Choroby róż Cz.1
- amatorka015
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Choroby róż
Witam
Na liściach mojej róży pnącej widać plamki ... czy może mi ktoś powiedzieć co to za choroba i czym to zwalczyć ??
W sklepie ogrodniczym stwierdzili że może to być maczniak prawdziwy i polecili mi preparat TIOTAR 800 sc.
Ale ze zdjęć podejrzanych na forum nie wydaje mi się żeby to był ten mączniak, a i preparat nie pomógł ;(
Na liściach mojej róży pnącej widać plamki ... czy może mi ktoś powiedzieć co to za choroba i czym to zwalczyć ??
W sklepie ogrodniczym stwierdzili że może to być maczniak prawdziwy i polecili mi preparat TIOTAR 800 sc.
Ale ze zdjęć podejrzanych na forum nie wydaje mi się żeby to był ten mączniak, a i preparat nie pomógł ;(
- _ninetta_
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 01:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo, dziękuję bardzo za odpowiedź.gloriadei pisze:To poparzenie słoneczne/ skutki suszy lub może być też zamieranie pędów albo guzowatość korzeni (miałam na kilku różach podobne objawy).
Na razie można obciąć pędy o połowę lub do zdrowego miejsca, opryskac jednym ze środków przeciwgrzybowych i odczekać aż wyrosną młode przyrosty.
Jesienią, jeśli róża jest młoda, można wykopać krzew i sprawdzić czy nie ma guzów - jeśli są to krzew niestety jest do wyrzucenia. Nie należy sadzić w tym miejscu róż. Warto te odkazić narzędzie ogrodnicze aby nie roznosić choroby.
W moim przypadku to nie jest na pewno skutek suszy (linie kroplujące) i guzowatość ( w tamtym roku wykopałam różę i dokładnie obejrzałam korzenie). Raczej też odpadają poparzenia słoneczne bo czasami zamiera tylko jedna gałązka na krzaku. Zostało tylko zamieranie pędów brrr.
Przejrzałam też stronkę o chorobach róż ze zdjęciami: http://www.oczarjk.pl/index.php?act=258
i nic mi nie pasuje tak na 100%.
Podejrzewałam najpierw wertyciliozę ale nie mam żadnych nekroz na przekroju chorych pędów.
Najgorsze objawy mam na Rosarium U. która zaraz wyleci z ogrodu. Małe są na Moonlight i Westerlandzie. 2 tygodnie temu obcięłam chore pędy, popryskałam Topsinem i zasmarowałam miejsce cięcia Funabenem. Choroba zatrzymała się na obciętych pędach ale widzę ją na kolejnych gałązkach!!!
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam mały problem z różami po deszczach.Zaczęły mi żółknąć na nich liście i nie wiem czy to po prostu naturalny proces po dużych opatach i chłodzie czy to jakieś choróbsko.Wszystkie 6 podobnie sie zachowuje tu jest link do zdjęcia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/267 ... 77806.html
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na młodych przyrostach pędów u niektórych róż pojawiły się takie objawy.Jest to wynikiem żerowania jakiegoś szkodnika ,czy może choroba.Przejrzałam wątki o chorobach i nie znalazłam nic podobnego.Proszę o pomoc.
Uszkodzone pędy.
Uszkodzone pędy.
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Dokładnie mam to samo na kilkunastu różach i chętnie przyłączam się do prośby o diagnozę choroby czy szkodnika.
- maria.k55
- 1000p
Halo, halo, puk-puk... czy tutaj nikt nie zagląda z naszych różanych specjalistów?
Troszkę nam przykro, że nikt nie chce pomóc naszym różom.
Troszkę nam przykro, że nikt nie chce pomóc naszym różom.
- Georginia
Mario nie wiem na pewno ,ale wydaje mi się że te zniekształcenia to wynik choroby grzybowej.W tym roku wyjątkowo się to paskudztwo panoszy.Młode pędy rozwijają się już takie zniekształcone.Obserwowałam dokładnie róże i nie zauważyłam żadnych widocznych szkodników chyba że robią to w nocy, lub znikają gdy ja się pojawiam.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Pku, puk to ja
Miałam ten sam problem. po przestudiowaniu chorób róż tu na forum doszłam do wniosku, że to mączniak rzekomy.
W ubiegły tydzień zrobiłam oprysk DISCUS-em i teraz jak sprawdzałam, to ponad te z oznakami choroby mam już zdrowe
przyrosty i nawet pączki kwiatow.
Jak pryskałam Score lub Falkonem to nie działało, sprawdzałam w ulotkach te środki nie likwidują mączniaka rzekomego.
Dajcie znać, czy ten środek będzie skuteczny.
Miałam ten sam problem. po przestudiowaniu chorób róż tu na forum doszłam do wniosku, że to mączniak rzekomy.
W ubiegły tydzień zrobiłam oprysk DISCUS-em i teraz jak sprawdzałam, to ponad te z oznakami choroby mam już zdrowe
przyrosty i nawet pączki kwiatow.
Jak pryskałam Score lub Falkonem to nie działało, sprawdzałam w ulotkach te środki nie likwidują mączniaka rzekomego.
Dajcie znać, czy ten środek będzie skuteczny.
- Georginia
Majeczko dziękuję za rozpoznanie choroby i podanie śr.na nią.
- majka411
Alu, nie ma za co. Ciekawa jestem czy ten środek bedzie skuteczny.
- maria.k55
- 1000p
Ja również bardzo dziękuję za postawioną diagnozę, tylko ze względu na pogodę, nie mam jak zrobić oprysku, jak nie w dzień to w nocy ulewy. Mam nadzieję, że róże to przetrzymają i cierpliwie będą czekać na pomoc.
- majka411
Witaj maria k55, a gdzie ty mieszkasz ? przecież słonko świeci , a u Ciebie leje
Nie ma za co dziękować. Jak popryskasz to rózyczki odżyją i jeszcze będa kwitły.
Nie ma za co dziękować. Jak popryskasz to rózyczki odżyją i jeszcze będa kwitły.