Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
Mam nadzieje, że nie zostanę zlinczowana. Miałam kiedyś Faworyta. Jeden i ostatni raz w namiocie. Późny, słabo wiązał, owszem, dał się przechować do grudnia ale tak skrobią smakował, że się jeść nie dało.
Od tamtej pory próbuje zostać koneserką i szukam wyszukanych odmian
Po pierwszym roku uprawy pomidorów dałam Teściowi (nie mieszka w Polsce ) na początku grudnia dałam Teściowi pierwszego pomidora z własnej uprawy. Powiedział żeby za rok innej odmiany szukać, bo ta jak ziemniak smakuje.
Nigdy mi tak przykro nie było.
Od tamtej pory próbuje zostać koneserką i szukam wyszukanych odmian
Po pierwszym roku uprawy pomidorów dałam Teściowi (nie mieszka w Polsce ) na początku grudnia dałam Teściowi pierwszego pomidora z własnej uprawy. Powiedział żeby za rok innej odmiany szukać, bo ta jak ziemniak smakuje.
Nigdy mi tak przykro nie było.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może mam pecha do faworyta 3 sezony zaczyna trochę wcześniej ale na kolejny pomidor muszę długo czekać może coś z ziemią bo nie sprawdzałem a wyżej wymienione odmiany szaleją z owocowaniem ale później i są smaczniejsze .
betalux jest b. wczesną odmianą ale 1-2 krzaki poprowadź na 1-2 pędy to będziesz miała tydzień wcześniej owoce niestety smakuje przeciętnie ale nieporównywalnie lepsze od tych z marketu .
betalux jest b. wczesną odmianą ale 1-2 krzaki poprowadź na 1-2 pędy to będziesz miała tydzień wcześniej owoce niestety smakuje przeciętnie ale nieporównywalnie lepsze od tych z marketu .
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Ludzie ja jestem chora i powinnam się już leczyć w jakimś ośrodku uzależnień. Mam już obsadę pomidorową na ten sezon, a wczoraj nieopatrznie wlazłam do sklepu internetowego i kupiłam prawie trzydzieści odmian. Nic nie piłam , na trzeźwo mi tak poleciało Plan się rozsypał, zaczynam od nowa selekcję odmian na ten sezon.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwona, nie martw się-ja też tak zrobiłam.. To tomatoza...
Udanych plonów.
Magda
Magda
- leszek0921
- 50p
- Od: 28 mar 2014, o 07:50
Witam w klubie .
- zielonajagoda
- Kontakt:
justa_be pisze:Ja w zeszłym sezonie miałam Aladin's Lamp, dostałam jako gratis do zamówienia, posiałam, zebrałam ale szału nie zrobił, twarda skórka, nawet bardzo moim zdaniem i smak taki sobie..
Alladin's Lamp miałam prawdopodobnie z tego samego źródła (sklep internetowy na P), u mnie rósł w tunelu, wysoki prawie jak ja , ale ja mu łeb ukręciłam więc nie wiem ile by osiągnął docelowo, smaczny i plenny. Bardzo duża rozbieżność z Twoim, w tym roku posadzę jednego w gruncie dla porównania, u mnie zostaje na ten rok.justa_be pisze:W gruncie, ze 2-3 krzaczki, niewysokie tak za kolano ( mam 163cm ) Z ilością owoców szału nie było, może dlatego że zbytnio później o niego nie dbałam jak stwierdziłam że mi nie odpowiada
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Paula- zraziłaś się do Faworyta tym,co teść powiedział ,bo bardzo Ci zależało,żeby Cię pochwalił Ale z drugiej strony,pomidor przechowywany długo po zerwaniu smakuje już dużo gorzej.
Teraz podświadomie masz do niego( faworyta) uraz. Ot,taka psychologia spod strzechy
Daj mu jeszcze jedną szansę,posadź w gruncie,a zobaczysz,że jeszcze Cię miło zaskoczy
Ja miałam w ub roku baaardzo dużo odmian,Faworyt więc odpoczywał,ale w tym zdecydowanie do niego wracam.
Teraz podświadomie masz do niego( faworyta) uraz. Ot,taka psychologia spod strzechy
Daj mu jeszcze jedną szansę,posadź w gruncie,a zobaczysz,że jeszcze Cię miło zaskoczy
Ja miałam w ub roku baaardzo dużo odmian,Faworyt więc odpoczywał,ale w tym zdecydowanie do niego wracam.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Dziękuję za ten wpis, naprawdę mi ulżyło. Nie jestem samazielonajagoda pisze:Ludzie ja jestem chora i powinnam się już leczyć w jakimś ośrodku uzależnień. Mam już obsadę pomidorową na ten sezon, a wczoraj nieopatrznie wlazłam do sklepu internetowego i kupiłam prawie trzydzieści odmian. Nic nie piłam , na trzeźwo mi tak poleciało Plan się rozsypał, zaczynam od nowa selekcję odmian na ten sezon.
Nie zebrałam w tym roku nic nasion ( ze względów zdrowotnych, pobytw szpitalu), więc na początku postanowiłam, że redukuję ilość odmian, potem weszłam do sklepu internetowego i machnęłam takie zakupy, za takie pieniądze, że potem miałam wyrzuty sumienia. Ale to nie koniec, bo jak zaczęłam czytać wasze opinie, to jescz rzutem na taśmę w III turze załapałam się na akcję wymiany (co prawda nie wiem co tam będzie).
