Borówka - wybór odmiany
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Borówka - wybór odmiany
A ma ktoś jakieś obserwacje, której odmiany owoce są najciemniejsze?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Z tego co kojarze, to Putte ma wręcz czarne owoce.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Tak, czarne i drobniejsze ale bardzo smaczne. Dzieci je uwielbiają.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Niska, to odpada. Mam już dość schylania się.
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciemne owoce mają te ze słabym nalotem woskowym jak Emil, który rośnie zdrowiej od Putte. Ja mam dwa krzewy wysokiej o granatowych ciemnych, okrągłych owocach do 20 mm. Znacznie smaczniejsza od Putte o bardziej wyrazistym smaku i aromacie. Kupiłem je jako Bonus ale nie jest to czysty Bonus a może coś innego? Krzewy te mają luźny mocny pokrój i są wysokie na 180 cm w 5 rok uprawy. Są łatwe do cięcia i tolerancyjne na choroby. Moim zdaniem idealne dla początkujących a dodatkowo bardzo smakowite i duże owoce. Putte i Emil to drobnica o łagodnym smaku, dobra dla dzieci bo one lubią proste, słodkawe smaki.
Mogę zdradzić kto miał w sprzedaży te borówki ale kupiłem je w 2017 r. i 2019 r. i już może mają inną partię zupełnie innej borówki tylko nazwa odmiany pozostanie ta sama.
Mogę zdradzić kto miał w sprzedaży te borówki ale kupiłem je w 2017 r. i 2019 r. i już może mają inną partię zupełnie innej borówki tylko nazwa odmiany pozostanie ta sama.
Najciemniejsze i najzdrowsze owoce spośród borówek wysokich ma Rubel. Przymierzam się do niego od kilku lat, ale w tym roku na pewno zastąpi Chanticleera, któremu u mnie coś nie pasuje..
Ostatnio właśnie myślałem o zdrowiu i owocach i doszedłem do wniosku , że zdrowe są warzywa a owoce to cukry proste.Mam tu na myśli takiego borówkojada jakim ja jestem.
Taka podstawowa borówka w 100g to ma 10-15g cukrów prostych? Jeśli ktoś lubi tak jak ja zjeść dużo borówki i do tego dojdzie jeszcze powiedzmy agrest i inne owoce to już niezła bomba cukrowa. Ja nigdy nie przykładałem uwagi do tego aby owoc po wybarwieniu był super miękki i był nasycony do pełna cukrami. Zaletą takich mniej dojrzałych jest to , że da się ich jednorazowo trochę mniej zjeść, bo już kwaśno się robi w gębie.
Z tego pdf pliku co udostępniłeś to wynika ,że spartan to ma około 30% więcej ekstraktu brix od takiego chandlera czy bluegolda.
Taka podstawowa borówka w 100g to ma 10-15g cukrów prostych? Jeśli ktoś lubi tak jak ja zjeść dużo borówki i do tego dojdzie jeszcze powiedzmy agrest i inne owoce to już niezła bomba cukrowa. Ja nigdy nie przykładałem uwagi do tego aby owoc po wybarwieniu był super miękki i był nasycony do pełna cukrami. Zaletą takich mniej dojrzałych jest to , że da się ich jednorazowo trochę mniej zjeść, bo już kwaśno się robi w gębie.
Z tego pdf pliku co udostępniłeś to wynika ,że spartan to ma około 30% więcej ekstraktu brix od takiego chandlera czy bluegolda.
- BobejGS
- Kontakt:
Mam takie odmiany na działce, bo ostatnio prześwietlałem tyvki.
3xSpartan
3xDuke
3xToro
3xBonus
3xChandler
3xBluecrop
Do tego na drugim mniejszym poletku dosadziłem jesienią jakieś borówki ale teraz juz nie pamiętam jakie konkretnie ale na pewno coś z Duke, Chamdler i Bluecrop. Teraz nie pamiętam dokładnie ale w ten weekend sprawdze, bo w tamten wiało mrozem i mnie przewiało więc szybko uciekłem.
