Bób cz.1
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób
Agrowłóknina dobra jest bo nasionka szybko pod nią kiełkują.Ale i chwasty nie czekają.Też rosną.Tak,że nie ominie Cię plewienie.Tylko chyba czarna folia nie pozwala chwastom na szybkie rośnięcie.Zrobiłam tak kiedyś przy ogórkach.Ale tez szybko nagrzewała się i parzyła roślinki.
Krzysiek!
Chyba za dobra ziemię ma Twój bób kiedy taki wysoki i trzeba go przywiązywać.Ale jak trza to trza.
Krzysiek!
Chyba za dobra ziemię ma Twój bób kiedy taki wysoki i trzeba go przywiązywać.Ale jak trza to trza.
Ja będę miała pierwszy raz bób, ale jak by się kładł, to mi po głowie chodzi, aby na początku i na końcu rzędu wbić po kołeczku, do nich sznurek z dwóch stron bobu...Może będzie stać na baczność11krzych pisze:Ja też zawsze siałem bób tak późno(i jeszcze później), bo byłem amatorem. Od tego roku dzięki temu forum stałem się specjalistą i wysiałem w marcu/kwiecień (a wystarczyło user manual na torebce poczytać).
A teraz bez żartowania: posiałem w tym roku bób w normalnym terminie, to sobie porównam plonowanie i ataki mszyc (ostre!!!) do tego co miałem w poprzednich dwu sezonach.
A teraz z innej beczki. Zawsze bób podwiązywałem (jak pomidory). Trzeba te krzaki podwiązywać, czy to tylko się w mojej głowie urodziło ? Podwiązywałem "na czuja", bo mi się kładł/chciał kłaść i wymyśliłem, że trzeba to palikować. Podwiązujecie bób do palików czy nie potrzeba takich mecyji?
Pozdr:)
Krzysiek.
- roverek
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lip 2010, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani muszę się pochwalić. Mój bób już powschodził i ma się całkiem fajnie! Niektóre roślinki mają już po 5 cm wzrostu. Pewnie, że naprzeciw Waszych, to jeszcze maleństwo,ale widzę, że jednak warto było. Oby tylko go nic nie dopadło.
Pozdrawiam
Stanisław
Stanisław
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
To jeszcze moje doświadczenie co do siania bobu - późniejszy termin też nie jest zły i plon będzie, ale:
1. plon będzie ciut skromniejszy
2. Większy atak mszycy
3. Przy wczesnym siewie można zagon wykorzystać na poplon ( w zeszłym roku doczekałem się pięknych brokułów sadzonych z rozsady po bobie).
4. bób dobrze znosi przymrozki
1. plon będzie ciut skromniejszy
2. Większy atak mszycy
3. Przy wczesnym siewie można zagon wykorzystać na poplon ( w zeszłym roku doczekałem się pięknych brokułów sadzonych z rozsady po bobie).
4. bób dobrze znosi przymrozki
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do podwiązywania bobu to u siebie tego nie robiłam, był dość gęsto i prawdopodobnie dlatego ani mu się śniło kłaść :P
Mszyce zaatakowały go na tyle późno że po prostu oberwałam czubki razem z mszycami i spokój.
Mszyce zaatakowały go na tyle późno że po prostu oberwałam czubki razem z mszycami i spokój.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2011, o 10:15
Witam w tym roku po raz pierwszy posadziłem bób , co kilka dni opryskuje opryskiem Karate ale mam problem od kilku dni zauważyłem że niektóre liście zaczynają się skręcać do środka nie wiem co jest przyczyną .
Możecie coś doradzić co to może być
Możecie coś doradzić co to może być
Po co opryskujesz co kilka dni? Ja mam bób od kilku lat, nigdy go żadną chemią nie pryskałam, bo zawsze zdrowo rósł. Co do zwijania liści - sprawdź, czy nie ma mszyc, one bób bardzo lubią (a można je zlikwidować pryskając rozcieńczoną gnojówką z pokrzywy lub wodą ze zmiksowanym czosnkiem).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2011, o 10:15
Pryskam karate najwyżej dwa razy w tygodniu , w zawiniętych liściach mszycy nie ma - sprawdzałem
Gnojówką nie pryskam bo od znajomego dowiedziałem się że daje to mierne skutki , lepiej pryskać to chemicznie przynajmniej daje gwarancje że jeśli będą robale to bardzo mało albo wcale , chemia nie zaszkodzi bo jest używana tylko w okresie kwitnienia rośliny . Tak mi powiedział znajomy , a na liście mówi że to może być mączniak rzekomy i żebym miedzianem go potraktował .
Gnojówką nie pryskam bo od znajomego dowiedziałem się że daje to mierne skutki , lepiej pryskać to chemicznie przynajmniej daje gwarancje że jeśli będą robale to bardzo mało albo wcale , chemia nie zaszkodzi bo jest używana tylko w okresie kwitnienia rośliny . Tak mi powiedział znajomy , a na liście mówi że to może być mączniak rzekomy i żebym miedzianem go potraktował .
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też stosuję incektycydy na mszyce. Rozrobiłem sobie w małym opryskiwaczu 1 litr preparatu Decis i od tygodnia używam jak zauważę kolonię mszyc. Takie miejscowe "psiknięcie". Na razie działa skutecznie. Mszyce po godzinie już są martwe. Dwa dni później znajduję kolonie na innych roślinach i znowu miejscowo - psik. Tą metodą litr starcza mi na długo, a przy okazji jeszcze "załatwię" kolonie mszyc na gruszach i jabłonkach.
bób Bonzo, sadzony z rozsady 22 marca zawiązuje strąki (zdjęcie z poniedziałku); ale to żadna rewelacja, bo rozsady wsadzone do gruntu bardzo długo stały w miejscu.
Dragon - siany 22 marca - pierwsze kwiaty przekwitają, więc są zawiązki strąków
Siałem jeszcze bób 5 kwietnia żeby mieć późniejsze zbiory i ten też od tygodnia kwitnie.
Eksperymentalnie cześć nasion bobu zaprawiałem. Na razie nie widać żadnej różnicy w rozwoju zaprawianych i niezaprawianych, ani w tempie wzrostu, terminie kwitnienia czy "zdrowotności" roślin. I to wbrew zapewnieniom reklamy, że zaprawianie nasion przyspieszy wzrost. W warunkach w jakich u mnie rośnie bób zaprawianie jak na razie okazało się nie przynosić żadnych korzyści.
A w ogóle to przyznajcie, że kwiaty bobu mają bardzo miły zapach.
bób Bonzo, sadzony z rozsady 22 marca zawiązuje strąki (zdjęcie z poniedziałku); ale to żadna rewelacja, bo rozsady wsadzone do gruntu bardzo długo stały w miejscu.
Dragon - siany 22 marca - pierwsze kwiaty przekwitają, więc są zawiązki strąków
Siałem jeszcze bób 5 kwietnia żeby mieć późniejsze zbiory i ten też od tygodnia kwitnie.
Eksperymentalnie cześć nasion bobu zaprawiałem. Na razie nie widać żadnej różnicy w rozwoju zaprawianych i niezaprawianych, ani w tempie wzrostu, terminie kwitnienia czy "zdrowotności" roślin. I to wbrew zapewnieniom reklamy, że zaprawianie nasion przyspieszy wzrost. W warunkach w jakich u mnie rośnie bób zaprawianie jak na razie okazało się nie przynosić żadnych korzyści.
A w ogóle to przyznajcie, że kwiaty bobu mają bardzo miły zapach.