Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Eliza52 - Twoja hosta to pewnie taka:
Frances Williams
Obrazek
Uwierz mi, jak trochę dłużej tu pobuszujesz, to zaczniesz się 'przejmować' nazwami roślin. W życiu bym się nie podejrzewała, że się złamię w tym względzie, a jednak... :;230 .
Kot do głaskania łasy i 'wymiziany' ;:108 .
Hosta Whee! - moje ulubione falbanki
Obrazek
nieproszony gość
Obrazek

ASK_anulla - też jestem fanką języka polskiego i powiem krótko, że 'troszku' przesadzasz, ale miło i tak to czytać ;:136 .
ale będzie zapach :tan
Obrazek

Obrazek

dorotka350 - też mam nadzieję, że chociaż pokażą po kwiatku. Za to moje pnące mają ogrom pąków i jak nic się nie wydarzy (kiedyś zmroziło 2-go czerwca), to będzie niezły spektakl :heja .
Po wycięciu kilku 'habaziowatych' tui i 2 ogromniastych świerków, ogród przejaśniał trochę, ale i tak doliczyłam się na całej działce ok. 50 drzew. W każdym razie mam kilka miejsc słonecznych, które skrupulatnie wykorzystuję pod róże ;:306 .
hosta Piedmont Gold
Obrazek
zaraz, za chwilę... ;:65
Obrazek
dereń kanadyjski
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

I tak trzymaj ;:333 Każde słoneczne miejsce jest na wagę złota...dla naszych ;:167 różyczek :)
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaprosiłam nieproszonych gości na poczęstunek w postaci niebieskich granulek. ;:306
Tylko winniczki wyzbierałam i przeniosłam na drugą stronę ulicy.
Rh w blokach startowych ;:138 będzie się działo :D
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czerwone serduszka czy mi oczy szwankują ;:129
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Aniu jak ja uwielbiam takie kolory jak na Twoich rabatach. U mnie Nova Zembla też ma takie czerwone szyszki, myślałam że boki kwiatów to pąki liściowe a rodek rozkwita całością. :wit ;:3
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Może i przesadzam - powinnam była napisać, że w moim zasobie słów ich brakuje :lol: . A ślinić się po klawiaturze, to jednak trochę nieelegancko ;:306 .
Hosty masz ciekawe i okazałe. Do niedawna nie wiedziałam, że jest ich aż tyle odmian, a nazw do tej pory nie zapamiętuję. Podobnie mam z żurawkami. Jak ładna, to czasem kupię, ale bez notatek i tak nie wiem, co posadziłam.
Ja już zapełniłam hostowe stanowisko (jedna malutka rabatka :roll: ). Pomyślałam, że jeszcze takie zwykłe pasiaste w donicach posadzę przy wejściu. Jeżeli nie przeżyją zimy, to nie będzie mi żal, a na chowanie, czy okrywanie nie jestem dosyć cierpliwa.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotka350 - Dorota, będzie trochę miejsca, ale muszę nad tym 'popracować', tym bardziej, że marzy mi się Raubritter i kilka innych ;:223 .
Taka mała sesja: moja pierwsza piwonia zakwitła; drugi kwiat jeszcze w pąku :tan
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

nena08 - ja też próbuję je zbierać, ale trochę 'podjadły' mi hosty ;:14
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulap - tak, serduszka jest czerwona, nawet bardziej niż na zdjęciu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eliza52 - no cóż, ja nie mogę żyć bez kolorów ;:224 .
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

ASK_anulla- Aniu, hosty w donicach, to jedyne rośliny, które Ci w zimie nie zmarzną bez dołowania. Ale nie wierzę, że tak je zostawisz :D .
Ja dopiero na FO zostaję jakby zobligowana do podawania nazw roślin. Nie zawsze się to uda, bo nigdy dotąd nie potrzebna mi była identyfikacja. Ładna roślinka? - to kupuję!. Tak, że się nie przejmuj, a zasób słów masz niezły, nie marudź ;:108 . Z czasem samo się zapamięta ;:306 .
Restless Sea - falbaniasta i taka matowa - dla mnie cudo
Obrazek
Niagara Falls - jeszcze nie w pełni wyrosła ;:oj
Obrazek
żurawka Miracle - tu wcieniu, zrobi się jasno kremowa, powinnam ją zabrać
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Pulpa222 pisze:... mój "elektorat" coraz mniejszy, ale nic to, ważne, że wierny ;:196 . I tak będę wstawiać 'obrazki' :heja
Aniu - no i właśnie o to chodzi ;:138
A na forum to wiesz jak jest - ktoś tam coś tam pisze, ale dużo wiecej ktosiów ... czyta i ogląda fotki ;:108
I chociaż się wszystko baaardzo podoba co obfocisz ;:138 ;:138 ;:138 to się jakoś tak nie pisze ...
Wiem, co mówię - to samokrytyka :;230
Gdyby się tak dało myśli posyłać, bez klikania w klawiaturę ;:306
Ale obecuję poprawę !!
Meduzkę masz prawie jak xerographicę ;:oj
A Twoja-moja meduzka nadal smukła jak strzała :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Gdyby się tak dało myśli posyłać, bez klikania w klawiaturę ;:306
To ja bym już 50 wątek miał ;:173
Szczęście dla was ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewa321 - wiem, że czasem ciężko jest cokolwiek pisać, ale też przyzwyczaiłam się do wpisów. No cóż, tak samo można się odzwyczaić ;:224 . Dzięki, że wpadłaś, to wyjaśnisz mi, jakim sposobem, urosły mojej tillandsii baileyi takie korzonki ;:oj
Obrazek
Teraz z ogrodu - mójulubiony (bardzo) dereń kousa, krzew, rosnący bardzo wolno i czasem przemarzający, ale tak urodziwy, że musiałam go posadzić. Jako, że drzew generalnie od posadzenia nie nawożę, jego kwitnienie, było delkatnie mówiąc 'liche'.
Podsypałam mu więc jesienią dwa szpadle obornika i jest efekt, jeszcze nie do końca, bo te przykwiatki będą białe, ale ile ich będzie ;:138 .
Obrazek
to tylko jedna gałąź
Tu kwiatki derenia kanadyjskiego, malutkiej, zadarniającej byliny, która na szczęście nie przemarza. Dla mnie cudo!.
Obrazek Obrazek
trochę obrazków
Obrazek Obrazek Obrazek

