Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agula76 - słuszna uwaga, rzeczywiście w dwóch miejscach ma podwójne gałęzie, wyrastające na jednym poziomie, ale zostawiłem je celowo: raz - by drzewko miało trochę więcej zielonego (dla fotosyntezy) dwa - ona jednak nie jest w pełni zdrowa i nie wiem które gałązki będą lepiej rosły.
Identycznie jest z gałązkami pomiędzy pierwszym załamaniem (tym naturalnym) i drugim - też powinny być usunięte ale mogą się przydać dla innego jeszcze pomysłu o którym niżej. Z tą "zielenią" - to jest tak, że na sośnie nie jest jej tak łatwo tyle uzyskać co na drzewkach liściastych.
Carol1 - sprecyzuj, bo nie bardzo kumam o co chodzi. Po sprawdzeniu w zapiskach, mam ją od 2000 roku. Mogła mieć wtedy 3-4 lata (chyba takie sprzedają). Cóż, zgadzam się - nie jest to nic wyjątkowego. Pień jest raczej cienki, styl niezbyt "wyrobiony" i wyszukany. W tej formie jak na zdjęciach najlepiej by ją było wsadzić do "prawdziwego" gruntu na przynajmniej 2-3 lata - niestety działki w dalszym ciągu nie posiadam. Ogólnie, to chciałem tylko pokazać, że i z takiego "krzaczora" można coś próbować tworzyć.
Czarodziej-u - trochę się obawiam, czy przycięcie igieł by przeżyła. Styl Fukinagashi, jest trudnym stylem do utrzymania, w dodatku z tak cherlawej sosny, chociaż korzenie ma całkiem całkiem:
Obrazek Obrazek
Już w trakcie jej wyginania przyszła mi do głowy jeszcze inna myśl, która mógłby chociaż częściowo być zbliżona do Twojego pomysłu.
Coś takiego: Obrazek w zbliżeniu: Obrazek
Ucięcie jej w zaznaczonym miejscu, zdjęcie kory i wyżłobienie pnia do białości - do najbliższych gałęzi, czyli tak zwany Jin. Wtedy mogły by się przydać gałęzie o których pisałem powyżej. Konieczna byłaby pewnie dalsza redukcja korzenie i mniejsza doniczka. Ale o tym pomyślimy za rok lub dwa.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Korzenie przyciąłbym jej raczej tak jak zaznaczyłem na zdjęciu, co do igieł ja tak formuję swoje rosnące w gruncie i mam piękne kulki (nie zauważyłem by im to w jakikolwiek sposób szkodziło), będę w niedzielę na działce to porobię fotki jak wyglądają, ważne by nie przyciąć igieł więcej niż o połowę a systemu korzeniowego nie więcej jak o 1/3 bo kosodrzewina nie bardzo to toleruje.

Obrazek

Co do kształtu zrób ją tak jak ja zaznaczyłem na fotce i sam oceń efekt wizualny, poza tym spróbuj wyobrazić sobie ją w takiej formie za kilka lat będzie bomba. :wink:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzenie są obcięte do poziomu czerwonej linii, którą od razu naznaczyłem na zdjęciu. Co do zmiany stylu jednak się nie zdecyduję - wierz mi na słowo - ja ją mogę oglądać z różnych strony, poodchylać gałęzie - taki będzie na razie najlepszy. Natomiast jeżeli chodzi o obcięcie igieł - na pewno to zrobię, chociaż jeszcze tego na swoich dotychczasowych sosnach nie próbowałem. Z literatury wiem, że drzewko trzeba często spryskiwać, obcięte igły do roku opadają ale nowe są już zdecydowanie mniejsze. Myślę, że maj lub czerwiec będą do tego najlepszymi miesiącami - teraz musi trochę odżyć, choć już pokazały się nowe świeczki.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Hmm, nie widze tej rośliny, sory. Gdybym miał się takim materiałem zająć to tą długą gałąź na dole bym podniósł, z tego co teraz jest pniem zrobił krótkiego jina. Uzyskałbym przez to bardziej zwężający się pień, zieleń bliżej pnia i ciekawszą sylwetke rośliny. Potem w koronie jakiś jin i pasuje. Jeśli chodzi o cięcie igieł to wiem że się igły roczne tnie po to żeby odpadły i doświetliły rośline, a nie po to żeby igły się robiły krótsze. Czytałem, że zeby zmniejszyć igły tzreba co roku zostawiać jedną świeczke, w odpowiednim momencie ją skrócić, a po jakimś czasie wyciąć, aż do starych igieł, wtedy sosna puszcza pąki, zostawiamy dwa i igły się zmiejszają. Może to jakiś mój błąd ale tak czytałem. No i przypominam, że gałęzie sosny powinny się rozchodzić na 2.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gałęzie po to się "opuszcza" w dół aby stwarzały wrażenie starych, "przygiętych czasem" - więc bez sensu jest ich kierowanie do góry i to praktycznie w każdym stylu. Jedynym wyjątkiem, gdzie tak kieruje się gałęzie (do góry) jest styl miotlasty Hoikidachi.
Następnie piszesz tak: krótki jin (bardziej zwężający się pień), zieleń bliżej pnia i ciekawsza sylwetka rośliny. Potem w koronie (znowu) jin i pasuje. Fantazjujesz ?
Jin w koronie na gałęziach i pniu o grubości mniejszej niż ołówek ?
Reszta to teoria wyczytana z książki A.Płochockiego "Bonsai". W dodatku źle zinterpretowana. Fakt ta książka (pierwsza w Polsce) była dla mnie gwiazdą przewodnią w sztuce bonsai. Jednak jak twierdzą fachowcy (literatura o bonsai, także fora o bonsai) trochę się już "przedawniła" i wiele rzeczy robi się inaczej niż tam podano. Tak np. z własnego doświadczenia wiem (nie wyczytałem - tylko wiem) i nie polecam całkowitego usuwania świeczek na kosodrzewinie. Być może jest to możliwe na sośnie pospolitej lub limbie i to nie jak piszesz: "co roku zostawiać jedną świeczke, w odpowiednim momencie ją skrócić, a po jakimś czasie wyciąć, aż do starych igieł, wtedy sosna puszcza pąki, zostawiamy dwa i igły się zmiejszają" - tylko wycina się od razu.
Kompletnie nie rozumię i nie mogę do niczego dopasować ostatniego zdania.

