Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
magareta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 maja 2008, o 15:37

C.d.

Post »

Dorello- przeczytałam że jesteś szczęśliwą posiadaczką 25? orchidei.Dla mnie to kosmiczna,pewnie nieosiągalna ilość.Jak taką gromadkę hodować,czym karmić?Z jakiej literatury czerpiesz wiedzę?Ja mam tą jedną orchideę i ciągłą niepewność- jak pielęgnować, aby żyła długo i szczęśliwie?Przecież dobre chęci nie wystarczą.
pozdrawiam
magareta
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

magareta nie martw się damy radę, ja też dopiero zaczynam ;:80
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

margareto w tej chwili już 35 plus 5 które staram sie rozmnożyć 3 już wykazują chęci do życia(nowe przyrosty),2 jeszcze sie nie zdecydowały :D
literatura-J.Erfkamp-Storczyki w mieszkaniu
L,Rolke-Storczyki
J.Pinske-Storczyki w domu
B.Goede-Storczyki-(moja ulubiona)
ponadto przeszukuje internet-i dopasowuje rady do swoich warunków,nie zawsze unikam błędów,ale na razie nie zabiłam żadnego ze swoich storczyków,czasami tylko nie chcą kwitnąc,ale pracuję nad tym :wink:
nawozy dobieram przypadkowo,jak sie kończy ,kupuję następny ,nie zawsze taki jak poprzednio,nie nawożę książkowo(zbyt dużo też nie zawsze dobrze-w naturze nikt ich nawozem nie podlewa)
jak prawidłowo przyrastają,to dobrze, nie zmieniam nic
jak coś sie dzieje, szukam przyczyny :roll:
podlewam jak podłoże przeschnie,lepij ciut przesuszyć,niż przelać,choć harmonijkę na liściach niektórych Cambrii zdarza mi się mieć :wink: :oops:
pozdrawiam
pozdr Dorota
Moje storczyki
iris
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sie 2008, o 19:00

Czy mogę już przesadzić storczyka?

Post »

Witam wszystkich na forum :)
Przeczytałam już większość postów, wiem już co to są korzenie powietrzne i że nie można podlewać storczyka po przesadzeniu. Mam natomiast pytanie czy mogę już przesadzić mojego storczyka - dostałam go w czerwcu, wtedy miał dużo kwiatów (zdjęcie). Kwiaty szybko opadły, a sam kwiat był kupiony w plastikowej nieprzezroczystej doniczce. Chciałam go przesadzić do większej przezroczystej doniczki z nowym podłożem. Czy mogę go już przesadzić i czy przed przesadzeniem tez nie można go podlewać?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Obrazek
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

A po co chcesz go przesadzać? Ten storczyk to dendrobium nobile i pięknie Ci kwitnie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękny storczyk. (ale ona pisała, że Dendrobium przekwitło, więc kwiatów nie ma)

ja bym go nie przesadzała jeszcze. storczyki lubią mieć trochę przyciasne doniczki, przesadza się gdzieś co 3 lata, albo jak pseudobulwy/korzenie całkowicie wypełnią doniczkę...
iris
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dorcia, to zdjęcie jest sprzed 3 m-cy, teraz nie ma ani jednego kwiatka, a spodem zaczynają wyglądać korzenie
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

apokaż obecne zdjęcie (tak, by było widać korzenie i doniczkę)
iris
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Storczykowa pisze:apokaż obecne zdjęcie (tak, by było widać korzenie i doniczkę)
Stan obecny na zdjęciach, chyba pasowałoby zrobić tu porządek... ?

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wg mnie jeszcze może być w tej doniczce... storczykinie lubią zbyt dużych doniczek...
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Duśka ma rację , storczyki nie lubią zbyt dużych doniczek, ale ja przy przesadzaniu moich storczyków kieruję się własnymi zasadami i kiedy uznam, że pora przesadzać, to przesadzam. :wink: Mam trzy dendrobia nobile kwitnące i rosnące: dwa w dość dużych doniczkach i jedno w przyciasnej, ale też mnie korci, żeby przesadzić. Użyj tylko - przesadzając- podłoża dla storczyków. O ile dobrze pamiętam, to dendrobium nie musi mieć przezroczystej doniczki. Moje rosną w nieprzezroczystych doniczkach z dużymi otworami odpływowymi.
iris
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Storczykowa pisze:wg mnie jeszcze może być w tej doniczce... storczykinie lubią zbyt dużych doniczek...
dziękuję za zainteresowanie

a kiedy powinnam go przesadzić ? Kupiłam podłoże do storczyków epifitycznych czy ono się nadaje?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Skoro przekwitł,wyjmij z doniczki i sprawdź czy z korzeniami wszystki ok.i czy podłoże nie jest rozłożone,jeżeli tak to je wymień,wsadź w tę samą doniczkę, nie musi być przeźroczysta,Dendrobia kochają ciasne doniczki
pozdr Dorota
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”