Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Aha...a ja myślałam o stworzeniu szpaleru z kocimietki przed różami. Trochę już jej tam mam. Jak przytne i będzie łyso to moje kamienie i tak to zaslonia .
Tak czosnki piękne. A fakt liście już nie.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit .

Ostatni tydzień zleciał mi bardzo szybko ;:108 .W sobotę udało mi się wreszcie kupić śliwę wiśniową Pissardi i klona Odessanum. Wciąż nie mogę znaleźć wiśni Kanzan . W poprzedniej szkółce była ale taka duża nieszczepiona na pniu. Mimo cudnej i wielkiej sadzonki nie wzięłam bo nie mam pojęcia jak takie drzewo urośnie ale z opisu sądzę, że byłoby olbrzymie. Jednak formy szczepione na pniu mają trochę ograniczony rozrost . No nic, szukam dalej i nie spocznę do póki nie kupię ;:224 . Moja lista chciejstw niebezpiecznie się powiększa bo zapragnęłam mieć też jodłę koreańską i kalifornijską a także świerka srebrnego . Obiecałam sobie, że od tej pory nie będę kupowała kompletnie nic do ogrodu. Czekam cierpliwie aż będę mogła sadzić rośliny na nowej części działki. Będę miała też sporo przesadzania bo mam taką jedną rabatę na której tymczasowo mieszkają rośliny, których nie miałam gdzie posadzić ;:131 . To jest efekt spontanicznego kupowania . W ogrodzie powoli przekwitają czosnki ale mam jeszcze w blokach startowych inne białe oraz główkowate i Ping-Pongi, których jestem bardzo ciekawa . Róże mają coraz większe pąki i gdyby nie chwilowe załamanie pogody pewnie już pokazywałyby swoje sukienki . Na razie jako pierwsza ( nie licząc dzikiej róży ) zakwitła róża kanadyjska Morden Blush a na resztę czekam cierpliwie ;:65 .

Obrazek

Obrazek

Marysiu ten powojnik to Guernsey Cream . Rzeczywiście pięknie kwitnie, ma duże kwiaty i jest ich całkiem sporo jak na takiego młodzika. Nie spodziewałam się prawdę mówiąc. Piwonie otwierają kwiaty ;:138 . Mam też kilka nowych z zeszłego roku i czekam niecierpliwie na kwiat. Ciekawa jestem czy odmiana się potwierdzi . Dziękuję i również pozdrawiam ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Soniu niektóre czosnki powoli kończą swój popis ale jeszcze pozostały inne . Na skarpie biel od rogownicy a za moment zakwitną goździki ;:333 . Obecnie temperatury trochę niższe więc może rośliny ciut dłużej pokwitną. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Ewo pięknie to jest u Ciebie. Nie mogłam napatrzeć się na Twoje różaneczniki. Mój tego roku nie kwitł i ciut przymarzła mu jeden pęd. Zadbam o niego w tym roku i może jeszcze pokaże swoje piękne oblicze. Róże mimo mocnego cięcia pięknie odrosły i mają mnóstwo pąków ;:138 . Pozdrawiam :wit .

Jak Paweł II

Obrazek

Obrazek

Mariuszu ostatnio jestem jakoś sceptycznie nastawiona do mojego ogrodu ;:131 . Rabata z różami i bylinami nie prezentuje się tak jak sobie wymarzyłam no ale to przecież młode rośliny więc cudów nie będzie. Mimo wszystko dziękuję za dobre słowo ;:196 .

Obrazek

Morden Blush

Obrazek

Lucynko pogoda tego roku jest jakaś dziwna . Kompletnie jej się pomieszało z porami roku. Na róże czekam niecierpliwie bo obdarowały mnie mnóstwem pąków :heja . Bardzo dziękuję za tyle komplementów chociaż są niesłuszne . Jeszcze sporo do zrobienia i to nie jest szczyt moich ogrodowych marzeń. Już planuję przeróbki . Dziękuję, weekend był udany. Pozdrawiam :wit .

Eden Rose.

Obrazek

Polish Spirit i Reine des Violettes

Obrazek

Basiu czosnki sadziłam i w zeszłym roku i dwa lata temu. Wszystkie kwitły i nie było z tym problemu. Najstarsze Gladiatory pięknie się podzieliły i z 2 cebul na starcie obecnie mam 11 kwiatów. Nie mam pojęcia dlaczego u Ciebie tak się dzieje. U mnie nie ma z nimi żadnego problemu a nawet ich nie zasilam. Szkoda, że u Ciebie zachowuję się tak dziwnie :( . Powodzenia :wit .