Pomidoroza? I to stan zaawansowany
Myślę, że z czasem szał mi opadnie, wyselekcjonuję swoje top-odmiaany i bedę polować tylko na nowinki.
Ciekawe swoją czy jest jakaś odmiana, którą moznaby jescze zaskoczyć forumowiczów. Mam przyjaciela jeżdżącego po całym świecie, w ub. roku był w Peru. ciekawe co oni tam mają?
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
To jeszcze moje "3 grosze".
Z wczesnych odmian uprawiam Stupice, Bloody Butcher i Kmicic /niski, samokończący, wiotkołodygowy, liść RL/.
Z wczesnych odmian uprawiam Stupice, Bloody Butcher i Kmicic /niski, samokończący, wiotkołodygowy, liść RL/.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- zielonajagoda
- Kontakt:
Sybil, jakbym siebie czytała, dokładnie kropka w kropkęSybil pisze:więc na początku postanowiłam, że redukuję ilość odmian, potem weszłam do sklepu internetowego i machnęłam takie zakupy, za takie pieniądze, że potem miałam wyrzuty sumienia. Ale to nie koniec, bo jak zaczęłam czytać wasze opinie, to jescz rzutem na taśmę w III turze załapałam się na akcję wymiany (co prawda nie wiem co tam będzie).
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Za dwa miesiące jadę do Indii i własnie mam zamiar spenetrować targi warzywne w poszukiwaniu ciekawostek . Może uda się jakiegoś pomidora upolować, który zechciałby w naszych warunkach rosnąćSybil pisze: Ciekawe swoją czy jest jakaś odmiana, którą moznaby jescze zaskoczyć forumowiczów. Mam przyjaciela jeżdżącego po całym świecie, w ub. roku był w Peru. ciekawe co oni tam mają?
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Krzysztof81 polecał pomidora Marissa.Potwierdzę jego spostrzeżenia ,miałem go w tunelu. Smaczny, dobrze wiąże owoce.W podobnym typie dorzucę odmianę Brooklyn.Wczesna,plenniejsza nawet niż Marissa i smak b. dobry.Wymaga podwyższonej ochrony przeciw szarej pleśni.U mnie wysiany cztery dni temu,czekam właśnie kiedy wystawi głowę.
Co do uzależnienia od odmian to ja muszę być typem beznadziejnym,bo w tej chwili mam już więcej w planach niż miejsca do sadzenia,ale wszystkie muszę mieć,tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić.
Z Faworyta nie rezygnujcie bo to dobry pomidor tylko wymaga jak ja to mówię szczególnej pielęgnacji aby uzyskać smak.W zeszycie upraw,który prowadzę od lat jest wszystko opisane z drobnymi detalami.Nawożenie i ochrona chemiczna są zredukowane do niezbędnych potrzeb.Smak od dziesięciu lat uprawy jest niezmienny.Faworyt nie jest odmianą późną nawet przy uprawie gruntowej.Siany15 lutego,wysadzany do tunelu 15 kwietnia daje pierwsze owoce końcem czerwca.Do gruntu siany 15 marca i wysadzany po 15 maja plonuje już końcem lipca.Co do smaku jego w listopadzie i grudniu to odmiany o tej porze roku nigdy nie będą miały konsystencji i walorów smakowych owoców zrywanych latem czy nawet jesienią z krzaka.Co do plenności to odmiany malinowe nie należą do plennych Jeśli odmiana wyda 20 owoców z krzaka należy uznać to za dobry wynik.
Pozdrawiam.
Co do uzależnienia od odmian to ja muszę być typem beznadziejnym,bo w tej chwili mam już więcej w planach niż miejsca do sadzenia,ale wszystkie muszę mieć,tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić.
Z Faworyta nie rezygnujcie bo to dobry pomidor tylko wymaga jak ja to mówię szczególnej pielęgnacji aby uzyskać smak.W zeszycie upraw,który prowadzę od lat jest wszystko opisane z drobnymi detalami.Nawożenie i ochrona chemiczna są zredukowane do niezbędnych potrzeb.Smak od dziesięciu lat uprawy jest niezmienny.Faworyt nie jest odmianą późną nawet przy uprawie gruntowej.Siany15 lutego,wysadzany do tunelu 15 kwietnia daje pierwsze owoce końcem czerwca.Do gruntu siany 15 marca i wysadzany po 15 maja plonuje już końcem lipca.Co do smaku jego w listopadzie i grudniu to odmiany o tej porze roku nigdy nie będą miały konsystencji i walorów smakowych owoców zrywanych latem czy nawet jesienią z krzaka.Co do plenności to odmiany malinowe nie należą do plennych Jeśli odmiana wyda 20 owoców z krzaka należy uznać to za dobry wynik.
Pozdrawiam.
- leszek0921
- 50p
- Od: 28 mar 2014, o 07:50
Potwierdzam uprawiałem Faforyta kilka lat i w smaku jeden z lepszych . Co do smaku najsmaczniejsze pomidory , które dojrzewają na krzaku w pełnym słońcu i to niezależnie od odmiany . Ludzie zrywają zapalone i trzymają w altanach aby dojrzały w obawie przed złodziejami itp . A Moim zdaniem najlepsze są prosto z krzaka .