Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2

Post »

Nie, nawozy chyba nic nie zmienią, taka jest chyba natura werben.Nie wiem może są jakieś różnice w odmianach i jakieś kwitną lepiej? U mnie zawsze tak było, że na początku przerwy były niewielkie, a w lecie zaczęły się coraz bardziej przedłużać pomimo nawożenia i choć pąki jakieś się tworzyły to kwiatki w dni upalne szybciej przekwitały w efekcie roślina była później bez kwiatów.Może ona też należy do tej grupy jednorocznych( jak. np. bacopa, osteospermum), które lepiej kwitną gdy dni nie są tak upalne, a noce chłodniejsze? U mnie była na stanowisku od strony wschodniej.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

selli7 pisze:Może ona też należy do tej grupy jednorocznych( jak. np. bacopa, osteospermum), które lepiej kwitną gdy dni nie są tak upalne, a noce chłodniejsze?
Na 100%
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na południowy balkon zdecydowanie polecam pelargonie :D w upalne dni tylko one nie więdły i wytrzymywały palące słońce latem.
W tym roku też stawiam na pelargonie :D
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie stała w półcieniu ta werbena. Rano dużo słońca a potem takie raczej bardziej przprześwitujące przez liście więc nie było mocno palące.
Awatar użytkownika
sawczenko
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:41

Post »

Mam małe dalie gallery w dużej donicy. Co mogę do nich dosadzić? Dopiero co skończyły kwitnąć tulipany, a do momentu wzrostu dalii jakoś tak łyso.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Obrazek
Kupiłam dzisiaj na bazarku takie coś- to starzec bluszczolistny. Miałam kiedyś podobnego, ale w domu, a ten był sprzedawany jako "bluszczyk na balkon". Czy ktoś ma jakieś doświadczenia balkonowe z tym "bluszczykiem?
Pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Natomiast ja przygotowuję już do skrzynek rozsadę kroplika,myślę że jest nieco niedoceniany a roślina urocza i idealnie dedykowana do skrzynek.Warto na nią zwrócić uwagę,po za nią porcelanki,million bells i diantusy czyli wszystko niskie do skrzynek znakomicie te towarzystwo pasuje.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie kroplik kwitł tak mniej więcej do lipca.Ale ja go posadziłam w gruncie w półcieniu.Podobnie goździk.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Moje kropliki kwitły dość długo, ale obrywałam przekwitłe, by nie wiązały nasion. Jedyny mankament, że przekwitając "śmieciły", zrzucały kwiaty, których było pełno obok donicy.
Porcelanki rosły fajnie w skrzynce (bardzo je lubię :D ), ale wyciągały się, zostawiając "goły"środek. Teraz sadzę je w gruncie, a właściwie posadziłam raz, teraz same się rozsiewają i o tej porze już kwitną.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
sawczenko
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:41

Post »

Ponieważ lepsze wrogiem dobrego, to w tym roku podobne zestawy jak i w zeszłym, czyli sprawdzone lobelki, dzwonki i czubatka, a także stokrotki. Tym bardziej, że dzwonki przezimowały mi w skrzynkach z trawką i już ślicznie zaczynają kwitnąć ;:138
Mam nadzieję, że będzie też różowa i biała lobelka, bo wszystkie zeszłoroczne lobelki mocno się rozsiały i po zimie szybko wzięły się do rośnięcia :D
Jak ponad miesiąc temu sadziłam wszystko do skrzynek, to było takie malutkie, a teraz zaczynają szaleć ;:138
Obrazek
Obrazek
jagusia111

Post »

U mnie tradycyjnie surfinia z bacopą. W tym roku w czterech skrzynkach zamiast bacopy posadziłam million bells w charakterze wypełniacza do normalnych surfini. Zobaczymy jak się sprawdzi.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku kupiłam kilka już obsadzonych doniczek.Są to pełnokwiatowe, białe Million Bells, scewola, biała lobelia, która jest tak gęsta, że liści nie widać. Te same kwiaty w zeszłym roku kupiłam jako sadzonki, ale te 'gotowe' rosną i wyglądają lepiej, muszę je tylko dość często podlewać.Może jednak szybciej się 'skończą' :roll: Jakie macie doświadczenia?
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p
Od: 14 kwie 2015, o 13:55

Post »

jagusia111 pisze:U mnie tradycyjnie surfinia z bacopą. W tym roku w czterech skrzynkach zamiast bacopy posadziłam million bells w charakterze wypełniacza do normalnych surfini. Zobaczymy jak się sprawdzi.
Miałam tą drugą kompozycję rok temu-przepiękna była ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”