Tulap - żebyś wiedział :;230
Obrazek

Obrazek Obrazek
Rutewka orlikolistna - chyba biała :?:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Wysiałam rutewkę , ciekawe czy trafi mi się biała ;:131 :?: Hostowisko się zagęszcza ... ;:138
I znowu era deszczowa się zapowiada i raj dla ślimaków ! :evil: Oby przymrozków nie było...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak!, hostowisko to już mam niezłe - jeszcze kilka siedzi w donicach :heja . Pogoda mało, że deszczowa, to boję się nocy z piątku na sobotę - zapowiadają w okolicach 0*C. Może być różnie, oby nie. Rutewki mam zeszłoroczne, wszystkie wyszły, zobaczymy, czy jest żółta ;:65 .
Co do ślimaków, to odpukać, nie ma tych gołych, a winniczki w miarę możliwości zbieram. Szkoda, że nie ma blisko skupu ślimaków :;230 .
Obrazek
Wykopałam stąd Sum and Substance, a nie wiedziałam, że ta też chyba będzie ogromna ;:223 . Gorzej, bo nie mam etykiety; trzeba będzie poszukać, co to za waćpanna XXL?.
Fajne, półcieniste miejsce.
Mam pytanie, przy okazji wizyty: moja hako ma kilka listków zielonych, czy mam oderwać od kępy przy korzeniu?.
Może by tak ;:136
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

W mojej prognozie pogody nie ma przymrozków. I w tą chcę wierzyć ;:306
Kupiłam kiedyś taką hostę dwukolorową. Część liści była ciemnozielona, bez wzorów. Przy sadzeniu podzieliłam na dwie. W tym roku z zielonej części odbija listek z białym środkiem. O ile dobrze pamiętam to była Fire & Ice.
Znalazłam wczoraj ślimaka wcinającego azalię japońską :twisted:
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Witaj.
Trafiłam do Ciebie bo tytuł wątku mnie zaciekawił (też jestem po trzydziestce. :wink:) i bardzo mi się u Ciebie podoba.
Przepadam za roślinami które kwitną na niebiesko a u Ciebie wypatrzyłam ich sporo, do tego ta cudna magnolia, hosty, żurawki, tulipany, szczególnie ten różowy pofalowany i ten z listkami variegata no i kotek, słodziaczek był, bo teraz to dostojne chłopicho z niego.
A to zdjęcie na tym modrzewiu...padłam ze śmiechu.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Pulpa222 pisze:... wiem, że czasem ciężko jest cokolwiek pisać, ale też przyzwyczaiłam się do wpisów. No cóż, tak samo można się odzwyczaić ;:224 .
Dzięki, że wpadłaś, to wyjaśnisz mi, jakim sposobem, urosły mojej tillandsii baileyi takie korzonki ;:oj
Aniu - po pierwsze, nie musisz się od niczego odzwyczajać, bo zamierzam nadal Cię nawiedzać w wątku :;230
A po drugie, co tu jest do tłumaczenia, że Twoja T. baileyi ma cudne, soczyste korzonki ;:167
Dobrze się nią opiekujesz, zapewniłaś jej pewnie idealne warunki, więc chce się przytwierdzić tam na stałe,
żeby jej nikt nie mógł już oderwać ;:306
Gratuluję dobrej ręki ;:138

A czy to może ta z ostatniej wyprawy do Drezna czy jakaś inna ?
Konkretnie pytam o to, po jakim czasie od zakupu zaczęła u Ciebie wypuszczać korzonki.
Moje jakieś leniwe są, korzeni nowych nie wypuszczają :(
Ale za to idą w młode :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”