Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Poziomki - uprawa

Post »

Witaj Wanilia!

Skoro wykiełkowały to dobrze. Piasek dodaje się w celu polepszenia struktury gleby jak i również wpływa on na kiełkowanie nasion i rozwój korzeni. Ja zawsze do produkcji rozsady używam mieszanki:
ziemi z ogrodu : torfu : piasku, w skali 1:1:1
Nigdy jeszcze nie odniosłem porażki w przygotowywaniu rozsady w takiej ziemi. Po przepikowaniu poziomek do takiej ziemi podlewam ją rozcieńczonym florowitem w proporcjach podanych na opakowaniu.

W sklepach ogrodniczych są dostępne różne rodzaje ziemi, a na wszystkich jest podana kwasowość ziemi.
Odpowiednia gleba do poziomek będzie między 5,5 - 6pH.
W gruncie ziemia najodpowiedniejsza to piaszczysto gliniasta, średnio zwięzła.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja po pikowaniu przeniosłam do pomieszczenia ( 20 st C ) i po dwóch dniach od pikowania mogę powiedzieć, że poziomki rosną w oczach.
pozdrawiam
Edyta
nimmid
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 maja 2008, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź. A planujesz je jakoś hartować? Kiedy będziesz sadziła do gruntu?
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak, ale jeszcze za wcześnie na hartowanie, potrzymam jeszcze w ciepeku na parapecie, trochę podtuczę może biohumusem za jakiś czas. Zazwyczaj po tygodniu od pikowania trochę zasilam odrobiną i dopiero jak minie niebezpieczeństwo przymrozków sadzę do gruntu. U mnie rosną pod borówkami amerykańskimi i mają się dobrze...
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witajcie :)
Jak Was tak czytam, to dopiero widzę jaka jestem "zielona" :shock:

Bardzo zatęskniłam za własnymi poziomkami, czy jeszcze mogę wysiać teraz??

Mam działeczkę i dopiero zaczynam ją zadrzewiać owocowymi drzewami i oczywiście mam chrapkę też na własne poziomki, truskawki, maliny, borówkę amerykańską i wszystko co jest smaczne i zdrowe ;)
Na działce jest gleba chyba raczej mniej niż średniej jakości. Pod 30 cm ciemną jest piasek. Oczywiście mam zamiar nawozić i dokarmiać naturalnymi nawozami. Poradźcie proszę w sprawie poziomek i jeśli możecie w sprawie innych ogrodowych smakołyków też.
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24

Post »

no pewnie
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witam, wczoraj pogalopowałam w deszczu do sklepu ogrodniczego, nabyłam drogą kupna siew poziomki, oraz ziemię uniwersalna. :D
Niestety na opakowaniu siewu jest mowa o mieszance podłoża: 1:1:1 ziemi uniwersalnej, piasku i kompostu.
W domu mam podłoże do kaktusów doi storczyków ;) i tą ziemię uniwersalną wczoraj nabytą.
Mogę to wykorzystać (a jeżeli tak to co najlepiej) czy gnać dzisiaj po ziemię kompostową :?:
Nie da się ukryć, że moja wiedza jest równa zeru :oops:
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24

Post »

Ja to się na ziemi nie znam więc nie podpowiem- wszystko siałam w ziemi do sadzonek i pikowania. Znając siebie to wsadziłabym je do ziemi uniwersalnej, a potem ewentualnie do pikowania użyła już lepszej, albo dalej do tej samej i tyle.

Ale tak jak mówię nie znam się :)
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Od: 3 lut 2011, o 09:34

Post »

Grażka, ja siałam tylko do ziemi uniwersalnej i póki co mam ładne poziomeczki, nic się z nimi niepokojącego nie dzieje. Poziomeczki wysiewałam po raz pierwszy, więc moja wiedza też nie jest ogromna ;:14

ps. miło spotkać tu kogoś ze swoich okolic ;:138
Pozdrawiam! Tereska :)
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

podsyp troche ziemi do kaktusów ( powinna być bardziej piaszczysta ) i będzie dobrze. Przykryj folią aby miały stałą wilgotność i czekaj na efekty... ;:65
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

ulikmi pisze:moje popikowane poziomeczki- stoją na południowym parapecie nad kaloryferem -czyli maja bardzo ciepło podlewam je dwa razy dziennie i dość ładnie rosną Obrazek
Widzę, że jedną przyszłą sadzonkę stanowią 2-3 roślinki:). Tak powinno się robić? Czy lepiej pojedyńczo? jutro się biorę za rozsadę moich, dzisiaj zakupiłam do tego paletę:). I weszłam na forum żeby naocznie przekonać się, że takie maleństwa można już pikować. I ku mojemu zaskoczeniu można a raczej trzeba:).
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak masz ich bardzo bardzo dużo to możesz po dwie / trzy roślinki pikować. Jeżeli masz wystarczająco dużo wolnego miejsca lub mniej siewek to polecam pikować po jednej roślince. Bardzo ładnie i szybko się rozrastają i być może jeszcze w tym roku będziesz jadła poziomki z własnych krzaczków. ;:65
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Ja popikowałam swoje poziomki kępkami ,nie miałam i innego wyjścia
mam nadzieje że mimo wszystko urosną :wit