Ogród z psami, lasem i różami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród z psami, lasem i różami

Post »

Ewuś, to masz wyzwanie, że ho, ho ;:oj Taki ogród planować, to wielka praca, ale i przyjemność :wink: Potem, odwiedzając znajomych, będziesz się czuła prawie jak u siebie :;230 Najgorzej, że tanie to są malutkie , bardzo młode rośliny, a tych z kolei prawie nie widać na dużej działce ;:224 Wiem coś o tym, bo u mnie długo było pusto i myślałam, że na prawdziwy ogród to się może doczekam... na starość :;230 Na szczęście, po 2-3 latach, po dobrym ukorzenieniu się, rośliny dostają mega-wigoru i przyrosty mają konkretne. Jestem bardzo ciekawa co wymyślisz. Pokażesz projekt?
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wiesz Elwi chodzi o takie tanie, które są tanie z założenia - pospolite polskie rośliny w większości. ci znajomi raczej nie będą tego pielęgnowali, jakieś podstawy tylko. a działka duża i wyglądać jakoś to musi, i trochę intymności potrzeba, bo to łyse pola. na szczęście glebę mają nie najgorszą.
rysuję plan z listami roślin po amatorsku ręcznie, ale czasami dla wspomożenia wyobraźni wspomagam się Garden Puzzle. spróbuję wrzucić pierwszą cześć przed i po - zagospodarowanie widoku z tarasu, zasłona przed domem sąsiadów. niewiele gatunków, jedyny wybryk to 2 szt. hortensji, tyle to chyba dadzą radę. brzozy, świerki serbskie, derenie i berberysy, tuje Danica i Aurescens. i trochę traw - jeden gatunek - miskant. wciąż muszę sobie przypominać, że to nie są miłośnicy grzebania w ziemi:) ma być zwyczajnie.

przed:
Obrazek

po:
lato:
Obrazek

jesień:
Obrazek

zima:
Obrazek

jeszcze nie skończone - za tą pergolką ma być sad i warzywniczek mały z truskawkami. i o jakieś drzewo w oddali się prosi po prawej. na pierwszym planie, przy samym tarasie tez coś będzie, jeszcze myślę co.
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dla mnie super ;:138
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, czemu ja nie mam takiego lasu :roll: , pięknie mieszkasz i pięknie urządzasz ogród, zachwyciło mnie to miejsce, gratuluję pomysłów, smykałki i zapału do roboty, pozdrawiam Cię gorąco :wit , pewnie jeszcze z osiem razy obejrzę Twój króciutki wąteczek, psy odlotowe - ciężkie leniuchy ;:167 , pozdrawiam raz jeszcze.
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś - dla mnie super ;:215 Gratuluję pomysłu jak z niby zwyczajnych roślin skomponować coś naprawdę fajnego ;:180 Duże brawa ;:138 A ten program Garden puzzle to fajna rzecz - można zobaczyć w trójwymiarze jak będzie :D Nigdy nie korzystałam z czegoś takiego.
Ewka42
200p
200p

Post »

Witam cię Ivono:) psy leniuchy ciężkie to prawda, z wiekiem coraz leniwsze, całymi dniami chrapią przed kominkiem. Nie zazdrość mi lasu, nie wiem, czy więcej z nim kłopotów, czy przyjemności. Teraz dla odmiany korzenie sosen zaczęły mi już na poważnie podnosić kostkę brukową w kilku miejscach, i to w sporej odległości od drzew.
Ewo i Elwi - dobrze, że wam się podoba, bo znajomi to raczej nie doceniają zwykłych roślin. a ja zawsze uparcie powtarzam - że lepsza zdrowa nasza brzoza z dereniem (biała kora plus czerwone pędy - nawet zimą ładnie) niż na pół uschnięte rododendrony. Wymagające rośliny są dla pasjonatów.
A garden Puzzle to prosty programik, wgrywasz swoje zdjęcie i nakładasz rośliny. Zachowuje perspektywę, pokazuje zmiany w ciągu roku, wybór roślin taki sobie. Za licencję zapłaciłam chyba ok. 60 zł.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Fajny projekt :) Nawet ze zwykłych roślin można stworzyć coś pięknego. Jak zaczynałam z moim ogrodem, to miałam taki plan; popularne, proste rośliny ale potem już nie mogłam się oprzeć nowym odmianom i dosadzam do tej pory w każdym wolnym miejscu. Dopiero po przeczytaniu i obejrzeniu Twojego projektu przypomniało mi się, że ja też tak chciałam urządzić ogród na początku ;:131 Zaraziłam się wirusem ogrodowego zbieractwa nie wiadomo kiedy :;230
Ewka42
200p
200p

