Aprilkowy las ......i róże. Cz 7
- jolcia1212
- 500p
- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7
Jolu ja w zeszłym sezonie kupiłam dwie jarzmianki. Wyglądają jak Twoje, jedna jasna, druga ciemna. Obie mają po jednym kwiatku, tylko że ten jasny ma ciągle zwieszoną główkę. Na dobrą sprawę nie widziałam jej jeszcze. Znasz może nazwy tych odmian? Powiedz czy one się rozsiewają? bo bardzo chcę mieć ich więcej. Może mają za dużo słońca, u Ciebie bardziej rozproszone. Twoje cudne jak zresztą wszystko
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu róże bezapelacyjnie rządzą. Róże, trawy i szałwie cudny widok. Jak sobie radzisz z siewkami szałwii. Mnie zaatakowały trawnik. Czosnek Krzysztofa z przetacznikiem jak fotomontaż, wspaniale wygląda. Przesadzać mogę stale, ale nie pięcioletnie krzewy. Miałam trzech facetów w domu, więc doskonale cię rozumiem.
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jola, ach te ciemne róże Cuda normalnie i do tego ich wielkość i otoczenie z szałwii.
Pytasz o mrówy to powiem ci tak. Starszy pan w sklepie ogrodniczym powiedział mi kiedyś, że dopóki nie pozbędę się w rabatach mrówek to nie pozbędę się mszyc. I faktycznie. Na moich pączkach znowu siedzą kolejne kolonie, a mrówy uwijają się tam i z powrotem Skoczków nigdy nie miałam.. nie mam pojęcia czym je potraktować
Pytasz o mrówy to powiem ci tak. Starszy pan w sklepie ogrodniczym powiedział mi kiedyś, że dopóki nie pozbędę się w rabatach mrówek to nie pozbędę się mszyc. I faktycznie. Na moich pączkach znowu siedzą kolejne kolonie, a mrówy uwijają się tam i z powrotem Skoczków nigdy nie miałam.. nie mam pojęcia czym je potraktować
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Pewnie ze względu na suszę jest tyle mrów - u mnie zawsze było dużo, ale teraz to już lekka przesada. Ostatnio znalazłam je w trzech bulwach dalii, które odkopałam, bo nie wypuszczały pędów, zrobiły sobie dom wczasowy paskudy jedne. Sypię na zmianę proszek na mrówki i niebieskie kulki na ślimaki.
Bodziszki są urocze - podoba mi się ich "wsiowość". Też na nie zachorowałam w zeszłym roku, już mam kilka odmian, teraz pewnie przytargam Ballerinę, bo widziałam ją u nas w ogrodniczym, to co mam nie kupić, jak sklep blisko, aż się prosi, żeby tam zajrzeć
Biała naparstnica cudowna, zazdroszczę Ci jej. Moja starsza córka wiedząc, że chciałabym białą, upolowała w kwiaciarni 3 sztuki Pam's Choice, jedna zakwitła i okazało się, że jest różowa. Ładna, ale RÓŻOWA. Ech. Mam nadzieję, że choc dwie pozostałe będą jednak białe z bordowymi plamkami.
Bodziszki są urocze - podoba mi się ich "wsiowość". Też na nie zachorowałam w zeszłym roku, już mam kilka odmian, teraz pewnie przytargam Ballerinę, bo widziałam ją u nas w ogrodniczym, to co mam nie kupić, jak sklep blisko, aż się prosi, żeby tam zajrzeć
Biała naparstnica cudowna, zazdroszczę Ci jej. Moja starsza córka wiedząc, że chciałabym białą, upolowała w kwiaciarni 3 sztuki Pam's Choice, jedna zakwitła i okazało się, że jest różowa. Ładna, ale RÓŻOWA. Ech. Mam nadzieję, że choc dwie pozostałe będą jednak białe z bordowymi plamkami.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
No więc ja tez z zaciekawieniem oglądałam zdjęcie czosnku Krzysztofa z przetacznikiem. Nie wiem jak to uchwyciłaś, ale tak jak pisze Sonia, wygląda całkiem jak fotomontaż
Jak to jest że u Ciebie w lesie sezon różany rozpoczęty, a ja na słońcu wciąż mam raptem ze cztery kwitnące pannice i to ledwie paroma kwiatkami
A mrówki to i ja słyszałam że zakładają sobie kolonie mszyc Hodują je sobie jak my krowy dojne
Jarzmiankę siałam białą z nasion które dostałam tutaj z Fo. Więcej wiedzy na temat odmiany nie mam
Jak to jest że u Ciebie w lesie sezon różany rozpoczęty, a ja na słońcu wciąż mam raptem ze cztery kwitnące pannice i to ledwie paroma kwiatkami
A mrówki to i ja słyszałam że zakładają sobie kolonie mszyc Hodują je sobie jak my krowy dojne
Jarzmiankę siałam białą z nasion które dostałam tutaj z Fo. Więcej wiedzy na temat odmiany nie mam
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Jolu kochana przeczytałam opisy, cudownie to brzmi , tylko czemu nie widzę żadnego zdjęcia
- Yollanda
- 500p
- Od: 23 maja 2014, o 14:34
Witaj Jolu Aprilku ,
Poszukując u Alexii wątku Majki 411, znalazłam Twój wpis :
[quote="April"]Nie ilość ale jakość się liczy
Ja mam ponad 100 i co z tego? Nie ma się czym chwalić.