Obrazek

Obrazek

Olu faktycznie czosnki u mnie bardzo chętnie się dzielą i w końcu trzeba będzie je wykopać i porozdzielać cebulki. Orliki są bardzo fajne i tak dostojnie górują nad innymi roślinami. U mnie nie sieją się jakoś mocno a to co się wysieje zostawiam . W ten sposób mam kilka roślin więcej . Szkoda, że nie wszystkie rośliny takie chętne do wysiewania ;:224 .

Zeszłoroczna przecenowa Pashmina w końcu normalnie urosła i ma kilka pąków. Może tego roku kwiaty mnie zachwycą ?

Obrazek

Louise Odier jest największą różą w moim ogrodzie i ma masę pąków.

Obrazek

Kasiu asfalt już leży i tylko czekamy aż będziemy mogli podłączyć się do tej nowej drogi . Przy dobrych wiatrach damy radę tego roku a jak się nie uda to dopiero w przyszłym. W każdym razie perspektywa jest i to najważniejsze. O co chodziło Ci z pracami u sąsiadki :lol: ??

Obrazek

Obrazek

Małgosiu niby coś padało ale ziemia głębiej jest sucha. Jak sadziłam drzewa to miałam problem z kopaniem. No ale nie narzekam bo bywało gorzej. Czosnki dokup koniecznie tego roku. Ja chyba niektóre swoje wykopię i przesadzę bo nie wszystkie rosną tam gdzie powinny.

Obrazek

Obrazek

Iwonko każda roślina ma swój czas i trzeba się cieszyć, że ogród jest taki zmienny . Tak, ten powojnik upatrzyłam chyba u Ani i tak w zeszłym roku całkiem przypadkiem był w szkółce i wzięłam. Cudnie kwitnie i bardzo się z tego cieszę. Jeszcze gdyby tak zarósł mi całą pionową część przejścia byłoby fajnie ;:224 . Dziękuję i wzajemnie.

Lilii mam sporo i czekam na ich pokaz.

Obrazek

Obrazek

Zuza dziękuję ale jeszcze sporo prac i zmian przede mną. Może za 5 lat będę zadowolona kiedy krzewy i drzewa podrosną . Róże i powojniki na pewno nas zachwycą oby wszystkie bujnie zakwitły. Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Aniu-anabuko kocimiętka świetnie komponuje się z różami jednak mnie takie przycięte kulki raziły wolę więc żeby było ich gdzieniegdzie kilka niż cała obwódka. Musisz sama spróbować i przekonać się czy Ci takie coś odpowiada. Pozdrawiam .

Pissardi zajęła miejsce wierzby Hakuro . Zdjęcia trochę kiepskie przez pogodę ale myślę, że w tym miejscu będzie ładnie wyglądała podsadzona kocimiętką i tawułami.

Obrazek

Obrazek

W oddali widać klona Odessanum .

