..
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja też wysiałam, uprzednio namoczone nasiona do wielodoniczki ;:65 . Odmiana - nie pamiętam, bo własne ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja wysiałem przedwczoraj fasolke odmiany Złota Saxa :) Dziękuje darczyńcy ;:333
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Posiałam 3 odmiany: złotą saxę, contender i... zapomniałam jaką.Po raz pierwszy zaprawiałam nasiona zaprawą nasienną.
Pozdrawiam, Marta.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po prawdzie powiedziawszy, nie ma potrzeby zaprawiać nasion , zwłaszcza swoich, zebranych ze zdrowych roślin, jeśli sieje się rozsadę.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Tu została przeniesiona dyskusja o ślimakach i nadmanganianie potasu :arrow: Ślimaki w uprawach
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

forumowicz, swoja była tylko saxa, pozostałe sklepowe. Nie robię rozsady, sieję do gruntu. W ubiegłym roku miałam problemy ze wschodami szparag?wki- albo czerniały siewki zaraz po wzejsciu( zgorzel?) Albo zasychały pierwsze listki. Stąd w tym roku proóba z zaprawianiem nasion.

A ta 3 odmiana to Dakota- karłowa szerokostrąkowa.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Posiałam i ja w doniczkach swoją pnącą szparagówkę.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Moja wczoraj poszła do gruntu, przykryta podwójną agro.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Czy fasolkę ,tak jak ogórki,od razu po wykiełkowaniu wynosicie na balkon?Moja pierwsza partia za długo mokła ,druga juz 8 dni wychodzi z gruntu ,trzecią posieję w domu czy palety 6 x 6 x 6 wystarczą?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lunaria
50p
50p
Od: 5 sie 2013, o 12:41

Post »

Ja swoją fasolkę też już wysiałam do gruntu 1-go maja. Nakryłam podwójną agro. Ciekawa jestem czy ten siew dwa tygodnie wcześniej niż zwykle przyspieszy zbiory.....

Dotąd nie robiłam rozsady, ale mam jeszcze do wysiania fasolkę z orzełkiem. Ponieważ mam jej mało zrobię rozsadę by nie zmarnować nasionek. Mam zamiar ją wystawiać na dwór tak jak ogórki.
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37

Post »

Eksperymentalne wysiałam fasolkę szparagową z końcem lutego...bo ...ciepło było ;)
I myślałam już, że nic z tego nie będzie...a tu mnie fasolka zaskoczyła i zaczęła wychodzić ;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”