Poobracałem dzisiaj tą moją "nieszczęsną" sosnę i znalazłem (wg mnie) trochę ciekawszą stronę frontową:
Obrazek
Załamania się niwelują, najdłuższa gałąź optycznie się skróciła. Igły oczywiście są dalej za długie a niektóre gałązki trzeba usunąć. Myślę, że dobrze by jej zrobił pobyt w "prawdziwym" gruncie. Piękne Moyogi ze sosny górskiej mają min. 30 lat - ta ma tylko ok. 12.
Na tym kończę temat tej sosny - była ona pokazana tutaj w celach poglądowych i można powiedzieć "szkoleniowych". Wrócimy do niej w innym czasie.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

1. Wiem po co gałęzie gnie sięw dół, ale nie zrozumiałeś.
2.
Jin w koronie na gałęziach i pniu o grubości mniejszej niż ołówek ?
Nie miałem pojęcia jaka jest grubość pnia bo nie podałeś, mimo tego, że jeszcze na stronie 8 zwracałeś mi uwage na to, że nie podałem wymiarów rośliny.
3. książki A.Płochockiego nie czytałem, bazowałem na wiedzy Mariusza Komsty i rozmowie z nim. Jest to osoba, która uczyła się tej sztuki w Japoni u prawdziwego Mistrza, teraz prowadzi pokazy i warsztaty w Europie, a link do zdjecia objaśniającego technike skracania igieł u sosny (czarnej, kosodrzewiny i zwyczajnej) wyśle Ci na pw.
4. Jesteś do mnie bardzo negatywnie nastawiony, ale nie przeszkadza mi to, wręcz odwrotnie i dlatego mam zamiar wytłumaczyć Ci co ja bym zrobił, a wytłumacze obrazkiem.

Obrazek

Teraz górne gałęzie i zieleń masz bliżej pnia, wystarczy je skierować w bok lub w dół, przez co możesz uzyskać w miare ciekawego literata.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liczy się pomysł - bardzo ciekawy, aczkolwiek trudny do wykonania. Reszty nie komentuję, bo to jakby grochem o ścianę...
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Akurat jeśli chodzi o numer 2 to mógłbyś podaćwymiary, jeśli chodzi o numer 3 to mógłbyś powiedziec co o tym sądzisz. Czy trudny nie wiem, może udałoby się wygiąć w ciągu roku z pomocą rafi.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Carol1 cały czas mam wrażenie że podana nazwa tego drzewka jest nieprawidłowa :? , niestety moje liście bardzo się różnią od pokazanej na zdjęciu.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

To roślina jak każda inna, więc możesza zapytać bardziej doświadczonych w dziale identyfikacji roślin. :) Potem daj znać jaką dostałaś odpowiedź.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Poszukałam w necie i wyglądem przypomina SERIZJE Cuchnącą :? , mam nadzieje że nie cuchnie :? , tu link więc możesz mnie zweryfikować czy dobrze poszukałam. Właśnie takie listki ma moje bonsai, może zdjęcie było nie takie.

http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php?f=29&t=2039
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładniej: serissa cuchnąca Serissa foetida - angielska nazwa jest zdecydowanie ładniejsza: drzewo tysiąca gwiazd. Brzydko pachną korzenie i ponoć kora po oderwaniu (nie wiem czy polecać próbę oderwania kawałeczka kory). Bardzo pięknie kwitnie białymi kwiatkami (brzydko nie pachną). Nigdy jej nie miałem, bo jakoś zawsze "odstraszała" mnie właśnie ta nazwa. Obecnie trudna ją dostrzec w marketach i kwiaciarniach (przynajmniej u mnie).
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

A u mnie tego gatunku zatrzęsienie, ale jest bardzo drogi, za to drzewko 70zł. Jednak podoba mi się w nim to że bardzo szybko się zazieleniło nowymi listeczkami :lol: , nie mniej jednak jeżeli ładnie zakwitnie to sprawię sobie jeszcze jedno :lol:
I jak na razie nie śmierdzi :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”