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ewelinko, diametralnie zmienił się wygląd Twojego ogrodu, teraz królują czosnki, kocimiętka, śniedki, irysy. ;:333
Zaczynają róże, piwonie, powojniki i wszelkiego rodzaju krzewy, te niskie i te wysokie .... rozsiewając wkoło swoje cudowne aromaty. ;:138
Pozdrawiam i uściski zostawiam, życząc udanego tygodnia. ;:168 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Super Ewelinko, że sadzisz duze drzewa ;:215
Za kilka lat będą jak znalazł :wink:
Z czosnkami również poszalałaś. Ja jesienią mało ich dosadziłam, tylko kilka sztuk kupionych w biedronce i te ładnie kwitną a te sprzed dwóch lat jakieś takie marne. Napisz gdzie zaopatrzyłaś się w cebulki.
Ciekawa jestem również tego czosnku Ping Pong :shock: Pierwsze słyszę o takiej odmianie. Jak wysoki jest i najważniejsze - gdzie go kupiłaś :lol:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu z dnia na dzień ogród się zmienia a tegoroczna wiosna jest pod tym względem baaardzo szybka ;:oj . Mamy połowę maja a róże już prawie, prawie. To szybciej w stosunku do poprzedniego roku i to sporo ;:108 . Ciekawe co będzie dalej . U mnie dzisiaj leje ale mnie to akurat cieszy. Po takim deszczu rośliny znowu ruszą z kopyta ;:138 . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Wiolu ja ciągle bałam się sadzić drzewa bo wmawiałam sobie, że będę miała zacienioną działkę i nic mi nie urośnie :roll: . Jednak widzę, że przez to mój ogród traci na wyglądzie bo jest płaski mimo różnicy poziomów. Drzewa muszą być i krzewy i iglaki też ;:215 . Chciałam mieć szybki efekt kwiatów i sadziłam głównie byliny ale człowiek uczy się na błędach więc już teraz wiem, że źle robiłam. Na nowej działce nie popełnię tego błędu i na pierwszy rzut pójdą właśnie drzewa, krzewy i iglaki . Raz ,że potrzebują więcej czasu żeby urosnąć a dwa robią klimat w ogrodzie a bez niech się nie da . Co do czosnków to kupuję zawsze w Lidlu ale w zeszłym roku kupiłam też kilka Gladiatorów w Biedrze. Ja również jestem ciekawa tego Ping-Ponga bo jest mało informacji o nim. Kupiłam go również w Lildu :

Obrazek

Wygląda na to, że on kwitnie nieco później. Obstawiam, że nawet w połowie czerwca. Czekam niecierpliwie i na pewno pokażę te kule ;:333 . Pozdrawiam ;:196 .
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

A ja powiem Ci szczerze, że nie lubię roślin szczepionych na pniu . Rosną bardzo powoli, dla mnie za wolno zdecydowanie .
Mam np. katalpę na pniu, no ona to się zabrać za siebie nie może, korona jest mała i kiepsko rośnie .
A to w rzeczywistości ogromne drzewo pięknie kwitnące .

Jak zawsze jestem zachwycony Twoim ogrodem, piwonie, irysy, taka ilość tulipanów ! Coś niesamowitego ;:173
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ewelka właśnie u Wioli przeczytałam, że i Ty będziesz przesadzać swoją kalinę, normalnie możemy klub założyć, tyle przesadzających kalinę już się zebrało ;:306 Moja ma już wprawę w przeprowadzkach, bo w sumie co roku zmienia miejscówkę ;:224
Ładne te ping- pongi, ciekawe jakie duże będą. Moje główkowate w tym roku zastrajkowały ;:218 Nic nie wyszło z jednej kępy a z drugiej tylko cienkie szczypiorki. Za to lasek siewek jest, niech sobie rosną, może za kilka lat coś z tego zakwitnie.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Ewelina ogród bajka aż zazdroszczę :lol: moje czosnki też w tym roku marne, jakieś karłowate :shock:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

A ja takich dużych opakowań czosnkow nie widziałam.
Te różowe kadne6. Przydałyby mi się jeszcze takie. :wink:
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewelinko, Francja Elegancja. Pięknie wszytko komponujesz. u ciebie już mocno kwitną piwonie i róże zaczynają. Moje piwonie jeszcze w pakach. Zimna Zośka przyszła i dobrze, że nie przywiozła ze sobą przymrozków. Trzymam kciuki za udane zakupy następnych drzewek.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Drzewa w ogrodzie są piękne, ale trzeba mieć przestrzeń, na małej jednak lepiej sprawdzają się byliny i jako przeciągacze wzroku- strzeliste trawy lub maluchy w stylu Hakuro czy modrzewia na pniu. Dobrze planujesz, co do nowej działki Ewelinko. Wiśnia Kanzan na żywo była cudna, u mnie w parku kwitły też te puchate, piłkowane, kwiat przepiękny. Pomyśl też o brzozie szczepionej z płaczącymi gałęziami. Zresztą tyle jest cudnych odmian- masz się nad czym pogłowić. :)

Czosnki są cudowne, mnie jak dotąd najbardziej podoba się Purple Sensation. Ping Pongi też sadziłam. Jesienią również planuję dosadzić czosnków- przyciągają wzrok teraz, jak nie ma już wiosennych, a róże jeszcze nie kwitną.

Bardzo masz piękny ogród- wielki szacun przy dzieciach i psiaku za tyle pracy, bo robisz tam chyba głównie sama. ;:63
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Wczoraj ładnie popadało i podlało ogród ;:138 . Teraz to już tylko słoneczko potrzebne i róże otworzą kwiaty :heja . Nie mogę doczekać się bo mam kilka nowości na które niecierpliwie czekam . Powojniki również nie chcą być gorsze i mają mnóstwo pączków i pączusiów . W planach mam koszenie trawnika ale pogoda jest niepewna i w każdej chwili może padać. Wcale się nie pogniewam gdyby popadało jednak popadało , deszcz potrzebny ;:333 .

Seba jak ktoś ma olbrzymią działkę to i drzewa może sadzić olbrzymie :lol: . Moje 19 arów to wcale nie jest dużo. Może gdybym miała 40 to posadziłabym formy nieszczepione ;:224 . Widzisz na ostatnim zdjęciu orzecha u sąsiadki ?? To olbrzymie drzewo i takiej wielkości drzew zmieściłabym może z 5 , dlatego wolę jednak formy na pniu bo są mniejsze i będzie ich więcej ;:224 . Wydaje mi się, że szybkość wzrostu danego drzewa nie jest związane z tym czy jest szczepione na pniu czy nie. Drzewa potrzebują dużo czasu zanim urosną czy są szczepione czy nie . Jak długo masz tą katalpę na pniu ?? Jesteś młody i chciałbyś natychmiastowy efekt ale na dorodne drzewo musisz czekać jakieś 7-10 lat . To prawie połowa Twojego życia więc rozumiem, że to dla Ciebie długo :wink: . Oczywiście masz prawo do swojego zdania i ja to szanuję ;:168 . Dziękuję za pochwały ;:196 . Pozdrawiam :wit .

Agnieszko wydawało mi się, że ta kalina ma być mała a u Wioli jest taka wielka :shock: . U mnie rośnie za blisko tuj i klona więc będzie przeprowadzka :;230 . Ja mam główkowate pierwszy rok i jestem ich bardzo ciekawa . Wiem, że mają malutkie główki ale kolorek fajny ;:215 . Jak tylko Ping- Pongi zakwitną to dam znać jaka ta kula jest . Pozdrawiam :wit .

Lenko przesadzasz :oops: . Jest jeszcze masa roboty ale powoli bo nie wyrobię :wink: . Nie mam pojęcia dlaczego u tylu osób czosnki tego roku są jakieś liche. U mnie wszystko gra i najwidoczniej pasuje im moja gleba.

Aniu bo to trzeba wpadać do Lidla w dzień kiedy wystawiają pudła :lol: . Jest ich tak mało, że czasem ciężko dorwać. Na szczęście mi się udało . Gdyby było więcej na pewno bym wzięła ale nie było . We wrześniu musisz polować .

Ewo dobrze, że tego roku zimni ogrodnicy nie porobili szkód jak w ubiegłym . Fakt- temperatura mocno spadła i noce u mnie były chłodne ale na szczęście bez przymrozków. Na drzewa będę polowała bo jest jeszcze sporo na mojej liście. Wszystkich tego roku nie kupię bo czekam na wyrównanie działki. Pewnie jesienią na tamtej części posadzę trochę iglaków i drzewek . Boję się tylko czy psy mi tego nie zniszczą bo jeszcze ogrodzenia tego roku nie będzie .

Moniko a wiesz, że ja nigdy nie widziałam takiego dorodnego drzewa wiśni Kanzan na żywo ?? Jest sporo cudnych drzew i teraz mogę sobie na nie pozwolić . Brzoza o pokroju płaczącym też jest na mojej liście także na pewno ją kupię . Tylko żebym teraz nie przesadziła i nie posadziła za dużo tych drzew. Czosnki są bardzo fajne to prawda i w grupie robią wrażenie. Ja swoje trochę źle posadziłam ale w przyszłym roku postaram się je przesadzić. Teraz nie bardzo mam jeszcze gdzie . Bardzo dziękuję za pochwały ;:196 . Jak się coś lubi to da się to zrobić nawet przy dzieciach i psie ;:333 .

Pozdrawiam i udanego dnia Wam życzę .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko, uwielbiam Twój ogród, jest tyle do podziwiania! ;:167 Co do czosnków, to byłam nimi zachwycona, ale cóz... pewnie jesienią kupię znowu, a te może przesadzę.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”