Post »

cześć jolifleur:)
ten kawałek projektu jest dla znajomych, których nie interesuje ogrodnictwo. ja robiłam tak jak ty - zbierałam - ale już przestałam, bo efekt był nieciekawy. albo chaos, albo część roślin zaniedbanych, bo nie wystarcza czasu. może kiedyś, na emeryturze pobawię się w kolekcjonerstwo, ale teraz nie dam rady. a chciałabym mieć kolekcję host, róż, lilii, hortensji, tulipanów...
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciejstwa mamy podobne ;:168 Ja bym dodała liliowce i żurawki :)
Ewka42
200p
200p

Post »

liliowce mnie nie pociągają zbytnio ze względu na raczej krótki okres, gdy są ozdobne. może po prostu nie umiałam o nie zadbać. miałam chyba 6 odmian, zostawiłam sobie tylko tę najzwyklejszą popularną pomarańczową, której nazwy nawet nie znam, ponieważ jest bardzo ozdobna z liści, które szybko wiosną startują i ładnie wyglądają pomiędzy iglakami. ale wiem, że są kolekcjonerzy, że jest mnóstwo przepięknych odmian - ale z czegoś już musiałam zrezygnować. teraz praktycznie nie mam roślin, które są ozdobne krócej niż pół roku. no, wyjątkiem są tulipany. może kiedyś, na emeryturze.............
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy ma swoich ulubieńców :)
Ja kocham liliowce za ich bezproblemowość w uprawie ale masz rację, że kwiaty mają tylko 1 dzień a zimą zostaje po nich pusty plac :( to jest ta mniej ciekawa strona. Może kiedyś mi przejdzie ale teraz kombinuję gdzie wcisnąć następne :;230 Myślę, że kiedyś też zostawię sobie te najładniejsze czy najobficiej kwitnące ale na razie rozbujałam się z zakupami i wymianami i trzeba będzie skopać kawałek trawnika :)
Ewka42
200p
200p

Post »

ja w ogóle nie jestem typem kolekcjonera. interesuje mnie ogród jako całość - efekt, styl, i pod tym kątem - raczej użytkowym - oceniam rośliny. ale rozumiem, można się zatracić widząc obiftość coraz to piękniejszych odmian....lekko mnie to trafiło z różami.
kiedyś kupowałam ładną roślinę i latałam ze szpadlem w ręku szukając dla niej miejsca. teraz najpierw planuję rozmiary i kształty całej rabaty, potem kolory, a potem dobieram pasujące do planu rośliny, im niej gatunków tym lepiej. czyli nie jestem taka prawdziwą miłośniczką roślin:)
a to wszystko nie dlatego, że nie podobają mi się ogrody kolekcjonerskie, wprost przeciwnie. po prostu pracuję właściwie na dwa etaty i nie mam wiele czasu na ogród, a chcę, aby wyglądał dobrze cały rok. latem np. nie tykam ogrodu wcale poza sporadycznym obcinaniem przekwitłych róż. nie mam czasu na plewienie, rozmnażanie, przesadzanie

-- 11 gru 2014, o 22:36 --

twój ogród zrobił na mnie bardzo duże wrażenie, ponieważ miejsce zastane przez ciebie przypomina mi nasz pierwszy dom, dawno temu...ale nam się nie udało zrobić takiej spektakularnej metamorfozy, pomimo prób; poddaliśmy się:) ale wiem, ile to pracy kosztuje, i jaka daje radość. widać, że co zaplanujesz, to się uda:)
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rację masz w 100% Dobrze zaplanowane wygląda o wiele lepiej. Co widać w Twoim ogrodzie :) Bardzo podobają mi się takie duże plamy jednogatunkowe, jak np. bodziszki u Ciebie albo hortensje z trawą hakonechloa - super ;:333 ale nie jestem taka "twarda" i konsekwentna w postamowieniach :( zanim by wszystko osiągnęło odpowiedni rozmiar kusiło by mnie żeby tam pomiędzy nawtykać nowych zdobyczy ;:306
Ale mam czasem taki dzień, że biorę leżaczek siadam i rozmyślam cały dzień co by tu zrobić żeby miejsce uzdrowić. Żeby stało się harmonijne i cieszyło oczy ;:224 Czasem wychodzi ;)

Teraz wprowadzam więcej iglaków, bo zimą nie ma czego oglądać. Za smutno jest jak są same byliny.
Mam np wielki klomb z liliowcami na środku ogrodu, który rewelacyjnie wygląda latem ale teraz smętnie :(

Ogród masz przepiękny. Harmonijny, pięknie zgrany z lasem a rośliny widać, że Cię kochają, bo nawet na piachu dają z siebie wszystko ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”