Zaciekawiło mnie, czy to może być prawda.
Miałam przeczucie, że nie. No i nie omyliłam się. Znalazłam cudny, wielki ogród pośród lasu.
Bardzo podoba mi się wybór roślin , które harmonijnie wtapiają się w otoczenie. Rododendrony, pośród wysokich drzew, wyglądają bardzo naturalnie .
Także funkie i trawy sprawiają wrażenie jakby same tam wyrosły.
Tulipany pomiędzy zielenią, z dużą swobodą, niestłoczone ( jak u mnie), wspaniale się eksponowały .
Też można powiedzieć, że nie ilość, a jakość się liczy. Choć dużo masz tulipanów, to na tak dużej przestrzeni wyglądają korzystnie, swobodnie.
Uwielbiam koty. Sheby i Simba wspaniałe biszkoptowe lwy . Nie doczytałam co to za rasa. Wszyscy wiedzą, a ja niestety nie. U mnie większość szaro - bure europejskie tygrysy.
Nie widać ostatnich fotek. Zajrzę później , może się otworzą. Muszę zobaczyć tych 100 róż, czy na pewno nie ma się czym chwalić.
Poszukując u Alexii wątku Majki 411, znalazłam Twój wpis :
[quote="April"]Nie ilość ale jakość się liczy
Ja mam ponad 100 i co z tego? Nie ma się czym chwalić.
Zaciekawiło mnie, czy to może być prawda.
Miałam przeczucie, że nie. No i nie omyliłam się. Znalazłam cudny, wielki ogród pośród lasu.
Bardzo podoba mi się wybór roślin , które harmonijnie wtapiają się w otoczenie. Rododendrony, pośród wysokich drzew, wyglądają bardzo naturalnie .
Także funkie i trawy sprawiają wrażenie jakby same tam wyrosły.
Tulipany pomiędzy zielenią, z dużą swobodą, niestłoczone ( jak u mnie), wspaniale się eksponowały .
Też można powiedzieć, że nie ilość, a jakość się liczy. Choć dużo masz tulipanów, to na tak dużej przestrzeni wyglądają korzystnie, swobodnie.
Uwielbiam koty. Sheby i Simba wspaniałe biszkoptowe lwy . Nie doczytałam co to za rasa. Wszyscy wiedzą, a ja niestety nie. U mnie większość szaro - bure europejskie tygrysy.
Nie widać ostatnich fotek. Zajrzę później , może się otworzą. Muszę zobaczyć tych 100 róż, czy na pewno nie ma się czym chwalić.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Niestety nie widzę Twoich zdjęć
Odpowiem za to na pytanie o rododendrony. W tym roku kupiłam Catawbiense Grandiflorum, Kalinka, Kali. Ten ostatni ma niesamowitą barwę
Odpowiem za to na pytanie o rododendrony. W tym roku kupiłam Catawbiense Grandiflorum, Kalinka, Kali. Ten ostatni ma niesamowitą barwę
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Też nie widzę zdjęć Ale to na pewno znowu fotosik czegoś żąda
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Przyszłam trochę późno, zdjęć też nie widzę ale zostaję. Jestem pewna że są na fotkach same cuda .
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Joluś, zajrzałam po dosyć długiej przerwie, chciałam oczka podrażnić kwitnącymi różami, a tymczasem... każde zdjęcie widzę w postaci białego kwadratu z napisem "zdjęcie niedostępne"
Ostatnie zdjęcia, które widzę normalnie są z 27 maja... Co to może być? Po wpisach wnioskuję, że dziewczyny fotki widzą
Buuu....
Ostatnie zdjęcia, które widzę normalnie są z 27 maja... Co to może być? Po wpisach wnioskuję, że dziewczyny fotki widzą
Buuu....
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Chyba jakaś awaria, bo wcześniej zdjęcia widziałam, a teraz też tabula rasa
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.