Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie

Post »

Beatko - moje stoją od 3 lutego, ale z wsadzeniem do doniczki poczekam na gąszcz korzeni - inaczej mogą "paść"
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe sadzonki ;:215 . Moje moczenie zakończyło się porażką i chyba już sobie odpuszczę :| .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
renata d
100p
100p
Od: 4 paź 2009, o 18:14

Post »

Ja też dwa razy próbowałam i nic z tego nie wyszło.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Trzeba próbować :wink:
u mnie już część w doniczkach a pozostałe w wodzie . Early Sensation - jedna z wcześniejszych hortensji nawet w kupeczkach się spieszy ;:306

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
babuszka1
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 13:28

Post »

Masz dobrą rękę- wszystkie jak na zawołanie piękne i nawet zaczynają" pąkować"!! Ja w grudniu dałam do wody ale po pokazaniu się kilku białych punkcików na dole wszystkie badylki zaczęły się ślimaczyć i musiałam wyrzucić. Może miały za dużo wilgoci- nie wiem ale teraz spróbuję z pół zdrewniałych :roll:
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Babuszka, moje z zeszłego roku stały dwa miesiące i cały prawie ten czas się ślimaczyły ale zmieniałam co jakiś czas wodę a korzonki ostatecznie puściły piękne
Paulina
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Kurcze,,,Wam patyczki już kwitną ,a mi moja kilkuletnia hortensja w ogrodzie ani myśli zakwitnąć.Piękne wielkie krzaczysko o błyszczących zdrowych liściach ,ale strasznie uparte.Chyba ma za dobrze :evil:
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Pestko,Ty masz chyba ogrodową i prawdopodobnie marzną jej zeszłoroczne pączki w zimie;dlatego nie kwitnie.Bukietowe mają skromniejsze listki,ale kwitną na tegorocznych pędach.Te nasze zimowe uprawy to właśnie bukietówki.Ale co ręka Ewy,to już inny temat.
Halina
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Pewnie masz rację.Najwyraźniej na nic się zdaje przykrywanie na zimę :?
Gdybyście mały dziewczynki na zbyciu jakieś patyczki bukietowych....była bym bardzo wdzięczna :oops:
Maja80
50p
50p
Od: 25 mar 2013, o 21:32

Post »

Ja też ukorzeniałam hortensję ogrodową z odłamanej latem gałązki. Potraktowałam ją ukorzeniaczem do półzdrewniałych i wsadziłam do doniczki. Ładnie się przyjęła i ma już pąki kwiatowe. Ukorzeniałam też hortensje ogrodowe pobrane zarówno wiosną jak i jesienią, więc dla niej chyba każdy termin jest dobry :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65196" onclick="window.open(this.href);return false;
annaa
50p
50p
Od: 27 lis 2012, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie, tez pod wpływem tego wątku napaliłam się na rozmnażanie z patyków, pobrałam z 4 różnych odmian w grudniu i styczniu. Niestety dolne w wodzie patyki się ślimaczyły a górne części puściły listki a potem część uschła.Wymieniałam wodę, wlewałam przegotowaną, odstaną i w marcu te co spleśniały wyrzuciłam a z tych co miały listki żywe odcięłam i bez ukorzeniacza wsadziłam do ziemi.
Efekt: żaden patyk z 30 nie puścił korzeni ,1 roślina żyje i puściła 2 listki ta co oderwałam ją od patyka który nie miał korzeni tylko z pąka puścił listki.
Wnioski: intuicja podpowiada mi, że mam w domu za ciepło ok 20-22 stopni nawet przy oknie.To tylko sugestia,do sprawdzenia znów za rok.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów ciepło choć wciąż zima. ;:3
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

annaa
Witaj kolejna forumowiczko z Łodzi :wit
Moje pierwsze patyczki pobrane poźną jesienią też padły - aczkolwiek w tym przypadku obwiniam mojego męża -Po odkręceniu kaloryfera na fuul ( nad którym stały ) po prostu się zagotowały ;:306 - pomimo że miały już korzonki
W lutym zostały pobrane jeszcze raz - na dzień dzisiejszy kilka już rośnie w ziemi ,a reszta czeka na większa ilość korzeni :wink:
Do kubeczków w których stały dodałam pokruszony węgiel drzewny, wodę dolewałam zwykłą z kranu- nie odstaną :wink: jeżeli Twoje krzewy wymagają jeszcze wiosennego ciecia to gałązki włóż j do wody lub do ziemi- powinny się ukorzenić - ja w zeszłym roku robiłam to jeszcze po cięciu wiosennym. Niestety w tym roku patyczków już mieć nie będę bo wszystkie zostały przycięte w lutym :;230

te w ziemi wyglądają tak

Obrazek

A te czekają na większą ilość korzonków

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Zatorzanin
100p
100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13

Post »

Mam pytanie do Szanownej Mewy. Po co ten węgiel drzewny do słoiczka do ukorzeniania ?
Ja obciąłem patyczki z Limelight w lutym i od tego momentu stoją na parapecie w słoiku ale korzonków nie wypuszczają tylko zrobiły się białe punkty/wypustki.
I ile powinno dawać się tego węgla drzewnego ?
Dziękuję z góry za odpowiedź :wit
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”