Ananas - uprawa i rozmnażanie
Re: Ananas
Witam! Dawno tu nie zaglądałam, ale dziś jestem
Powiem Wam, że ten mój stary ananas wcale nie usechł ale nie puścił też żadnych odrostów, po prostu jest taki sam jak zaraz po odcięciu owocu. Nie rośnie, nic nie puszcza ale też nie usycha, stoi w południowym oknie i podlewam go raz w tygodniu. Natomiast rozetka z tego mojego smacznego ananaska przyjęła się. I już jest praktycznie taka duża jak poprzedni okaz. Jak zrobię fotkę to wstawię. Pozdrawiam forumowiczów.
Powiem Wam, że ten mój stary ananas wcale nie usechł ale nie puścił też żadnych odrostów, po prostu jest taki sam jak zaraz po odcięciu owocu. Nie rośnie, nic nie puszcza ale też nie usycha, stoi w południowym oknie i podlewam go raz w tygodniu. Natomiast rozetka z tego mojego smacznego ananaska przyjęła się. I już jest praktycznie taka duża jak poprzedni okaz. Jak zrobię fotkę to wstawię. Pozdrawiam forumowiczów.
- Lilka56
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2011, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Należy ściąć rozetkę tak, by została tzw piętka. Można ostrożnie wydłubać resztki miąższu, by nie gniło i pozostawić na kilkanaście godzin, żeby piętka obeschła. Następnie umieścić piętkę w wilgotnej ziemi z piaskiem. Podlewać bardzo umiarkowanie w rozetkę (przegotowaną wodą). Tym sposobem ukorzeniłam w tym roku ananasa. Rośnie!
Pozdrawiam. Maryla
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=47464" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=47464" onclick="window.open(this.href);return false;
A myślisz że z nasion też wyjdzie?Bo znalazłem w ananasie mnóstwo nasion.
- Lilka56
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2011, o 22:16
- Kontakt:
Można poeksperymentować Odnośnie zaś sposobu ukorzeniania z rozetki, powiedzie się, jeśli rozetka będzie świeża, ciemnozielona.
Spróbuj obu sposobów, a potem napisz, czy się udało.
Spróbuj obu sposobów, a potem napisz, czy się udało.
Pozdrawiam. Maryla
Rozetka świeża. A wynik napiszę,teraz ananas grzeje się na kaloryferze.
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozeta powinna mieć młode liście, tzn nie może mieć takiej jakby pustej "dziury" w rozecie.- zapomniałem jak się nazywa taka rozeta ;)
Obecnie jest krótszy dzień, niższa temperatura itd.. Co nie sprzyja rozmnażaniu większości roślin ;)
Obecnie jest krótszy dzień, niższa temperatura itd.. Co nie sprzyja rozmnażaniu większości roślin ;)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Wiem,ale rodzice kupują ananasy tylko jesienią i zimą.
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Re: Rośliny egzotyczne-ananas,ukorzenianie
Właśnie biorę się za ukorzenianie ananaska - dam znać czy coś z tego wyszło ;)
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
-
- 100p
- Od: 17 sty 2011, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przed zakupem trzeba zwrócić uwagę, czy ananas ma "środkowe" liście, bywa że są usuwane.
Ukorzeniłem klika lat temu 2 ananasy ozdobne (z wiązanki z kwiatami).
Ukorzeniłem klika lat temu 2 ananasy ozdobne (z wiązanki z kwiatami).
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ważne jest też, aby środkowe liście nie były zżółknięte, co często też jest spotykane..
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Sprawdziłam środkowe liście są nawet pięknie zielone, martwi mnie jedynie to, że chyba nie jest jeszcze dostatecznie dojrzały gdyż owoc jest kwaskowaty... buuuu....właśnie go delikatnie podsuszam i jutro wsadzę w ziemię
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22