Poziomki - uprawa cz. 1
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Poziomki - uprawa
Witaj Wanilia!
Skoro wykiełkowały to dobrze. Piasek dodaje się w celu polepszenia struktury gleby jak i również wpływa on na kiełkowanie nasion i rozwój korzeni. Ja zawsze do produkcji rozsady używam mieszanki:
ziemi z ogrodu : torfu : piasku, w skali 1:1:1
Nigdy jeszcze nie odniosłem porażki w przygotowywaniu rozsady w takiej ziemi. Po przepikowaniu poziomek do takiej ziemi podlewam ją rozcieńczonym florowitem w proporcjach podanych na opakowaniu.
W sklepach ogrodniczych są dostępne różne rodzaje ziemi, a na wszystkich jest podana kwasowość ziemi.
Odpowiednia gleba do poziomek będzie między 5,5 - 6pH.
W gruncie ziemia najodpowiedniejsza to piaszczysto gliniasta, średnio zwięzła.
Skoro wykiełkowały to dobrze. Piasek dodaje się w celu polepszenia struktury gleby jak i również wpływa on na kiełkowanie nasion i rozwój korzeni. Ja zawsze do produkcji rozsady używam mieszanki:
ziemi z ogrodu : torfu : piasku, w skali 1:1:1
Nigdy jeszcze nie odniosłem porażki w przygotowywaniu rozsady w takiej ziemi. Po przepikowaniu poziomek do takiej ziemi podlewam ją rozcieńczonym florowitem w proporcjach podanych na opakowaniu.
W sklepach ogrodniczych są dostępne różne rodzaje ziemi, a na wszystkich jest podana kwasowość ziemi.
Odpowiednia gleba do poziomek będzie między 5,5 - 6pH.
W gruncie ziemia najodpowiedniejsza to piaszczysto gliniasta, średnio zwięzła.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja po pikowaniu przeniosłam do pomieszczenia ( 20 st C ) i po dwóch dniach od pikowania mogę powiedzieć, że poziomki rosną w oczach.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 maja 2008, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za odpowiedź. A planujesz je jakoś hartować? Kiedy będziesz sadziła do gruntu?
- esony1
tak, ale jeszcze za wcześnie na hartowanie, potrzymam jeszcze w ciepeku na parapecie, trochę podtuczę może biohumusem za jakiś czas. Zazwyczaj po tygodniu od pikowania trochę zasilam odrobiną i dopiero jak minie niebezpieczeństwo przymrozków sadzę do gruntu. U mnie rosną pod borówkami amerykańskimi i mają się dobrze...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Witajcie
Jak Was tak czytam, to dopiero widzę jaka jestem "zielona"
Bardzo zatęskniłam za własnymi poziomkami, czy jeszcze mogę wysiać teraz??
Mam działeczkę i dopiero zaczynam ją zadrzewiać owocowymi drzewami i oczywiście mam chrapkę też na własne poziomki, truskawki, maliny, borówkę amerykańską i wszystko co jest smaczne i zdrowe ;)
Na działce jest gleba chyba raczej mniej niż średniej jakości. Pod 30 cm ciemną jest piasek. Oczywiście mam zamiar nawozić i dokarmiać naturalnymi nawozami. Poradźcie proszę w sprawie poziomek i jeśli możecie w sprawie innych ogrodowych smakołyków też.
Jak Was tak czytam, to dopiero widzę jaka jestem "zielona"
Bardzo zatęskniłam za własnymi poziomkami, czy jeszcze mogę wysiać teraz??
Mam działeczkę i dopiero zaczynam ją zadrzewiać owocowymi drzewami i oczywiście mam chrapkę też na własne poziomki, truskawki, maliny, borówkę amerykańską i wszystko co jest smaczne i zdrowe ;)
Na działce jest gleba chyba raczej mniej niż średniej jakości. Pod 30 cm ciemną jest piasek. Oczywiście mam zamiar nawozić i dokarmiać naturalnymi nawozami. Poradźcie proszę w sprawie poziomek i jeśli możecie w sprawie innych ogrodowych smakołyków też.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Witam, wczoraj pogalopowałam w deszczu do sklepu ogrodniczego, nabyłam drogą kupna siew poziomki, oraz ziemię uniwersalna.
Niestety na opakowaniu siewu jest mowa o mieszance podłoża: 1:1:1 ziemi uniwersalnej, piasku i kompostu.
W domu mam podłoże do kaktusów doi storczyków ;) i tą ziemię uniwersalną wczoraj nabytą.
Mogę to wykorzystać (a jeżeli tak to co najlepiej) czy gnać dzisiaj po ziemię kompostową
Nie da się ukryć, że moja wiedza jest równa zeru
Niestety na opakowaniu siewu jest mowa o mieszance podłoża: 1:1:1 ziemi uniwersalnej, piasku i kompostu.
W domu mam podłoże do kaktusów doi storczyków ;) i tą ziemię uniwersalną wczoraj nabytą.
Mogę to wykorzystać (a jeżeli tak to co najlepiej) czy gnać dzisiaj po ziemię kompostową
Nie da się ukryć, że moja wiedza jest równa zeru
- gorzka
- 100p
- Od: 7 sty 2011, o 14:24
Ja to się na ziemi nie znam więc nie podpowiem- wszystko siałam w ziemi do sadzonek i pikowania. Znając siebie to wsadziłabym je do ziemi uniwersalnej, a potem ewentualnie do pikowania użyła już lepszej, albo dalej do tej samej i tyle.
Ale tak jak mówię nie znam się
Ale tak jak mówię nie znam się
pozdrawiam Gocha
Grażka, ja siałam tylko do ziemi uniwersalnej i póki co mam ładne poziomeczki, nic się z nimi niepokojącego nie dzieje. Poziomeczki wysiewałam po raz pierwszy, więc moja wiedza też nie jest ogromna
ps. miło spotkać tu kogoś ze swoich okolic
ps. miło spotkać tu kogoś ze swoich okolic
Pozdrawiam! Tereska
- esony1
podsyp troche ziemi do kaktusów ( powinna być bardziej piaszczysta ) i będzie dobrze. Przykryj folią aby miały stałą wilgotność i czekaj na efekty...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Widzę, że jedną przyszłą sadzonkę stanowią 2-3 roślinki:). Tak powinno się robić? Czy lepiej pojedyńczo? jutro się biorę za rozsadę moich, dzisiaj zakupiłam do tego paletę:). I weszłam na forum żeby naocznie przekonać się, że takie maleństwa można już pikować. I ku mojemu zaskoczeniu można a raczej trzeba:).
- esony1
jak masz ich bardzo bardzo dużo to możesz po dwie / trzy roślinki pikować. Jeżeli masz wystarczająco dużo wolnego miejsca lub mniej siewek to polecam pikować po jednej roślince. Bardzo ładnie i szybko się rozrastają i być może jeszcze w tym roku będziesz jadła poziomki z własnych krzaczków.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Ja popikowałam swoje poziomki kępkami ,nie miałam i innego wyjścia
mam nadzieje że mimo wszystko urosną
mam nadzieje że mimo wszystko urosną
Pozdrawiam Iwona