Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czereśnie- gniją na drzewie
Suppa pisze:zdjęcia to nie jest żadna choroba tylko po prostu fizjologiczne opadanie zawiązków
maryann pisze:owoce nie spadły, za to dojrzały i zjedliśmy je jak nigdy nic
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyjrzałem się dokładnie moim czereśniom i fakt - to chyba nie opad zawiązków Tam gdzie następuje opad owoce są już żółte małe i zwiędniete.
To mogą być skutki przymrozku, gdyż część moich owoców jest poza tym jakby przypalona miejscami ale tylko na skórce, środek jest ok.
A takie przebarwione owoce mam tylko o dziwo na jednej czereśni, w zeszłym roku też właśnie na niej występowały takie objawy ->
U mnie niestety rok temu takie owoce spadły i nie było czego jeść Nie dość że słabo owocuje to jeszcze zrzuca..
To mogą być skutki przymrozku, gdyż część moich owoców jest poza tym jakby przypalona miejscami ale tylko na skórce, środek jest ok.
A takie przebarwione owoce mam tylko o dziwo na jednej czereśni, w zeszłym roku też właśnie na niej występowały takie objawy ->
U mnie niestety rok temu takie owoce spadły i nie było czego jeść Nie dość że słabo owocuje to jeszcze zrzuca..
Pozdrawiam, Maciek.
Mszyce na czereśni - co robić?
Witam,
Na mojej czereśni pojawiły się mszyce. Nie wiem jak je zwalczyć, próbowałam już środkami typu Decis, czy Karate - nic nie działa. Mszyce ciągle wracają.
Proszę o radę!
Pozdrawiam.
Na mojej czereśni pojawiły się mszyce. Nie wiem jak je zwalczyć, próbowałam już środkami typu Decis, czy Karate - nic nie działa. Mszyce ciągle wracają.
Proszę o radę!
Pozdrawiam.
Czereśnia - wiodczenie
Witam Państwa!
Mam pewien problem z czereśnią,bowiem owoce zaczynają wiodczeć zmieniając barwę z zielonej na żółta, brunatną i brązową.Czereśnia wody ma pod dostatkiem oraz jest brak oznak choroby liści,nadmieniam również że przyschnięte owoce nie są robaczywe. Czy ktoś z internautów wie w czym tkwi problem,jeżeli tak to proszę o jakieś wskazówki co robić! Pozdrawiam
Mam pewien problem z czereśnią,bowiem owoce zaczynają wiodczeć zmieniając barwę z zielonej na żółta, brunatną i brązową.Czereśnia wody ma pod dostatkiem oraz jest brak oznak choroby liści,nadmieniam również że przyschnięte owoce nie są robaczywe. Czy ktoś z internautów wie w czym tkwi problem,jeżeli tak to proszę o jakieś wskazówki co robić! Pozdrawiam
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To pewnie jakiś nalisciak albo coś podobnego. Mialem to na mojej czereśni, Mospilan załatwił sprawę.losiki62 pisze:witam, przeczytałem kiedyś (nie pamiętam gdzie ) że nie ścina się czubków czereśni . A co dzieje się z kwiatem ? . Może robak zjada , to i czereśni nie będzie . Ja mam ten sam kłopot ale z gruszką . liście zdrowe , kwiat jest , a nie ma owocu . Chyba też ją postraszę . pozdrawiam .
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dziury w liściach czereśni?
Może jakieś żuki? Ja miałem nalisciaka, Mospilan dal sobie z nimi rade.micosy pisze:Witam!
Ostatnio zauważyłem, że na liściach czereśni pojawiły się dziury powyżerane przez jakiegoś szkodnika. Preferuje on głównie młode liście i te znajdujące się na końcu pędów. Wie ktoś co to może być? I jak sobie z nim poradzić?