Mieczyki ( Gladiola )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mieczyk ( Gladiola )

Post »

Posadź jak najszybciej kwiaty będą późno,ale powinny zakwitnąć do mrozów.Namocz w środkach na grzyba i przeciwko wciornastkom koniecznie.
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok dzięki wielkie :)) Dzisiaj jeszcze kupiłam mix różowy sztuk 30 w nomi za 13,99 :P to posadzę jutro wszystko hurtem i będę trzymała kciuki :))
Pierwsze kwiaty już mam - kolor mega czerwony jednolity. Aż mnie kusi żeby do wazonu ciąć :P Chyba zostałam "zamieczykowana" :;230 i obsesja się pogłębi za rok :P
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

Eh mieczyki posadziłam, wyrosły ładne liście no ale zakwitnąć chyba nie zdążą. ?W dzień ładnie świeci słoneczko ale rano przymrozki bo cukinie ścięło :roll: i tak się zastanawiam wykopać te mieczyki i wysuszyć na słońcu taż żeby liście obeschły? Czy trzymać jeszcze w ziemi?? Potraktować je tak samo jak mieczyki które kwitły??
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nanavel w ziemi pierwszy przymrozek tak szybko nie przejdzie do bulw,wykop obetnij na wysokość 10 cm ,ja ukręcam, ale trzeba mieć wprawę by nie uszkodzić bulw wszystkie wysusz w pomieszczeniu przewiewnym.Później ja wysusza się to porozdzielaj małe bulwki i zdejmij brudną łuskę.
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja miałam problem w tym roku z kwitnięciem porostu z suszy i upałów gotowały się :(
Awatar użytkownika
Wanilia
50p
50p
Od: 15 mar 2011, o 16:43

Post »

Dla tych którzy boją się o przemarznięcie swoich cebulek mieczyków powiem, że w tym roku parę moich mieczyków przezimowało w gruncie! Sama nie mogłam uwierzyć, ale im się udało i w ładnie po przezimowaniu zakwitły. Nie polecam jednak zostawiać mieczyków na zimę, nie wiadomo jak niskie temperatury będą w tym roku.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witajcie
U mnie podobnie, jak u Nanawel fioletowe mieczyki w pączkach :!:
W zeszłym roku zmarzły i nie rozwinęły się.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

Ehhhh skusiłam się i zrobiłam zamówienie za 200zł u hurtowni "królik" w zamówieniu między innymi znalazły się mieczyki - mix 100sztuk, 30 czarnych, 15 zielonych, 15 żółto pomarańczowych, 5 żółtych, 5 egzotycznych tango i 100 białych. Kurcze niby wiem ze białe były za 28zł 100sztuk ale nikt mnie nie uprzedził że są zapleśniałe;/ cebulki przyszły w worku słabo podsuszone i na każdej piętce ślady pleśni ;/ mix 100 sztuk niby nie spleśniały ale za to kiełkujący ;/ czyli były przechowywane w nieodpowiednich warunkach, a myślałam ze skoro taka duża hurtownia to prześlą dobry towar;/
Niby wiem że mieczyki sadzi się przełom kwietnia i maja, z tym że w tamtym roku będąc kompletnie zielona posadziłam je już na początku kwietnia jak tylko je kupiłam w markecie budowlanym i pogoda mi poszła na rękę inie zmarzły, stąd pytanie, wsadzać te kiełkujące mieczyki już po świętach koło 11 kwietnia na przykład? czy czekać do terminu? No i co ja mam zrobić z tymi białymi :( Raczej nie wchodzi w rachubę wywalenie ich, możne gdybym je podsuszyła to niektóre cebule dadzą rade jak uważacie?
Obrazek Obrazek
Tomekwie
50p
50p
Od: 23 sty 2015, o 20:50

Post »

Witam
Nanavel moim zdaniem można sadzić jak tylko ziemia się nagrzeje . W razie draki i mrozów przykryć włókniną i tyle. Te spleśniałe trochę podsuszyć a przed sadzeniem zaprawić np. Kaptanem .
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

No to pozytywne informacje :D Dziękuję :) Planowałam sadzić po 50 cebulek w soboty i tak co tydzień żeby mi wszystkie nie kwitły na raz bo planowałam je do wazonu ciąć. Da radę tak sterować kwitnieniem mieczyków? Czy teoria jest dobra a w praktyce nic z tego nie wychodzi??
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Muszę sie podzielić pewną rewelacją.

Wczoraj wykopałam mieczyki

Obrazek

Zapomniałam je wykopać na zimę. Śniegu było dużo, pomyślałam, że może przeżyją.
I faktycznie, przeżyły w doskonałym stanie.

Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Oj, w marcu ja bym już ich nie ruszała. Chyba że chcesz posadzić gdzie indziej, ale muszę przyznać że jak na zimujące w glebie wyglądają całkiem dobrze ;:3
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

A co z tym sterowaniem kwitnieniem poprzez systematyczne wysadzanie cebulek? Nawet gdybym chciała posadzić hurtem w jednym terminie to bym nie dała rady bo w tamtym roku miałam jakieś 30 cebulek a w tym roku mam ich już w tej chwili około 300 :P plus cebulki "przedszkolne". Może pierwsze cebule wsadzić w donice i je wysadzić pod koniec kwietnia? Tak żeby przyspieszyć kwitnienie? Da radę tak wsadzać cebule żeby kwiatami cieszyć się od początku sezonu do pierwszych przymrozków? Czy mieczyki po ścięciu kwiatostanu umieją zmobilizować się do ponownego kwitnienia? czy po wycięciu kwiatostanu idą w liście i cebulki przybyszowe??
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”