Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy
C.d.
Dorello- przeczytałam że jesteś szczęśliwą posiadaczką 25? orchidei.Dla mnie to kosmiczna,pewnie nieosiągalna ilość.Jak taką gromadkę hodować,czym karmić?Z jakiej literatury czerpiesz wiedzę?Ja mam tą jedną orchideę i ciągłą niepewność- jak pielęgnować, aby żyła długo i szczęśliwie?Przecież dobre chęci nie wystarczą.
pozdrawiam
magareta
pozdrawiam
magareta
margareto w tej chwili już 35 plus 5 które staram sie rozmnożyć 3 już wykazują chęci do życia(nowe przyrosty),2 jeszcze sie nie zdecydowały
literatura-J.Erfkamp-Storczyki w mieszkaniu
L,Rolke-Storczyki
J.Pinske-Storczyki w domu
B.Goede-Storczyki-(moja ulubiona)
ponadto przeszukuje internet-i dopasowuje rady do swoich warunków,nie zawsze unikam błędów,ale na razie nie zabiłam żadnego ze swoich storczyków,czasami tylko nie chcą kwitnąc,ale pracuję nad tym
nawozy dobieram przypadkowo,jak sie kończy ,kupuję następny ,nie zawsze taki jak poprzednio,nie nawożę książkowo(zbyt dużo też nie zawsze dobrze-w naturze nikt ich nawozem nie podlewa)
jak prawidłowo przyrastają,to dobrze, nie zmieniam nic
jak coś sie dzieje, szukam przyczyny
podlewam jak podłoże przeschnie,lepij ciut przesuszyć,niż przelać,choć harmonijkę na liściach niektórych Cambrii zdarza mi się mieć
pozdrawiam
literatura-J.Erfkamp-Storczyki w mieszkaniu
L,Rolke-Storczyki
J.Pinske-Storczyki w domu
B.Goede-Storczyki-(moja ulubiona)
ponadto przeszukuje internet-i dopasowuje rady do swoich warunków,nie zawsze unikam błędów,ale na razie nie zabiłam żadnego ze swoich storczyków,czasami tylko nie chcą kwitnąc,ale pracuję nad tym
nawozy dobieram przypadkowo,jak sie kończy ,kupuję następny ,nie zawsze taki jak poprzednio,nie nawożę książkowo(zbyt dużo też nie zawsze dobrze-w naturze nikt ich nawozem nie podlewa)
jak prawidłowo przyrastają,to dobrze, nie zmieniam nic
jak coś sie dzieje, szukam przyczyny
podlewam jak podłoże przeschnie,lepij ciut przesuszyć,niż przelać,choć harmonijkę na liściach niektórych Cambrii zdarza mi się mieć
pozdrawiam
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Czy mogę już przesadzić storczyka?
Witam wszystkich na forum
Przeczytałam już większość postów, wiem już co to są korzenie powietrzne i że nie można podlewać storczyka po przesadzeniu. Mam natomiast pytanie czy mogę już przesadzić mojego storczyka - dostałam go w czerwcu, wtedy miał dużo kwiatów (zdjęcie). Kwiaty szybko opadły, a sam kwiat był kupiony w plastikowej nieprzezroczystej doniczce. Chciałam go przesadzić do większej przezroczystej doniczki z nowym podłożem. Czy mogę go już przesadzić i czy przed przesadzeniem tez nie można go podlewać?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Przeczytałam już większość postów, wiem już co to są korzenie powietrzne i że nie można podlewać storczyka po przesadzeniu. Mam natomiast pytanie czy mogę już przesadzić mojego storczyka - dostałam go w czerwcu, wtedy miał dużo kwiatów (zdjęcie). Kwiaty szybko opadły, a sam kwiat był kupiony w plastikowej nieprzezroczystej doniczce. Chciałam go przesadzić do większej przezroczystej doniczki z nowym podłożem. Czy mogę go już przesadzić i czy przed przesadzeniem tez nie można go podlewać?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
- Storczykowa
Duśka ma rację , storczyki nie lubią zbyt dużych doniczek, ale ja przy przesadzaniu moich storczyków kieruję się własnymi zasadami i kiedy uznam, że pora przesadzać, to przesadzam. Mam trzy dendrobia nobile kwitnące i rosnące: dwa w dość dużych doniczkach i jedno w przyciasnej, ale też mnie korci, żeby przesadzić. Użyj tylko - przesadzając- podłoża dla storczyków. O ile dobrze pamiętam, to dendrobium nie musi mieć przezroczystej doniczki. Moje rosną w nieprzezroczystych doniczkach z dużymi otworami odpływowymi.
Skoro przekwitł,wyjmij z doniczki i sprawdź czy z korzeniami wszystki ok.i czy podłoże nie jest rozłożone,jeżeli tak to je wymień,wsadź w tę samą doniczkę, nie musi być przeźroczysta,Dendrobia kochają ciasne doniczki
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki