Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prymule
jak pamietam razem w styczniu sieliśmy prymule, ja tylko dla uspokojenia swojego sumienia trzymałam parę dni nasiona na mrozie. Powoli bo powoli ale rosną, sporo wypadło na etapie liścieni ( jak juz wcześniej wspomniałam powinny mieć ziemię bardziej piaszczystą - moje były siane do takiej bardziej torfowej ziemi ). Miały problemy jak umiejsciowiły się na "kłaczkach torfowych" - wysychały razem z torfem, ale 20 roślinek udało mi się "utuczyć" i jeszcze miesiąc i przeprowadzą się do ogrodu.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Moja prymula storczykowa ma już 3 lata i to jest jej 4 sezon w którym się już powoli budzi. Siedzi sobie spokojnie w doniczce cały rok, nie dzielona ani odmładzana i jest ok. Byłam zdziwiona jak przeczytałam tutaj że jest to roślina dwuletnia. Na tyle mnie to zdziwiło że cały wieczór szukałam jakichś informacji w internecie na ten temat. Jest jedynie parę wzmianek że jest którtko wieczna w porównaniu z innymi prymulami, ale na pewno nie jest dwuletnia!iga23 pisze:A wiesz, że to dwuletnia roślina?Potem ginie.
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
-
- 100p
- Od: 30 gru 2010, o 15:49
Witam!
Pytanko do znawców pierwiosnków. Co to za gatunek, ewentualnie odmiana.
, .
Roślinę kupiłem w poprzednim roku 0d "baby" na targu. Pojedyncze kwiaty mają około 2,5cm, kwitnie najwcześniej z moich (dużo wcześniej od gruzińskiego), na 1 szypułce 1-3 kwiatków. Kolory na fotkach odpowiadają (na moim monitorze) kolorom w rzeczywistości.
I fotka jako ciekawostka - P. różowy - fajnie wyglądające "oczka"
Pozdrawiam - Waldek
Pytanko do znawców pierwiosnków. Co to za gatunek, ewentualnie odmiana.
, .
Roślinę kupiłem w poprzednim roku 0d "baby" na targu. Pojedyncze kwiaty mają około 2,5cm, kwitnie najwcześniej z moich (dużo wcześniej od gruzińskiego), na 1 szypułce 1-3 kwiatków. Kolory na fotkach odpowiadają (na moim monitorze) kolorom w rzeczywistości.
I fotka jako ciekawostka - P. różowy - fajnie wyglądające "oczka"
Pozdrawiam - Waldek
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
-
- 100p
- Od: 30 gru 2010, o 15:49
Witam!
P sielboda mam, ale to nie to. Sielboda u mnie dopiero liście "wypuszcza" i nie ma biało-żółtych środków
Pozdrawiam - Waldek
P sielboda mam, ale to nie to. Sielboda u mnie dopiero liście "wypuszcza" i nie ma biało-żółtych środków
Pozdrawiam - Waldek
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
No, ja po czasie też zauważyłam, że to nie to, liście inne i takie tam różnice
Ale piękny jest, ten Twój
Ale piękny jest, ten Twój
Pozdrawiam - BabajAGA
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Doczekałam się kwiatków, w rzeczywistości są ciemnofioletowe (przekłamanie aparatu).
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam Monika
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moim zdaniem kolorek jest świetny. Prawda, że mało wiosenny ale niczego mu to nie ujmuje.
Ja mam tylko żółte dzikusy, które przyszły nie wiadomo skąd. Jeszcze nie kwitną, bo wysiały się w zupełnym cieniu ale skoro tak same chciały to ich sprawa. A patrząc na te cuda z nasion coś czuję, że za rok sama coś wysieję...
Ja mam tylko żółte dzikusy, które przyszły nie wiadomo skąd. Jeszcze nie kwitną, bo wysiały się w zupełnym cieniu ale skoro tak same chciały to ich sprawa. A patrząc na te cuda z nasion coś czuję, że za rok sama coś wysieję...
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
zastanawiam się czy można już hartować prymulki siane w styczniu, mają już po kilka liści właściwych. Ma może ktoś doświadczenie lub sugestie w tym temacie
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moim do hartowania jeszcze daleko, jeden listek. I znalazłam wśród siewek kilka intruzów, które udawały prymulki, a ja tak o nie dbałam. Zdradziły się w końcu...