Do tego mam posadzone jesienią 6borówek w wiadrach 40l są to dwa większe Duke oraz po dwa mniejsze Nelson i Toro.
Dodatkowo w doniczkach zakupione jesienią tamtego roku kilka Duke dwuletnich i chyba dwa trzyletnie Chandlery.
Dzis powinny przyjść zamówione kolejne sadzonki.
To te doniczkowe, które ostatnio podciąłem.
3xSpartan
3xDuke
3xToro
3xBonus
3xChandler
3xBluecrop
Do tego na drugim mniejszym poletku dosadziłem jesienią jakieś borówki ale teraz juz nie pamiętam jakie konkretnie ale na pewno coś z Duke, Chamdler i Bluecrop. Teraz nie pamiętam dokładnie ale w ten weekend sprawdze, bo w tamten wiało mrozem i mnie przewiało więc szybko uciekłem.
Do tego mam posadzone jesienią 6borówek w wiadrach 40l są to dwa większe Duke oraz po dwa mniejsze Nelson i Toro.
Dodatkowo w doniczkach zakupione jesienią tamtego roku kilka Duke dwuletnich i chyba dwa trzyletnie Chandlery.
Dzis powinny przyjść zamówione kolejne sadzonki.
To te doniczkowe, które ostatnio podciąłem.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
No to masz całkiem sporo tych borówek.
Ja będę polować na tego Rubla i Chanticleera.
Tego Chanticleera to chyba widziałam w tej pobliskiej mi szkółce.
Trochę jestem zaskoczona, że niektóre odmiany nie chcą Wam dobrze rosnąć,
bo wydawałoby mi się, że wystarczy dobre kwaśne podłoże i będzie okey.
Co do zdrowotności. W nadmiarze wiadomo.
Natomiast właśnie owoce jagodowe są jak najbardziej polecane, bo mają te całe antyutleniacze.
Agrest, porzeczki, jagody wszelkie to tak, jeżyny, maliny. Natomiast najgorsze to winogrona niestety,
jabłka / te mają choć sporo pektyn/, pestkowe wszelkie.
Bardzo dobre są gruszki, bo mają b.dużo
potasu i one jedyne z owoców, które nie zakwaszają organizmu.
Ja będę polować na tego Rubla i Chanticleera.
Tego Chanticleera to chyba widziałam w tej pobliskiej mi szkółce.
Trochę jestem zaskoczona, że niektóre odmiany nie chcą Wam dobrze rosnąć,
bo wydawałoby mi się, że wystarczy dobre kwaśne podłoże i będzie okey.
Co do zdrowotności. W nadmiarze wiadomo.
Natomiast właśnie owoce jagodowe są jak najbardziej polecane, bo mają te całe antyutleniacze.
Agrest, porzeczki, jagody wszelkie to tak, jeżyny, maliny. Natomiast najgorsze to winogrona niestety,
jabłka / te mają choć sporo pektyn/, pestkowe wszelkie.
Bardzo dobre są gruszki, bo mają b.dużo
potasu i one jedyne z owoców, które nie zakwaszają organizmu.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie ma co rozprawiać nad wyższością jagodowych nad pestkowymi, bo to ślepa uliczka. Jedzmy i uprawiajmy wszystkie. Antocyjany to nie wszystko. Owoce mają dobroczynne własności. Każdego rodzaju.
- BobejGS
- Kontakt:
A ma ktoś odmiane Pink lemoniade?
Jeden miły gość z Szumilasu w okolicach Łódzkiego ją ma i dosyć długo się nad nią rozwodził i to nie raz. Coś mu tam owocuje ta borówka o smaku podobno " Oranżady"
- BobejGS
- Kontakt:
Ten temat akurat znam. Szukałem jednak innych opinii, bo w komentarzach pod tym filmikiem jest całkiem kiepsko o jej owocowaniu. Pytanie czy chodzi o zapylanie krzyżowe, czy po prostu tak kiepsko u niej z owocowaniem, bo chyba w poprzednich latach i u niego szału nie było.